Bankacılıkta Mevduat Ve Kredilerin Merkezi Üç Büyük İl Oldu
2025 yılı verilerine göre Türkiye’de toplam mevduatın yüzde 67’si ve kredilerin yüzde 56’sı İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplandı. Kişi başına kredi ve mevduatta İstanbul ilk sırada yer aldı.
İstanbul Şube Ve Çalışan Sayısında İlk Sırada Yer Aldı
Bankacılık sektöründe 5 banka Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösterirken, en yüksek şube sayısı 2 bin 342 ile İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’u 1.361 şube ile Ege ve 1.077 şube ile Batı Anadolu bölgeleri takip etti.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan toplam 3 bin 824 şube, yurtiçi şubelerin yüzde 42’sini oluşturdu.
Türkiye’de en fazla banka personelinin görev yaptığı il 83 bin 582 kişi ile İstanbul oldu. Ankara’da 18 bin 621, İzmir’de ise 9 bin 943 çalışan bulundu.
Toplam Mevduatın Yüzde 67’si Üç Büyük İlde Toplandı
Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan İstanbul, Ankara ve İzmir; toplam mevduatın yüzde 67’sini ve toplam kredilerin yüzde 56’sını oluşturdu.
İstanbul tek başına toplam mevduatın yüzde 47’sini ve kredilerin yüzde 38’ini sağladı. Ankara’nın payı mevduatta yüzde 15, kredide yüzde 12 oldu.
Kişi Başına Kredi Ve Mevduatta Artış Kaydedildi
2025 yılında kişi başına mevduat 209 bin 770 liradan 293 bin 394 liraya yükseldi.
Kişi başına yurtiçi kredi ise 172 bin 835 liradan 246 bin 497 liraya çıktı.
Kişi başına en yüksek mevduat 754 bin 602 lira ile İstanbul’da gerçekleşirken, Ankara ve Muğla ilk sıralarda yer aldı.
Kişi başına en yüksek kredi ise 517 bin 720 lira ile İstanbul’da kaydedildi. İstanbul’u Ankara ve Antalya takip etti.
Şube Başına Mevduat Ve Kredide Lider İller Açıklandı
Şube başına en yüksek mevduat 5 milyar 76 milyon lira ile İstanbul’da gerçekleşti. Ankara ve Kocaeli üst sıralarda yer aldı.
Şube başına en yüksek kredi ise 4 milyar 17 milyon lira ile Gaziantep’te ölçüldü. İstanbul ve Ankara sonraki sıralarda yer aldı.
Alternatif Bankacılık Kanallarında Yaygınlaşma Sürdü
Şube dışı hizmet kanallarında büyüme devam etti.
Türkiye ortalamasında 100 bin kişiye:
- 11 şube
- 219 banka çalışanı
- 59 ATM
- 8 bin 596 üye işyeri düştü.
100 bin kişiye düşen en yüksek şube sayısı Artvin’de, en yüksek çalışan yoğunluğu İstanbul’da gerçekleşti.
ATM yoğunluğunda Muğla ilk sırada yer alırken, üye işyeri yoğunluğunda İzmir öne çıktı.
