Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bakan Bayraktar: SKTT Düzenlemesinden Abonelerin Yüzde 93,5’i Etkilenmeyecek

Bakan Bayraktar: SKTT düzenlemesinden abonelerin %93,5’i etkilenmeyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) kapsamında mesken abonelerine yönelik destek limitinin yıllık 4 bin kilovatsaat olarak belirlenmesiyle abonelerin %93,5’inin destekten yararlanmaya devam edeceğini, düzenlemeden %6,5’lik kesimin etkileneceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında soruları yanıtlayan Bayraktar, limit belirlenirken Türkiye genelindeki tüketim ortalamalarının esas alındığını belirtti. Bayraktar, Türkiye’de 42 milyon elektrik abonesi bulunduğunu, aktif 32 milyon ev olduğunu ve aylık ortalama tüketimin 190–200 kWh aralığında seyrettiğini, bunun yıllık yaklaşık 2 bin 400 kWh’a karşılık geldiğini ifade etti.

Bakan Bayraktar, köylerin içme suyu temininde kullanılan elektriğin mümkün olduğunca desteklenmeye devam edildiğini, İl Özel İdareleriyle birlikte güneş santrali kurulumları sayesinde vatandaşların kendi elektriğini üreterek maliyetleri düşürmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Tarım arazileri ve meralarla ilgili de konuşan Bayraktar, mutlak tarım arazilerine ve mera alanlarına güneş veya rüzgâr santrali dahil herhangi bir yatırım yaptırılmadığını, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hassas davrandığını söyledi.

Öte yandan Bayraktar, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda belediyelerin su hizmeti için kullandığı elektrikte son iki yılda %43 artış yaşandığını; bazı belediyelerde ise su tarifelerine %320’nin üzerinde zam yapıldığını söylediğini hatırlattı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın “zam yapılmadığı” yönündeki mesajına karşılık, verileri ASKİ’nin internet sitesinden aldıklarını belirten Bayraktar, Ocak 2023’te 14,54 olan rakamın Aralık 2025’te 46,53’e çıktığını ve bunun yaklaşık %220 artış anlamına geldiğini kaydederek “Yanlışsa ASKİ düzeltsin” dedi.

 

Exit mobile version