Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Genelge (5/2022)

Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Genelge (5/2022)

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan

BİREYSEL KREDİLERLE BAĞLANTILI SİGORTALAR UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİĞİNİN BAZI MADDELERİNİN UYGULANMASI HAKKINDA GENELGE (5/2022)

Bilindiği üzere, Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği (Yönetmelik) 13/3/2015 tarihli ve 29294 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış olup 29/12/2021 tarihli ve 31704 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişikliğe uğramıştır. Söz konusu Yönetmeliğin bazı maddelerinin uygulanmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
Zorunlu sigortalar

MADDE 1 – (1) Yönetmeliğin “Zorunlu sigortalar” başlıklı 5 inci maddesi kapsamında; kredi kuruluşları tarafından kullandırılan konut kredileri ile bağlantılı olarak yaptırılması gereken zorunlu deprem sigortası, kredi kullanan tarafından yaptırılmamış ise kredi kuruluşu tarafından sigortalıya bilgi verilerek yapılır. Kredi süresince, kredi kullanan tarafından yenileme yapılmaması durumunda, kredi kuruluşu tarafından sigortalıya bilgi verilerek prim tutarı sigorta ettirenden tahsil edilmek suretiyle ilgili poliçenin yenilemesi gerçekleştirilir.

(2) Zorunlu Deprem Sigortasının varlığına ilişkin kontrol, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sigorta şirketlerine ve kredi kuruluşlarına çevrimiçi olarak sunulan web servis kullanılarak gerçekleştirilir. Sigorta şirketleri ve kredi kuruluşlarının konuyla ilgili olarak DASK ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.
Bilgilendirme yükümlülüğü

MADDE 2 – (1) Yönetmeliğin “Bilgilendirme yükümlülüğü” başlıklı 7 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında; kredi ile bağlantılı sigortalar konusunda kredi kuruluşu tarafından kredi kullanana teklif edilen sigortaya ilişkin bilgi verilmesi gerekir. Söz konusu bilgilendirmede, kredi kuruluşu tarafından sunulan her sigorta için ayrı veya birlikte olmak üzere veya kredi türüne göre, Ek-l’de yer alan “Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Bilgilendirme Metni Örnek Şablonu”nda belirtilen asgari bilgileri içerecek şekilde hazırlanan ve en az 12’lik puntolarla yazılan bilgilendirme metni kullanılır. İstenildiği takdirde, bilgilendirme metninde kredi kuruluşunun logosu kullanılabilir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan

Exit mobile version