09 Temmuz 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32951
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:
MADDE 1- 26/7/2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliğinin adı “Yeşil Dönüşüm Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Tebliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak yürütülecek Yeşil Dönüşüm Programının uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.
(2) Bu Tebliğ, Yeşil Dönüşüm Programının başvuru, değerlendirme, izleme, revizyon ve tamamlama süreçlerinde uygulanacak usul ve esaslar ile Programın yönetimine ilişkin diğer hususları kapsar.”
MADDE 3- Aynı Tebliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 2- (1) Bu Tebliğ; 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 385 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 388/B maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi ile 29/5/2025 tarihli ve 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara dayanılarak hazırlanmıştır.”
MADDE 4- Aynı Tebliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“f) Karar: 29/5/2025 tarihli ve 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararı,
g) Program: Yeşil Dönüşüm Programını,”
MADDE 5- Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Yatırımcı yeşil dönüşüm stratejisi çerçevesinde tesis bazında yürüteceği yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren yol haritası raporunu hazırlar. Yol haritası raporu şablonu, Bakanlık tarafından çağrıda ilan edilir. Yol haritası raporunun Bakanlığın ilan ettiği şablon kullanılarak hazırlanması zorunludur. Yol haritası raporu, yatırımcının kendisi ya da kendi belirleyeceği kişi veya kurumlar tarafından hazırlanabilir.
(2) Yatırımcı yol haritası raporunun uygulama sürecinde gerçekleştirilmek üzere bir veya birden fazla proje sunabilir. Ancak yol haritası raporu içinde toplamda en az beş yıllık süreyi kapsayan bir veya daha fazla proje önerisi bulunması zorunludur.”
“(4) Yol haritası raporunun uygulanması ve ilgili süreçlerin koordinasyonunun sağlanması sorumluluğu yeşil dönüşüm ekibindedir. Yatırımcı tarafından yeşil dönüşüm ekibi içerisinden bir yeşil dönüşüm lideri seçilerek yetkilendirilir. Genel Müdürlükçe programa ilişkin olarak gerçekleştirilecek bilgilendirmeler yeşil dönüşüm liderine yapılır. Yeşil dönüşüm ekibini oluşturan kişilerin bilgileri yatırımcı tarafından portale yüklenir. Kişilerde değişiklik yapılması gereken durumlar olduğunda Genel Müdürlüğe portal üzerinden gerekçeli bildirim yatırımcı tarafından yapılır ve uygun görülmesi halinde Genel Müdürlük onayı ile değişiklik gerçekleştirilir. Yatırım Teşvik Belgesi işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin mevzuat hükümleri çerçevesinde yetkilendirilmesi yapılmaksızın yeşil dönüşüm liderinin değiştirilmesi talep edilemez.”
MADDE 6- Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(7) Program kapsamında yatırımcı adına başvuru yeşil dönüşüm lideri tarafından yapılır. Yeşil dönüşüm liderinin yatırımcı tarafından Yatırım Teşvik Belgesi işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin mevzuat hükümleri çerçevesinde yetkilendirilmiş olması gerekir.
(8) Yatırımcılar, belirli bir yatırım adresi için program kapsamında yapılmış ve süreci devam eden bir başvuru veya aynı adreste program kapsamında düzenlenmiş açık Yatırım Teşvik Belgesi bulunması hallerinde ilgili yatırım adresi için yeni bir başvuru yapamaz.”
MADDE 7- Aynı Tebliğin 9 uncu maddesinin üçüncü ve on birinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Düzeltme süresi içerisinde tamamlanan başvurularda şekil yönünden eksiklikler olduğu tespit edilmişse yeniden düzeltme verilebilir. Yapılan inceleme sonucunda halen programın koşullarına uygun olmadığı tespit edilen projeler gerekçe belirtilerek program portali aracılığıyla değerlendirme dışı bırakılır.”
“(11) Desteklenmesi uygun bulunan başvurular, Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesine esas teşkil edecek proje bilgileri ve destek kapsamını içerecek şekilde Karar kapsamında işlem tesis edilmek üzere program portali aracılığıyla TUYSGM’ye bildirilir.”
MADDE 8- Aynı Tebliğin dördüncü bölümünün başlığı “Proje Kapsamı ve Destek Unsurları” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 9- Aynı Tebliğin 10 uncu maddesinin başlığı “Proje kapsamı” şeklinde ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Program kapsamında mevcut tesise yapılacak ilave yeni yatırımlar dışında kalan komple yeni yatırımlar ile yeşil dönüşüm sürecinde kullanılacak teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesi veya üretilmesine yönelik Ar-Ge veya yatırım faaliyetleri için destek sağlanmaz. Proje bütünlüğünün sağlanması amacıyla Kararın 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında yapılacak olan güneş veya rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları proje kapsamına dahil edilebilir. Ancak program kapsamında düzenlenecek Yatırım Teşvik Belgesinde bu yatırımlara yer verilmez ve Karar kapsamında öngörülen yatırım büyüklüğü açısından bu yatırımlar dikkate alınmaz.”
MADDE 10- Aynı Tebliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Program kapsamında destek kararı alınan projeler için Karar kapsamında tanımlanan destekler sağlanır.”
MADDE 11- Aynı Tebliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Projenin ilerleme durumu Genel Müdürlük tarafından, değerlendirici görevlendirilerek izlenir. Şayet varsa Karar kapsamında sunulan ve TUYSGM tarafından Genel Müdürlüğe iletilen yatırım ilerleme raporu izleme sürecinde değerlendirici tarafından dikkate alınır.”
MADDE 12- Aynı Tebliğin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Uygun bulunan revizyon talepleri, işlem tesis edilmek üzere TUYSGM’ye bildirilir.”
MADDE 13- Aynı Tebliğin 14 üncü maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Belirlenen hedeflere ulaşan projelerin tamamlama işlemleri, 21/6/2025 tarihli ve 32933 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2025/1) hükümleri uyarınca TUYSGM tarafından yürütülür.
(5) Belirlenen hedeflere ulaşamayan projeler, program kapsamından çıkarılır, bu projelerin bağlı bulunduğu yol haritası raporunun uygulanması da başarısızlıkla sonuçlanmış sayılır ve bu projelerin gerçekleştirildiği tesis için verilmiş olan Yeşil Dönüşüm Merkezi unvanı iptal edilir. Bu projeler için, TUYSGM tarafından değerlendirme yapılarak diğer teşvik uygulamalarından yatırımın niteliklerine göre en uygun görülen program kapsamında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenebilir.”
MADDE 14- Aynı Tebliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 16- (1) Bu Tebliğde hüküm bulunmayan hallerde Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2025/1) hükümleri uygulanır.”
MADDE 15- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 16- Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.