Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

SGK Genel Yazı – Yurt Dışı Göreve Atanan 4/1-(c) Sigortalılarına Sağlık Yardım Formüleri Düzenlenmesi

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : E-47658768-203.05.15-127225971

Konu : Yurt dışı göreve atanan 4/1-(c) sigortalılarına sağlık yardım formüleri düzenlenmesi.

Tarih: 08.10.2025

GENEL YAZI

Bilindiği üzere ülkemizin imzaladığı Almanya, Belçika, Karadağ, K.K.T.C. ve Macaristan Sosyal Güvenlik Sözleşmelerinin sağlık yardımlarına ilişkin hükümleri 5510 sayılı Kanuna tabi 4/1-(a) ve 4/1-(b) sigortalılarının yanı sıra 4/1-(c) sigortalılarını da kapsamaktadır.

Yayımlanan Almanya (2021/6), Belçika (2020/19), Karadağ (2020/14), K.K.T.C. (2020/40) ve Macaristan (2021/15), Sosyal Güvenlik Sözleşmesi konulu genelgelerin “Hastalık ve Analık Sigortası Uygulamaları / Genel Sağlık Sigortası Hastalık ve Analık Sigortası Uygulamaları / Sağlık Yardımlarına İlişkin İşlemler” başlıklı bölümlerinin “Bir İşin İcrası İçin İşvereni Tarafından Türkiye’den (……) Geçici Görevli Gönderilen Sigortalı ile Beraberindeki Aile Bireyleri” alt başlığında; “Kamu görevlileri için görev süresi kadar sağlık yardım formüleri düzenleneceği” belirtilmiştir.

Bu hükme göre, 5510 sayılı Kanuna tabi 4/1-(c) sigortalılarından Almanya, Belçika, Karadağ, K.K.T.C. ve Macaristan’daki yurt dışı kadrolarına atananlara görev süresi kadar sağlık yardım formüleri düzenlenmektedir. Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerince sağlık yardım formüleri düzenlenirken formülerin; “Sağlık Yardımlarının Bitiş Tarihi” kısmına yurt dışı görevinin bitiş tarihi mi, yoksa yurt dışı görevinin bitiş tarihine 657 sayılı Kanunun 62’nci maddesinde belirtilen 15 günlük (mehil) sürenin eklenmesi suretiyle bulunacak tarihin mi yazılacağı konusunda tereddüt yaşandığı anlaşılmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi” başlıklı 62’nci maddesinin birinci fıkrası;

“İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;

a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,

b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,

izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Cumhurbaşkanı Kararı ile kısaltılabilir.” hükmünü içermektedir.

Buna göre; Almanya, Belçika, Karadağ, K.K.T.C. ve Macaristan’daki yurt dışı kadrolarına atanan 5510 sayılı Kanuna tabi 4/1-(c) sigortalılarına sağlık yardım formüleri düzenlenirken, kamu kurumlarının görev süresinin bitiş tarihi olarak bildirdiği tarihe 657 sayılı Kanunun 62’nci maddesinde belirtilen 15 günlük (mehil) sürenin eklenmesi suretiyle bulunacak tarihin “Sağlık Yardımlarının Bitiş Tarihi” olarak yazılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Ömer KÜÇÜKEVCİLİOĞLU

Genel Müdür

Exit mobile version