Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolunda önemli bir adım daha atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın duyurduğu üzere, ülkenin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi’ye, doğal gaz akışını kesintisiz hale getirecek 2.500 tonluk MEG modülü başarıyla entegre edildi. Filyos Limanı’nda devam eden hazırlık çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen bu işlem, platformun temel bileşenlerinden biri olarak düşük sıcaklık ve basınç kaynaklı tıkanmaları önleyecek.
Yaklaşık 44 metre uzunluğunda, 41,5 metre genişliğinde ve 30 metre yüksekliğindeki dev modül, Osman Gazi’nin bu yıl içinde Karadeniz’de göreve başlamasını sağlayacak. Platform, kıyıdan 161 kilometre açıkta deniz tabanına sabitlenerek 20 yıl boyunca adeta bir fabrika gibi çalışacak ve çıkarılan gazı işleyerek karaya ulaştıracak.
Bu gelişmeyle Sakarya Gaz Sahası’ndaki günlük doğal gaz üretimi, mevcut 9,5 milyon metreküpten 20 milyon metreküpe yükselecek. Böylece yaklaşık 8 milyon hanenin ihtiyacı yerli kaynaklardan karşılanacak. Bakan Bayraktar, sosyal medya paylaşımında, “Karadeniz’in derinliklerinde, milletimizin desteğiyle Türkiye’nin enerjide tam bağımsız yarınlarını inşa ediyoruz” diyerek projenin milli önemini vurguladı.
İlerleyen yıllarda devreye girecek ikinci yüzer üretim platformuyla birlikte günlük üretim 40 milyon metreküpe ulaşacak, Türkiye’nin enerji arz güvenliği daha da pekişecek. Bu adım, yerli enerji kaynaklarının maksimum verimle değerlendirilmesi açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
