10 Temmuz 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32952
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından:
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı ve kapsamı, buluntu olması nedeniyle veya 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan ancak sahipleri tarafından altı ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçların aynı Kanunun ek 14 üncü maddesi kapsamında satışına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ek 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Kanun: 2918 sayılı Kanunu,
b) İdare: İllerde çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğünü (millî emlak dairesi başkanlığı veya millî emlak müdürlüğü) ve ilçelerde millî emlak müdürlüğünü yoksa millî emlak şefliğini,
c) Trafik kuruluşu: Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının merkez ve taşra trafik birimlerini,
ifade eder.
Trafik kuruluşu tarafından yapılacak işlemler
MADDE 4- (1) Trafik kuruluşu tarafından Kanun kapsamında trafikten men edilen araç sahiplerine men işlemi sırasında Kanunun ek 14 üncü maddesi hükmü yazılı olarak tebliğ edilir ve trafikten men tutanağı tanzim edilir.
(2) Trafikten men edilerek alıkonulan araçlar ile buluntu araçlar resmî kurum veya özel otoparklarda muhafaza altına alınır.
(3) Trafikten men işlemi sırasında, araç sahiplerine yapılan tebligat ile tebligat yapılamayan araç sahipleri ve araçlar hakkında varsa detay bilgi ve belgeler (trafikten men tutanağı, çekici tutanağı, otopark teslim tutanağı, araca ait trafik tescil kayıtları ve benzeri) araçların trafikten men edildiği tarihten, buluntu araçlar için buluntu tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren dört ay içinde İdareye gönderilir.
(4) Bildirim tarihinden sonra araç sahipleri tarafından teslim alınmak üzere başvuruda bulunulması halinde, varsa yapılan masrafların ödenmesi kaydıyla ve İdarece aracın iade edilmesinde sakınca bulunmadığının bildirilmesi üzerine araç trafik kuruluşunca iade edilir.
İdarece yapılacak işlemler
MADDE 5- (1) İlgili trafik kuruluşunca bildirilen araçlardan, sahipleri tarafından trafikten men edildiği veya buluntu tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren altı ay içinde teslim alınmayan veya aranmayanlar İdarece satılır.
(2) Satış işleminden önce araç sahiplerinden adresi bilinenlere Kanunun ek 14 üncü maddesi hükmü yazılı olarak tebliğ edilerek bu araçların satılacağı bildirilir. Ayrıca aracın satış işlemlerine başlanıldığı ilgili trafik kuruluşuna bildirilir.
(3) Birinci fıkra kapsamındaki araçların sicilinde satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhlerin bulunması durumunda icra dairesi veya bu kısıtlamaların muhatabı ilgili kurumlara aracın satılacağına ilişkin bilgi amaçlı bildirim yapılır. Bu kurumlar tarafından alacaklarının tahsili için satış işlemine başlanıldığının bildirilmesi durumunda söz konusu araç bu Tebliğ kapsamında satılmaz ve satış işlemlerine ilgili kurumlarca devam edilir.
(4) Satış işlemleri yapılmadan önce aracın tanıtımına yarayan şase ve/veya motor seri numaraları kontrol edilir. Bu numaraların bulunmaması veya düşmüş olması ya da tamir veya tadil gibi nedenlerle silinmiş yahut tahrip edilmiş olması durumunda bu eksiklikler İdarece ilgili mevzuat kapsamında tamamlanır. Bu eksikliklerin tamamlanamaması halinde araçlar bu Tebliğ kapsamında satılmaz ve durum ilgili trafik kuruluşuna bildirilir.
(5) Araçların mevcut durumunun tespit edilmesi amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden bir makine uzmanı, trafik teşkilatından bir uzman ile idareden bir personelden oluşan komisyon tarafından aracın hurda olup olmadığına ilişkin olarak Ek-1’de yer alan Araç Muayene ve Kontrol Raporu düzenlenir. Karayolları Genel Müdürlüğü veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden makine uzmanı görevlendirilemediği durumlarda varsa çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğünde görevli makine mühendisleri de görevlendirilebilir.
(6) Düzenlenen rapor sonucunda hurda durumda olduğu tespit edilen araçlar, 30/12/2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın 10/9/2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında lisans almış firmalara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen bedelden aşağı olmamak üzere 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde pazarlık usulüyle satılır.
(7) Düzenlenen rapor sonucunda hurda durumda olmadığı tespit edilen araçlar, 2886 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde İdarece ihale ile satılır. Satışı yapılan araçlar için aracın teknik özelliklerini belirten cins, marka, model, tip, renk, motor ve şase numarası ile müşterinin kimlik ve adres bilgilerinin yer aldığı satış belgesi düzenlenir.
(8) Satışı yapılan araçların üzerinde bulunan satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhler;
a) Yedinci fıkra kapsamında satışı yapılan araçlarda, araçların alıcısı adına tescil edilmesi ile birlikte,
b) Yedinci fıkra kapsamı dışında satışı yapılan araçlarda ise ayrıca bir işleme gerek olmaksızın,
kaldırılır.
(9) Aracın tescil kaydındaki haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhler satış sonrasında satış bedeli üzerinde devam eder. Satış konusu aracın vergi, ceza veya prim gibi borçları, satıştan önceki sahibine ait olup mülkiyet ilgiliye tüm borç ve yüklerinden ari olarak geçer.
(10) İki defa satış ihalesine çıkarılıp satışı gerçekleşmeyen araçlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen bedel üzerinden Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş.’ye satılabilir.
(11) Bu Tebliğ kapsamında yapılacak satış işlemleri, araçların trafik kuruluşunca İdareye bildirildiği tarihten itibaren beş ay içinde sonuçlandırılır.
Satış sonrası işlemler
MADDE 6- (1) Satış kapsamında ödenen tutardan sırasıyla muhafaza ve satış için yapılan giderler, aracın tanıtımına yarayan numaraların tespitine ve tamamlanmasına dair giderler ve vergi, resim veya harç gibi malın aynından kaynaklanan alacaklar ödendikten sonra kalan tutarın;
a) Tüm alacaklıların alacağını karşılaması hâlinde bu tutar, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde hak sahiplerine dağıtılır. Bakiye bir tutar bulunması hâlinde araç sahibine tebligat yapılarak bir ay içerisinde müracaat edilmesi halinde bu tutarın kendisine verileceği bildirilir. Süresi içerisinde herhangi bir müracaatta bulunulmaması halinde bu tutar İdare tarafından ilgili muhasebe birimi nezdinde bir kamu bankasında araç sahibi adına açılacak vadeli emanet hesabına, sahibi bilinmeyenler ise Hazine adına açılacak ortak hesaba aktarılır ve satış tarihinden itibaren beş yıl içinde müracaat edilmesi hâlinde nemalarıyla birlikte hak sahiplerine ödenir. Beş yıl içinde herhangi bir müracaatın olmaması hâlinde söz konusu bedeller Hazineye irat kaydedilir.
b) Tüm alacaklıların alacağını karşılamaması halinde ise sıra cetveli yapılmak üzere ilgili kuruma gönderilir.
(2) Aracın muhafazası ve satışı için yapılan giderlerden;
a) Otopark ücreti olarak ödenecek bedel aracın satış bedelinin yüzde yirmibeşini,
b) Çekici ücreti olarak ödenecek bedel; motosiklet, motorlu bisiklet ve benzeri araçlarda satış bedelinin yüzde yirmisini, diğer araçlarda ise satış bedelinin yüzde onunu,
c) Varsa satış işlemleri sırasında yapılan diğer masraflar da aracın satış bedelinin yüzde onunu,
geçemez.
(3) Satışı yapılan araçların bedeli tahsil edildikten sonra İdarece satış belgesi düzenlenerek ilgiliye verilir. Bu araçları satın alanlar gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak herhangi bir noterlikten bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar. Alıcıların adlarına araç tescil belgesi almak için süresi içerisinde herhangi bir noterliğe başvurmamaları halinde bu süre sonunda İdarenin, ekinde satış belgesini göndereceği yazılı talebine istinaden araçlar alıcıları adına Türkiye Noterler Birliği tarafından re’sen tescil edilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 7- (1) Bu Tebliğde hüküm bulunmayan hallerde 19/6/2007 tarihli ve 26557 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik hükümleri kıyasen uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan tebliğ ve atıflar
MADDE 8- (1) 3/8/2005 tarihli ve 25895 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 296) yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Mevzuatta, birinci fıkra ile yürürlükten kaldırılan Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 296)’ne yapılan atıflar bu Tebliğe yapılmış sayılır.
Yürürlük
MADDE 9- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yürütür.
Eki için tıklayınız