31 Aralık 2008 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 27097 (4. Mükerrer)
Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan:
MADDE 1 – 13/8/2008 tarih ve 26996 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 68 Sıra no’lu Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolara İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 27) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 27 Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolar” Standardının 4 üncü Paragrafında yer alan “Maliyet yöntemi” tanımı Standarttan çıkarılmıştır.
MADDE 2 – Aynı Standarda 38 inci Paragraftan sonra gelmek üzere aşağıda yer alan 38A, 38B ve 38C Paragrafları eklenmiştir.
“38A. Bağlı ortaklık, müştereken kontrol edilen işletme veya iştirakten alınan kâr payları, işletmenin ilgili kâr paylarını edinme hakkı doğduğunda, işletmenin bireysel finansal tablolarında kâr veya zarar olarak muhasebeleştirilir.
38B. Bir ana ortaklığın, kendi ana ortaklığı olarak yeni bir işletme kurmak suretiyle grubunu aşağıdaki koşulları karşılayacak şekilde yeniden yapılandırması ve yeni ana ortaklığın, ilk ana ortaklıkta yer alan yatırımını bireysel finansal tablolarında Paragraf 38(a)’ya göre muhasebeleştirmesi durumunda, yeni ana ortaklık, ilk ana ortaklığın bireysel finansal tablolarında yer alan özkaynak kalemlerindeki payının yeniden yapılandırmanın gerçekleştiği tarihteki defter değerini maliyet tutarı olarak dikkate alır.
(a) Yeni ana ortaklığın, ilk ana ortaklıktan edindiği özkaynak araçları karşılığında kendi özkaynak araçlarını çıkartmak suretiyle ilk ana ortaklığın konrolünü elinde bulundurması;
(b) Yeni gruba ait olan varlık ve yükümlüklükler ile ilk gruba ait olan varlık ve yükümlülüklerin yeniden yapılandırmanın hemen öncesinde ve sonrasında aynı olması ve
(c) İlk ana ortaklığın yeniden yapılandırma öncesindeki sahiplerinin, yeniden yapılandırmanın hemen öncesinde ilk grubun net varlıkları üzerinde sahip oldukları mutlak ve nispi paylar ile yeniden yapılandırmanın hemen sonrasında yeni grubun net varlıkları üzerinde sahip oldukları mutlak ve nispi payların aynı olması.
38C. Benzer şekilde, ana ortaklık olmayan bir işletme de, 38B Paragrafında yer alan koşulları karşılamak suretiyle ana ortaklığı olarak yeni bir işletme kurabilir. 38B Paragrafında yer alan hükümler bu tür yeniden yapılandırmalar için de aynen geçerlidir. Böyle durumlarda, 38B Paragrafında ‘ilk ana ortaklık’ ve ‘ilk gruba’ yapılan atıflar söz konusu ‘ilk işletme’ye yapılmış sayılır.”
MADDE 3 – Aynı Standarda 45A Paragrafından sonra gelmek üzere aşağıda yer alan 45B ve 45C Paragrafları eklenmiştir.
“45B. “-”
45C. “-””
MADDE 4 – Bu Tebliğin 1 inci maddesini ve 2 nci maddesiyle eklenen 38A Paragrafını uygulayan işletmeler, 9/12/2005 tarih ve 26018 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 10 Sıra no’lu Hasılata İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 18) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 18 Hasılat” Standardının,
(a) 32 nci Paragrafını aşağıdaki şekilde uygular.
“32. Faiz içeren bir menkul kıymetin ediniminden önce ödenmemiş faizin tahakkuku durumunda; sonradan tahsil edilen faiz, edinim öncesi ve edinim sonrası dönemlere ayrılır ve yalnızca edinim sonrasına ait kısım hasılat olarak finansal tablolara yansıtılır.”
(b) 36 ncı Paragrafından sonra gelmek üzere eklenen 37 nci ve 38 inci Paragrafları aşağıdaki şekilde uygular.
“37. “-”
“38. “-””
MADDE 5 – Bu Tebliğin 1 inci maddesini ve 2 nci maddesiyle eklenen 38A Paragrafını uygulayan işletmeler, 31/12/2005 tarih ve 26040 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 13 Sıra no’lu Kur Değişiminin Etkilerine İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 21) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 21 Kur Değişiminin Etkileri” Standardının 49 uncu Paragrafını aşağıdaki şekilde uygular.
“49. Bir işletme, yurtdışındaki işletmesini satış, tasfiye, sermaye payının geri ödenmesi ya da işletmenin bir kısmından ya da tamamından vazgeçme şeklinde elden çıkarabilir. Yurtdışındaki bir işletmenin defter değerinin düşürülmesi, kendi zararı veya yatırımcı tarafından muhasebeleştirilen değer düşüklüğü nedeniyle kısmî bir elden çıkarma meydana getirmez. Dolayısıyla diğer kapsamlı gelirde muhasebeleştirilen kur farkı kazanç ya da kaybının herhangi bir kısmı, değer düşüklüğünün yansıtılması sırasında kâr veya zararda yeniden sınıflandırılmaz.”
MADDE 6 – Bu Tebliğin 1 inci maddesini ve 2 nci maddesiyle eklenen 38A Paragrafını uygulayan işletmeler, 18/3/2006 tarih ve 26112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 28 Sıra no’lu Varlıklarda Değer Düşüklüğüne İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 36) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü” Standardının,
(1) 12 nci Paragrafının (g) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki şekilde eklenen başlığı ve (h) bendini uygular.
“Bağlı ortaklık, müştereken kontrol edilen işletme veya iştirakten alınan kâr payları
(h) Bağlı ortaklık, müştereken kontrol edilen işletme veya iştirakteki yatırım açısından:
(i) Söz konusu yatırımın bireysel finansal tablolarda yer alan defter değerinin, yatırım yapılan işletmenin konsolide finansal tablolarda yer alan şerefiye dahil net varlıklarının defter değerinin üzerinde olduğuna veya
(ii) Yatırıma ilişkin olarak muhasebeleştirilen kâr payının, ilgili kâr payının açıklandığı dönemde bağlı ortaklık, müştereken kontrol edilen işletme veya iştirakin toplam kapsamlı gelirini aştığına ilişkin kanıt mevcuttur.”
(2) 140C Paragrafından sonra gelmek üzere eklenen 140D Paragrafını aşağıdaki şekilde uygular.
“140D. “-””
MADDE 7 – Bu Tebliğ, 31/12/2008 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu hükümler çerçevesinde, bu Tebliği 1/1/2009 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 8 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.