Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin jeostratejik konumunun yanı sıra güçlenen ekonomisi, artan dış ticareti ve yükselen savunma sanayisiyle NATO müttefikleri arasında güçlü bir ülke konumunda olduğunu açıkladı.
Türkiye NATO’nun En Büyük Ekonomileri Arasında
2025 yılı itibarıyla NATO ülkeleri, 59,2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile dünya GSYH’sinde %50,1’lik paya sahip. Türkiye ise aynı yıl yaklaşık 1,6 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğüyle NATO ülkeleri arasında en büyük 8. ekonomi konumunda bulunuyor. Satın alma gücü paritesine göre ise Türkiye, 3,8 trilyon dolar ile NATO ülkeleri arasında 5. sırada yer alıyor.
Türkiye’nin 2002 yılında 238,7 milyar dolar olan GSYH’si, 2025 yılına gelindiğinde 6,7 katına çıkarak 1.596,3 milyar dolara; kişi başına geliri ise 3 bin 616 dolardan 5,2 katına çıkarak 18 bin 40 dolara yükseldi.
NATO Ülkeleri Türkiye’nin En Önemli Ticaret Ortakları
2025 yılında Türkiye’nin NATO ülkelerine ihracatı 150,3 milyar dolar, NATO ülkelerinden ithalatı ise 139,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece NATO ülkeleriyle dış ticaret hacmi 289,7 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’nin NATO ülkeleri içerisindeki en önemli ticaret ortağı Almanya olup, 2025 yılı itibarıyla Almanya ile dış ticaret hacmi 52,3 milyar dolara ulaştı. Almanya’yı sırasıyla şu ülkeler takip ediyor:
- ABD: 34,4 milyar dolar
- İtalya: 28,9 milyar dolar
- Fransa: 24,1 milyar dolar
- Birleşik Krallık: 24,0 milyar dolar
2026 yılının ilk altı ayında NATO ülkelerine gerçekleştirilen ihracat 75,9 milyar dolar, bu ülkelerden yapılan ithalat ise 68,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde NATO ülkeleriyle ticarette 7,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verildi.
Yatırım İlişkileri Güçlenmeye Devam Ediyor
2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin NATO ülkelerindeki doğrudan yabancı yatırım stoku 42,6 milyar dolar iken, NATO ülkelerinin Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoku 150,6 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu tutar, Türkiye’deki toplam doğrudan yabancı yatırım stokunun %67,5’ine karşılık geliyor. NATO ülkelerinin Türkiye’deki yatırım stokunda Hollanda, Almanya, İspanya, Birleşik Krallık ve Fransa ilk sıralarda yer alıyor.
Nüfus Gücüyle NATO’nun Önde Gelen Ülkelerinden
2025 yılında NATO ülkeleri 988 milyonluk nüfusuyla dünya nüfusunun yaklaşık %12’sini oluştururken, Türkiye 86,1 milyonluk nüfusuyla NATO ülkeleri arasında ABD’den sonra ikinci sırada yer alıyor.
Savunma Sanayiinde Küresel Güç Artıyor
2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin savunma harcamaları 36,4 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin savunma harcamalarının GSYH’ye oranı %2,3 olarak gerçekleşerek NATO’nun %2’lik hedefinin üzerinde kaldı.
Türkiye, 10 milyar doları aşan savunma ve havacılık sanayii ihracatı ile dünya savunma ihracatında %1,8’lik pay alarak dünyada 11. sırada yer alıyor. SIPRI’nin “Dünyanın En Büyük 100 Silah ve Askerî Hizmet Şirketi” raporunda ise Aselsan, TUSAŞ, Baykar, Roketsan ve MKE olmak üzere 5 Türk şirketi bulunuyor.
NATO Zirvesi İçin Başarı Temennisi
Bakan Bolat, açıklamasının sonunda 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde Türkiye’de gerçekleştirilecek NATO Zirvesi’nin hem ülkemiz hem de dünya barışı ve refahı açısından başarılı geçmesini temenni etti.
