TÜBİTAK Destek Kapsamı Teyit Bildirimi Tek Pencere Sistemi’ne Alındı
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri için düzenlenen “Destek Kapsamı Teyit Bildirimi”nin Tek Pencere Sistemi kapsamına alındığını duyurdu.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Genelge ile, TÜBİTAK destekli Ar-Ge, yenilik ve tasarım projelerine yönelik ithalat işlemlerinde kullanılan “Destek Kapsamı Teyit Bildirimi”nin Tek Pencere Sistemi üzerinden yürütüleceği bildirildi.
Genelgede, 20 Mart 2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/6 sayılı “Gümrük Hizmetlerinde Tek Pencere Sistemi” konulu Başbakanlık Genelgesi kapsamında, Tek Pencere Sistemi’nin yaygınlaştırılması çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Bu kapsamda, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 2009/15481 sayılı Karar uyarınca TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler için düzenlenen bildirimin elektronik ortama taşındığı ifade edildi.
Başvurular Tek Pencere Sistemi Üzerinden Yapılacak
Genelgeye göre, söz konusu bildirim için başvurular Ticaret Bakanlığı Tek Pencere Sistemi üzerinden yapılacak. Başvuru bilgileri, sistem tarafından elektronik ortamda TÜBİTAK’a iletilecek.
TÜBİTAK tarafından yapılacak kontrol sonucunda başvurunun uygun bulunması halinde, başvuruya ilişkin bilgiler elektronik ortamda Bakanlığın Tek Pencere Sistemi’ne gönderilecek.
Başvurunun proje destek kapsamına uygun olmaması halinde ise başvuru reddedilecek. Bu durumda yükümlülerin, proje destek kapsamına uygun şekilde Tek Pencere Sistemi üzerinden yeniden başvuru yapması gerekecek.
23 Haneli Gümrük Belge Numarası Oluşturulacak
TÜBİTAK onayının ardından Tek Pencere Sistemi tarafından 23 haneli gümrük belge numarası oluşturulacak. Oluşturulan belge numarası sistem üzerinden yükümlüye gösterilecek.
Söz konusu belge numarası ve belge satır numarası, 1113 belge kodu ile ilgili gümrük beyannamesinin 44 no.lu kutusunda “Belge Referans No” ve “Belge Tarihi” alanlarında beyan edilecek.
Genelgede örnek belge referans numarası şu şekilde gösterildi:
Referans No: 26000000001113000000001/1
Kağıt Ortamında Islak İmzalı Belge Aranmayacak
Bildirime ilişkin bilgilerin elektronik ortamda yer alması nedeniyle, gümrük beyannamesi ekinde ayrıca kağıt ortamında ıslak imzalı belge aranmayacak.
Ayrıca, TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge, yenilik ve tasarım projelerine ilişkin ithalat işlemlerinde TÜBİTAK’a ayrıca başvuru yapılmayacak ve TÜBİTAK’tan kağıt ortamında yazı talep edilmeyecek.
