12 Temmuz 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32954
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:
MADDE 1- 22/11/2023 tarihli ve 32377 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemilerle Yapılan Düzenli Seferler Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına “Bu Yönetmelik,” ibaresinden sonra gelmek üzere “14/4/1341 tarihli ve 618 sayılı Limanlar Kanununun 10 uncu maddesi,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“n) Durum değerlendirme denetimi: Esasları İdare tarafından belirlenmiş olan, kondisyona yönelik dizayn değerlendirmesi ve denetimini,”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 5- (1) İşletmeciler, kıyı tesislerimiz arasında düzenli sefer yapacak gemileri için İdareden hat izni almak zorundadır. İşletmecinin talebine göre gemilere tarifelerine uymaları şartıyla birden fazla hat için izin verilebilir.
(2) Kıyı tesislerimiz arasında düzenli sefer yapacak gemiler Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı olmak zorundadır.
(3) Bu Yönetmelik kapsamında; şehirlerarası taşımacılık yapılan hatlarda adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla sınırlı olmak üzere İdare tarafından denetim yapılır.
(4) İdare diğer taşıma türlerindeki kapasiteleri ve rekabet şartlarını değerlendirerek kamu yararının gözetilmesi, atıl kapasite oluşumunun ve kaynak israfının önlenmesi veya benzeri nedenlerle hat izinlerini ve gemi kapasitelerini sınırlandırabilir.
(5) İşletmeciler sefer programı değişikliklerini bir hafta önceden DSBS üzerinden İdareye bildirir.
(6) Kiralık olarak işletilen geminin satın alınması durumunda mevcut hat izni belgesi belge bitiş tarihine kadar geçerlidir.
(7) İşletmeciler, yolcu ve araç yoğunluğunun oluştuğu özel günlerde kıyı tesislerinin işleyişine engel teşkil etmemeleri ve diğer işletmecilerin seferlerini aksatmamaları koşuluyla izinli hatlarında sefer öncesi DSBS bildirimi ile ek sefer yapabilir.
(8) İşletmeciler, düzenli sefer yapan gemileri için Bakanlık tarafından kabul gören ve ilan edilmiş olan kulüp ve sigortacılardan hat izni süresince geçerli ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun deniz araçları zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.
(9) İşletmeci, hat izni almış olduğu geminin bakım ve onarımı da dahil olmak üzere mücbir bir nedenle çalışamaması durumunda aynı seferi yürütebilecek nitelikte başka bir gemi çalıştırma talebiyle ilgili liman başkanlıklarına başvuruda bulunabilir. İlgili liman başkanlıkları tarafından ikame edilen geminin izinli olunan hatta çalışmasının seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliği açısından uygun bulunması ve çalışması süresince geçerli üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortasına sahip olması halinde İdareye bilgi vermek kaydıyla geminin çalışmasına bir takvim yılı içerisinde en fazla dört aya kadar müsaade edilir.
(10) İşletmecinin hat izni bulunan gemisini başka bir işletmeciye kiraladığını liman başkanlığına bildirmesi halinde mevcut hat izni, bitiş süresinin değişmemesi kaydıyla İdare tarafından askıya alınır.
(11) Başka bir işletmeciye ait bir hatta hizmet alım yöntemiyle çalıştırılacak gemiler için ilave hat izni alınması zorunludur.
(12) İşletmeciler, başlangıç ve bitiş noktaları aynı büyükşehir belediyesi sınırları içinde olan hatta yolcu ve/veya araç taşımacılığı yapacak olan gemileri için ilgili büyükşehir belediyesinden UKOME kararı, uygunluk görüşü yazısı veya ruhsat belgesi almak zorundadır.
(13) İşletmeciler, yirmi beş yaşından büyük klassız gemileri için ilk ve devamındaki su altı sörveylerinde, kapsamı İdare tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yetkilendirilmiş klas kuruluşlarına durum değerlendirme denetimi yaptırır.
(14) Kıyı tesislerince araç veya yolcu için ayakbastı ve benzeri adlarla alınan ücretler Türk Lirası olarak belirlenir.
(15) Deniz ve içsular ulaşımını geliştirmek ve serbest, adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla 618 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükümlerine göre düzenli seferlerde araç veya yolcu için ayakbastı ve benzeri adlarla alınan ücretlere İdare tarafından tavan belirlenebilir.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendinde yer alan “belediye veya” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“g) Yirmi beş yaşından büyük klassız gemiler için düzenlenen durum değerlendirme denetimi raporu.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(3) Kıyı tesislerimiz ile yabancı ülke kıyı tesisleri arasında düzenli sefer yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler kendi adlarına işlem yapmak üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş bir acente atar.”
“(5) Uygunluk yazısı verilmesi için;
a) Akdeniz ve Karadeniz’de bulunan liman devleti denetimi mutabakat muhtıralarının herhangi birinde geminin bayrağının siyah listede olmaması,
b) Uluslararası sözleşmeler kapsamında geminin sertifikalarını yayınlayan tanınmış kuruluşun düşük veya daha altı performansta olmaması,
şartlarından en az birinin sağlanması gerekir. İdare gemilerin yaşı ve kondisyonunu göz önünde bulundurarak bu her iki şartı da isteyebilir.
(6) Akdeniz ve Karadeniz’de bulunan liman devleti denetimi mutabakat muhtıralarının herhangi birinde geminin bayrağına ilişkin değerlendirme kaydının bulunmaması durumunda hat izni düzenlenmez. Ülkemiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında yapılan taşımacılıkta İdare alternatif uygulamalar yapabilir.
(7) Kıyı tesislerimiz ile yabancı ülke kıyı tesisleri arasında düzenli sefer yapacak gerçek veya tüzel kişilerin gemilerine uygunluk yazısı verilebilmesi için Türk bayraklı gemilere önsörvey, yabancı bayraklı gemilere liman devleti denetimi yapılır. Söz konusu denetimler izin talebinden azami üç ay önce yapılmış olmalıdır. Denetim sonucunda tespit edilen eksiklikler giderilene kadar gemiye İdare tarafından uygunluk yazısı verilmez.
(8) Deniz ulaşımını geliştirmek, serbest, adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla 618 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükümlerine göre düzenli seferlerde yolcu için ayakbastı ve benzeri adlarla alınan ücretlere İdare tarafından tavan belirlenebilir.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“a) Gemi Sicil Tasdiknamesi veya Gemi Sicil Kayıt Belgesi.”
“ç) Gemi Acente Yetkilendirme Yazısı (EK-6).”
“e) Türk bayraklı gemiler için yetkilendirilmiş, yabancı bayraklı gemiler için tanınmış kuruluşun yayımladığı klas sertifikası.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde ve (j) bendinde yer alan “bilet kotası uygulamadan” ibaresi “en fazla yüzde on yolcu ve araçlık bilet kotası uygulanarak online” şeklinde değiştirilmiştir.
“d) Şehirlerarası hatlarda ve İdare tarafından belirlenebilecek diğer hatlarda taşınan bütün yolculara (sayı, ad, soyad, T.C. kimlik numarası, yabancılar için pasaport numarası veya yabancı kimlik numarası ve varsa engel durumu), araçlara ve gemi personeline ilişkin bilgileri sefer başlangıcından en geç 60 dakika sonraya kadar İdarenin belirlediği usul ve esaslara göre İdareye bildirmek, beş deniz mili altında seyir mesafesi olan hatlarda sadece toplam yolcu ve araç sayılarını İdareye bildirmek.”
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 12- (1) İdare veya liman başkanlıkları, hat izni verilen işletmeler ve gemilerde her zaman denetim yapabilir. Bu denetim sonucunda geminin seferine izin verilmemesi halinde işletmecinin üçüncü şahıslara (yolcular, araç sahiplerine ve kıyı tesisine) ödeyeceği bedelden İdare veya liman başkanlıkları sorumlu tutulamaz.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) İşletmecinin adının veya işletmenin ticaret ünvanının değişmesi halinde liman başkanlığına en geç beş iş günü içerisinde bildirilir. İdare, hat izninin yeni ad ve ünvanla yeniden düzenlenmesi için işletmeciye iki ay süre tanır. Verilen süre içerisinde gemi, daha önceden almış olduğu izinler kapsamında seferlerine devam eder.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin EK-5’i ve EK-6’sı ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 11- Bu Yönetmelik yayımı tarihinden üç ay sonra yürürlüğe girer.
MADDE 12- Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.
Ekleri için tıklayınız