Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

TCMB Raporu: Reel Sektörün Net Döviz Açığı Şubatta 200,3 Milyar Dolara Yükseldi

TCMB Raporu: Reel Sektörün Net Döviz Açığı Şubatta 200,3 Milyar Dolara Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın “Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri – Şubat 2026” değerlendirme notuna göre, finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu açığı Şubat 2026’da 200 milyar 281 milyon ABD doları oldu. Bu tutar, Ocak 2026’ya göre 3 milyar 242 milyon ABD dolarlık artışa işaret etti. Aynı dönemde firmaların döviz varlıkları 1 milyar 226 milyon dolar, yükümlülükleri ise 4 milyar 468 milyon dolar arttı.

Rapora göre varlık tarafında en belirgin artış yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları, türev varlıklar ve menkul kıymetlerde görüldü. Buna karşılık yurt içi bankalardaki mevduat ve ihracat alacaklarında düşüş kaydedildi. Yükümlülük tarafında ise yurt dışından sağlanan nakdi krediler, yurt içinden sağlanan nakdi krediler, ithalat borçları ve türev yükümlülüklerde artış yaşandı.

Vade yapısına bakıldığında, Şubat 2026’da yurt içinden sağlanan kısa vadeli krediler Ocak ayına göre 10 milyon dolar azalırken, uzun vadeli yurt içi krediler 1 milyar 230 milyon dolar arttı. Yurt dışından sağlanan kredilerde ise kısa vadeli kalem 1 milyar 718 milyon dolar, uzun vadeli kalem 878 milyon dolar yükseldi.

TCMB verilerine göre kısa vadeli döviz varlıkları Şubat 2026’da 148 milyar 67 milyon dolar, kısa vadeli yükümlülükler ise 143 milyar 511 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası 4 milyar 556 milyon dolar oldu. Bu fazla, bir önceki aya göre 2 milyar 83 milyon dolar azaldı. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 37 seviyesinde hesaplandı.

Exit mobile version