Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Temmuz 2026’da aylık yüzde 0,20, yıllık yüzde 27,62 yükseldi. En yüksek yıllık artış gübrede görüldü.
Tarımsal Girdi Fiyatlarında Yıllık Artış
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE), Temmuz 2026’da bir önceki aya göre yüzde 0,20, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,62 arttı.
Endeks, 2025 yılı Aralık ayına göre yüzde 17,15 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 33,39 yükseldi.
Tarımsal Yatırım Girdileri Aylık Yüzde 1,48 Arttı
Ana gruplar itibarıyla tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları temmuz ayında yüzde 0,01 geriledi. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde ise aylık yüzde 1,48 artış gerçekleşti.
Endeks değerleri;
- Tarım-GFE’de 1.000,76
- Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerde 972,32
- Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde 1.227,93
olarak kaydedildi.
Tarımda Kullanılan Mal Ve Hizmetler Yıllık Yüzde 28,82 Arttı
Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,82 yükseldi. Bu gruptaki artış, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 34,94 oldu.
Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde yıllık artış yüzde 20,53, 12 aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 24,46 olarak gerçekleşti.
Yıllık Artışta Gübre İlk Sırada
Alt gruplar arasında yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu kalem, yüzde 33,07 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu.
Gübre ve toprak geliştiriciler, tarımsal girdi maliyetlerindeki yıllık yükselişte ilk sırada yer aldı.
Aylık Artışın Zirvesinde Enerji Var
Temmuz ayında fiyatların en fazla yükseldiği alt grup enerji ve yağlayıcılar oldu. Bu gruptaki aylık artış yüzde 4,82 olarak kaydedildi.
