Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Basit Usulden Gerçek Usule Geçiş ve Yetki Gaspı – M. Bahadır ALTAŞ, YMM

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Giriş; Bilindiği üzere 8/9/2025 tarih ve 10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca 30 Büyükşehirde nüfusu 30 binin üzerindeki ilçelerde basit usul mükellef olarak faaliyette bulunanların 1/1/2026’dan itibaren basit usul kapsamından çıkarak gerçek usul vergilendirme sistemine geçmesi gerekmektedir. (6360 sayılı Kanunla yapılan sonrasında tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen ve nüfusu 2.000’i geçmeyen köy ve beldeler için basit usul uygulamasının şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanlar hariç)

10380 sayılı Cumhurbaşkanı kararına göre 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yer alan basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarına bakılmaksınız kapsama giren tüm mükellefler 01.01.2026 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir. (10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince belirlenen kriterler dışındaki yerlerde eski uygulama devam edecektir.)

Vergi Usul Kanunu 586 No.lu Tebliğde yer alan düzenlemede 10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince 1/1/2026 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilecek olan mükelleflerin, bu Tebliğ kapsamında yapılması gereken işlemleri, işletme hesabı esasına göre defter tuttukları süre zarfında, söz konusu mükelleflerin bağlı oldukları meslek odaları/birlikler tarafından da yapılabileceği konusunda meslek odaları ve birliklere yetki verilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan meslek odaları ve birliklere verilen bu yetki yasal olmadığı gibi aynı zamanda 3568 sayılı kanunla yetkilendirilmiş bulunan meslek mensuplarının yetki ve görev alanlarına haksız şekilde yapılmış bir müdahaledir.

Bilindiği üzere 213 sayılı VUK Mükerrer Madde 227 “Vergi Beyannamelerinin İmzalanması ve Yeminli Malî Müşavir Tasdik Raporları” başlıklı maddesi ile yetki 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirlere verilmiştir.

Uygulama ve Basit Usulden Gerçek Usule Geçiş  

Yapılan düzenleme sonrasında basit usulden gerçek usule geçen mükellefler için aşağıda yer alan konuların dikkate alınması önem arz etmektedir.

Sonuç; Yukarıda yer alan açıklamalar ve yasal düzenlemeler dikkate alındığında vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve bu konudaki bildirim ve beyannamelerin süresinde ve eksiksiz yapılması bir uzmanlık gerektirmektedir.  Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yasada çok açık bir hüküm olmasına rağmen vergi beyannamelerinin ve bildirimlerinin 3568 sayılı Kanunla yetki almış serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirler tarafından verilmesi gerekirken bu yetkinin bu konuda hiçbir teknik bilgi ve birikiminin olmamasının yanı sıra yetkisi olmayan meslek odalarına/birliklere ve buralarda görevli personele Mesleki Yetkiyi Yasal Dayanaktan Yoksun Bir Şekilde Tebliğle Yetkili Olmayan Kişilere Kullandırması Hiçbir Şekilde Kabul Edilmez Bir Durumdur.

Çünkü özellikle yukarıda yer alan hususlar dikkate alındığında mesleki bilgi ve birikim gerektiren iş ve işlemler ile vergi yasalarına uyum ve uygulama bakımından hiçbir meslek odası veya birlik bu yükümlüklerin altından kalkacak ve sorumluluk alacak durumda değildir. Burada yapılacak eksik ve yanlış uygulamalar hem basit usulden gerçek usule geçiş yapan mükelleflerin hak kaybı yönünden mağdur olmasına cezalı ile karşı karşıya kalmasına neden olacağı gibi Ciddi Şekilde Devletinde Vergi Kaybına Yol Açacaktır.

Bu konu birilerinin bakış acısıyla sanıldığı gibi basit bir işlem değildir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından siyasi yaklaşımla böyle bir kararın alınması ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı gibi kırk yıllık 3568 sayılı meslek yasası ile elde edilen mesleki yetkinin de gaspı olarak bilgi birikim uzmanlık ve yeterlik gerektiren tüm mesleklerin ehil olamayan kişiler tarafından yapılmasının önünü açacaktır. Bu karar “Vergi sistemine ve kayıt dışılıkla mücadeleye dinamit koyma niteliğinde; hukuka, beyannameli sisteme ve kamu yararına; sonuçları itibariyle topluma ve mesleğimize zarar verecektir.” Bu yönüyle de Mesleki Yetki Devri Kabul Edilemez.

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan Vergi Usul Kanunu 586 No.lu Tebliğde yer alan düzenleme ile Meslek Odaları ve Birliklere verilen yetkinin yeniden değerlendirilerek TÜRMOB ve SMMM Odalarının bu konudaki talepleri dikkate alınarak acilen iptali yönünde karar verilmesini arzu ediyoruz.

01.01.2026 tarihinden itibaren basit usulden gerçek usule geçiş yapacak olan mükelleflere bizim önerimiz vergisel iş ve işlemlerinizi meslek odaları ve birliklerde yetkisi olmayan kişilere değil. 3568 sayılı Kanunla yetki almış serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirler ile yerine getirmeleri kendileri için en doğu karar olacaktır.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”success”] Sorumluluk Beyanı ve Hukuki Haklarımız [/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version