28 Mayıs 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32913
Gençlik ve Spor Bakanlığından:
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Gençlik ve Spor Bakanlığı veya spor federasyonları tarafından düzenlenen ya da izin verilen her türlü spor müsabaka ve yarışmaları ile gösterilerinde, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından her türlü bilet satışından elde edilen müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat paylarının hesaplanması ve tahsiline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Gençlik ve Spor Bakanlığı veya spor federasyonları tarafından düzenlenen ya da izin verilen her türlü spor müsabaka, yarışma ve gösterileri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununun 16 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını,
b) Brüt hasılat: Profesyonel spor müsabakaları ve yarışmalarından kaynaklanan katma değer vergisi hariç her türlü bilet satışının toplamını,
c) İl müdürlüğü: Gençlik ve spor il müdürlüklerini,
ç) Net hasılat: Brüt hasılattan 6 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen giderlerin düşülmesi sonrası elde edilen tutarı,
d) Spor anonim şirketi: Bir spor kulübünün bağlı ortaklığı veya iştiraki olarak ya da spor kulübünden bağımsız şekilde 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulan ve spor faaliyetinde bulunmak amacıyla Bakanlığa tescilini yaptıran anonim şirketi,
e) Spor federasyonu: Spor dalı ile ilgili faaliyetleri yürütmek üzere kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan, organları seçimle gelen ve idari ve mali özerkliğe sahip federasyonları,
f) Spor kulübü: Bakanlık ve spor federasyonlarının faaliyetlerine katılmak amacıyla Bakanlığa tescilini yaptıran özel hukuk tüzel kişilerini,
g) Spor müsabaka ve yarışmaları ile gösterileri: Bakanlık veya spor federasyonları tarafından düzenlenen ya da izin verilen her türlü resmî ve özel spor müsabaka ve yarışmaları ile gösterilerini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
Müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı
MADDE 5- (1) Bakanlık veya spor federasyonları tarafından düzenlenen ya da izin verilen her türlü spor müsabaka ve yarışmaları ile gösterilerinde, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından her türlü bilet satışından elde edilen net hasılatın yüzde yedisi müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı olarak il müdürlüklerinin hesabına yatırılır.
(2) Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından loca, kombine bilet, paket satış ve benzeri şekilde yapılan satışlardan elde edilen hasılatın yüzde yedisi müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı olarak il müdürlüklerinin hesabına yatırılır.
(3) Bakanlık veya spor federasyonları tarafından düzenlenmek ya da izin verilmek suretiyle yapılan spor müsabaka ve yarışmaları ile gösterilerinde; hasılatın spor federasyonu, kamu kurum ve kuruluşları veya gerçek ve tüzel kişiler tarafından elde edilmesi ve bu hasılattan spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerine pay verilmesi durumunda verilen pay tutarının yüzde yedisi spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı olarak il müdürlüklerinin hesabına yatırılır. Bu fıkra kapsamındaki işlemlerden; spor federasyonu, kamu kurum ve kuruluşları veya gerçek ve tüzel kişiler ile spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Net hasılatın tespiti
MADDE 6- (1) Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından elde edilen net hasılatın hesabında, profesyonel spor müsabakaları ve yarışmalarından kaynaklanan katma değer vergisi hariç her türlü bilet satışının toplamını ifade eden brüt hasılattan;
a) İlgili spor federasyonlarınca belirlenen usul ve esaslar dâhilinde tespit edilen hakem, temsilci ve gözlemci ücretleri,
b) Kapı, gişe, kontrol ve özel güvenlik görevlilerine ödenecek günlük ücretler,
c) Bilet baskı ve elektronik bilet giderleri,
düşülür. Düşülen giderler sonrasında elde edilen tutar net hasılat olarak tespit edilir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen gider kalemlerinin fatura, gider pusulası ve benzeri belgeler ile ispatlanması ve buna ilişkin belgelerin birer örneğinin il müdürlüğüne teslim edilmesi zorunludur.
Bilgi ve belgelerin verilmesi ve yükümlülük
MADDE 7- (1) Net hasılat tutarına ilişkin ihtiyaç duyulan bilgi ve belgeler, ilgili müsabaka, yarışma ve gösteri tarihinden itibaren bir hafta içerisinde ilgili spor kulübü veya spor anonim şirketi tarafından il müdürlüğüne verilir. Net hasılat tutarına ilişkin hesaplamalar ve ilgili spor müsabaka ve yarışmaları ile gösterilerine ilişkin bilgiler EK-1’de yer alan form doldurulmak suretiyle il müdürlüğüne teslim edilir. Loca, kombine bilet, paket satış ve benzeri şekilde yapılan satışlardan elde edilen tutarlar satışa konu müsabaka, yarışma ve gösteri sayısına bölünerek ilgili müsabaka, yarışma ve gösteriye dair EK-1’de yer alan forma dâhil edilir.
(2) Net hasılat tutarına ilişkin ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belgenin Bakanlık veya il müdürlükleri tarafından yazılı olarak talep edilmesi halinde, Türkiye Futbol Federasyonu dâhil ilgili spor federasyonları ile spor federasyonlarınca bilet organizasyonu ile biletlerin basım, satış ve dağıtımına ilişkin olarak yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar ve bu verileri elde ederek saklayan kurum ve kuruluşlar tarafından talep tarihinden itibaren bir hafta içerisinde verilmesi zorunludur. Talebin gereğini yerine getirmeyenler hakkında yasal işlem başlatılır.
Müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payının yatırılması ve özel hesaba aktarılması
MADDE 8- (1) Loca, kombine bilet, paket satış ve benzeri şekilde yapılan satışlar dâhil her türlü bilet satışı üzerinden hesaplanan müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı, müsabaka, yarışma ve gösteri tarihinden itibaren otuz gün içerisinde il müdürlüklerinin hesabına yatırılır.
(2) Müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payının süresinde yatırılmaması durumunda gerekli yasal işlemler başlatılır.
(3) İl müdürlüklerinin hesabına yatırılan müsabaka, yarışma ve gösteri hasılat payı tutarları, 3289 sayılı Kanunun ek 14 üncü maddesine göre ilgili yıl genel bütçesinin (B) işaretli cetveline özel gelir kaydedilmek üzere Strateji Geliştirme Başkanlığı adına açılacak hesapta toplanır. Toplanan bu gelirler, özel gelir karşılığı özel ödenek kaydına esas olmak üzere Bakanlığın merkez muhasebe birimi adına açılacak özel hesaba aktarılır. Özel gelir kaydedilen bu tutarlar, amatör spor faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılır ve bu maksatla il müdürlüklerinin hesabına aktarılabilir.
(4) Bu madde kapsamındaki iş ve işlemlerin yerine getirilmesinden gençlik ve spor il müdürü ile il müdürlüğünde görev yapan ilgili hizmet müdürü ve şube müdürleri müştereken sorumludur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemler
MADDE 9- (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki hususlara ilişkin iş ve işlemler Bakanlık bilişim sistemi üzerinden yapılabilir.
Tereddütlerin giderilmesi
MADDE 10- (1) Bakanlık; bu Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili tereddütleri gidermeye, uygulamayı düzenlemeye ve bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere alt düzenleyici işlemler yapmaya yetkilidir.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 11- (1) 5/8/2004 tarihli ve 25544 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sportif Müsabaka ve Gösteri Hasılatının Dağıtımına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 12- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gençlik ve Spor Bakanı yürütür.
Eki için tıklayınız