Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin Genelge 2015/54

Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği Genelgesi 2015/54

Hazine Müsteşarlığından

SİGORTA VE REASÜRANS BROKERLERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/54)

Bilindiği üzere, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununa dayanılarak çıkarılan “Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği” (Yönetmelik) 27.05.2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu Genelge, Yönetmelikteki hükümlere ilişkin esas ve usulleri belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”vista_blue”]
2015/54 sayılı Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge (2022/6)
[/vc_message][vc_column_text]

1. Ruhsat başvurusu ve başvuruların incelenmesi

1.1. Ruhsat ile ilgili işlemlerin incelenmesi ve onaya hazır hale getirilmesi konusunda Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği (Dernek) görevlendirilmiştir. Demek, verilen görevleri yerine getirmek üzere yeterli sayıda personel istihdam eder ve kaynak ayırır.

1.2. Ruhsat başvurulan, Derneğe yapılır. Başvurularda EK-l’de yer alan belgeler ile gerektiğinde Demek ve/veya Müsteşarlık tarafından istenilen bilgi ve belgeler aranır.

1.3. Demek tarafından yapılan inceleme neticesinde ilgili belgeleri tamam olan başvurular onaya hazır getirildikten sonra Müsteşarlığa iletilir.

1.4. Yapılan inceleme sonucunda gerekli şartları sağladığı anlaşılan brokerlere, ilgili alanlarda ruhsatnameleri verilir.

2. Öğrenim düzeyi ve asgari mesleki deneyim süresi

2.1. Gerçek kişi broker ile gerçek ve tüzel kişi sigorta ve reasürans brokeri genel müdürü için gereken asgari mesleki deneyim sürelerinin, brokerlik faaliyetinde bulunulacak branşların (hayat, hayat dışı ve/veya reasürans) birinde veya birkaçında tamamlanması mümkündür. Örneğin dört yıllık yükseköğretim kurulularından mezun olan bir kişi için hayat branşında 2 yıl, hayat dışı branşta 3 yıl ve reasürans alanında 2 yıl; hayat branşında 4 yıl, hayat dışı branşta 3 yıl; hayat branşında 7 yıl.

2.2. Yönetmeliğin 5 inci maddesi gereğince faaliyette bulunulan branşlar itibarıyla sigortacılık veya sigortacılık tekniği ile ilgili konulardan sorumlu yeter sayıda genel müdür yardımcısı, şirketin büyüklüğü ile bağlantılı olarak gerekli görülmesi halinde istihdam edilir.

2.3. Bireysel emeklilik mevzuatı çerçevesinde aracılık yapma yetkisine sahip kişiler, SEGEM tarafından yapılacak teknik personel yeterlilik sınavını kazanmaları halinde teknik personel olarak kabul edilir. Mesleki deneyim süresinin hesabında, bireysel emeklilik aracılığında geçirilen süreler de dikkate alınır.

2.4. Acente teknik personel unvanını almış olanlar, Yönetmeliğin Ek-l/C’de yer alan öğrenim düzeylerinin karşısında yer alan mesleki deneyim süresini tamamlamaları halinde teknik personel yeterlilik sınavı şartı aranmaksızın broker teknik personeli olarak kabul edilir. Mesleki deneyim süresinin hesabında, sigorta acentelerinde (müdür, şube müdürü, yardımcı teknik personel, teknik personel vs.) geçirilen süreler de dikkate alınır.

2.5. Mesleki deneyim sürelerinin tevsik edilmesi için mesleki deneyim süresinin geçirildiği kurum/kuruluşlardan alınacak görev tanımını (unvan, yetki ve sorumlulukları) gösteren ayrıntılı bilgi ve belgeler ile gerektiğinde Dernek ve/veya Müsteşarlık tarafından istenilen bilgi ve belgeler aranacaktır.

2.6. Yönetmelikte yer alan sigortacılıkla ilgili bölümler; sigortacılık, bankacılık ve sigortacılık, risk yönetimi ve aktüerya bölümleridir. Bahsedilen bölümler dışında kalan

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version