Ticaret Bakanlığı, 2025’te dış ticaret ve gümrük işlemlerine yönelik inceleme/denetim faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürdüğünü ve bunun sonucunda önemli tutarda ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiğini duyurdu.
-
İkincil kontrol (beyanname incelemesi): 18 Bölge Müdürlüğü kontrol şubelerince, analitik teknolojilerle “şüpheli” görülen 224.738 gümrük beyannamesi ikinci kez incelendi. Mevzuata aykırılık tespit edilen 7.410 firmanın tescil ettiği 49.975 beyanname için 11,8 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı çıkarıldı. Bu tutarın geçen yıla göre %120 arttığı belirtildi.
-
Sonradan kontrol (firma denetimi): 240 firma Ticaret Müfettişlerince denetlendi; tespit edilen usulsüzlükler kapsamında 1,8 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bu kalemde %22 artış olduğu ifade edildi.
-
Toplam sonuç: 2025’te ikincil kontrol ve sonradan kontrol faaliyetleri birlikte değerlendirildiğinde, bir önceki yıla göre %100 artışla toplam 13,6 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi (11,8 + 1,8 milyar TL).
-
2026 mesajı: 2026’da da haksız kazanç ve rekabeti bozucu usulsüz işlemlere karşı, ileri analitik imkânlar ve tecrübeli insan kaynağıyla caydırıcı denetimlerin sürdürüleceği ve kamu gelir kaybının önlenmesine devam edileceği vurgulanıyor.
