Mustafa Bahadır ALTAŞ
SM.Mali Müşavir
Bilindiği üzere; 1319 sayılı Emlak Vergi Kanunun 11,12, 29 ve 30 maddelerinde emlak vergisi hesaplanması ve ödenmesi ile ilgili hükümler yer almaktadır. Emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan vergi mükellefleri emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler. Emlak vergisi, gayrimenkullere (arsa, arazi, mesken ve işyeri) ait olup ödenecek vergi yıl itibariyle gayrimenkulün asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanmaktadır.
Mevcut uygulama göre Emlak vergisi oranları;
Normal Yörelerde,
Binalarda Binde 2
Meskenlerde Binde 1
Arazilerde Binde 1
Arsalarda Binde 3
Büyükşehir Belediyesi olan yerlerde,
Binalarda Binde 4
Meskenlerde Binde 2
Arazilerde Binde 2
Arsalarda Binde 6, şeklinde uygulanmaktadır.
Emlak vergileri yıllık olarak 1. taksiti Mart-Nisan-Mayıs ayının sonu, 2. taksiti Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenir. (İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1. dönemde ödeyebilirler)
2014 Yılı Emlak Vergisi;
- Taksit Ödemesinin Başlangıcı 1 Mart 2014 tarihi olup 1. Taksit Ödemesinin Son Ödeme Tarihi ise 31 Mayıs 2014′tür.
- Taksit Ödemesinin Başlangıcı 1 Kasım 2014 tarihi 2. Taksit Ödemesinin Son Ödeme Tarihi ise 1 Aralık 2014′tür. (Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorundadır.)
2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair kanunla; Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Manisa, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illeri büyükşehir oldu. (6360/1.sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür.) 30 mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler sonrasında 31.03.2014 tarihinden itibaren büyükşehir statüsü kazandı. (6360/36. ilk mahalli idareler genel seçiminde, yürürlüğe girer.)
Yeni büyükşehir olan 14 ilde 2014 yılında uygulanacak emlak vergisinin normalin iki katı tutarında vergi (yüzde 100’lük artış) kapsamında olup olmayacağı konusunda yaşanan tereddütler üzerine bu illerden İçişleri Bakanlığı’na çok sayıda başvuru gidince, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığından bu konuda görüş istedi ve gelen görüşe göre Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü 30 büyükşehir valiliğine, uygulamalarla ilgili bir yazı gönderdi. Gelir idaresi başkanlığı tarafından 01.04.2014 tarihli Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıda 2014 yılı için uygulanacak emlak ve çevre temizlik vergileriyle ilgili izlenecek yol belirtilerek, yeni büyükşehir olan 14 ilde 2014 yılında uygulanacak, emlak vergisi için büyükşehirlerde alınan yüzde 100’lük artışın, “2014 yılı emlak vergisi, mahalli idareler seçimlerinin yapıldığı tarihten (30.03.2014) önce tarh ve tahakkuk ettirildiğinden, bu illerde 2014 yılı için normalin iki katı tutarında vergi uygulanmayacağı belirtildi.
Buna göre 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler sonrasında yeni büyükşehir olan 14 ilde 2014 yılı için alınacak emlak vergilerinde normalin iki katı tutarında tahsilat yapılmayacak. Bu illerde gayrimenkulü bulunan vatandaşlar 2015 yılından itibaren büyükşehir statüsü kapsamında normalin iki katı oranında emlak vergisi ödeyeceklerdir.
Bir diğer konuda 2014 yılında uygulanacak çevre temizlik vergisi oranı.
Geçtiğimiz aralık ayında yayınlanan 43 seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği göre
2014 yılı için konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 24 krş, diğer belediyelerde 19 krş uygulanacak. (çevre temizlik vergisi su faturalarına yansıtılmaktadır).
Çevre temizlik vergisi de emlak vergisi gibi büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alan konutlarda farklı diğer belediye sınırları içindeki yer alan konutlarda farklı uygulanmaktadır. Maliye bakanlığı emlak vergisi ile ilgili yapmış olduğu açıklamada bu konuya da açıklık getirmiştir. Açıklamada, konutlar için 30.03.2014 tarihine kadar normal tarifenin, bu tarihten sonra ise büyükşehir belediyeleri için belirlenen tutarın esas alınmasını, İşyerleri ile diğer şekilde kullanılan binalar ile su şebekesi belediye tesis edilmemiş konutlar için 2014 yılı için normal tarifenin, 1 ocak 2015 tarihinden itibaren ise büyükşehirler için belirlenen değerlerin esas alınması gerektiğini belirtmiştir.
İşyerleri ile diğer şekilde kullanılan binalar ile su şebekesi belediye tesis edilmemiş konutlardan,
30 Mart 2014 tarihinden sonra ilk defa kullanılacak olan konutlarda ise kullanma tarihi ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasındaki süreye ilişkin çevre temizlik vergisini büyükşehir belediyeleri için belirlenen oranlar üzerinden tarh,tahakkuk ve tahsil edilecektir.
Yeni büyükşehir olan 14 ilde adlarına gayrimenkulü olan emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi mükellefiyeti bulunan vatandaşların ödemelerini yaparken fazla ve yersiz ödeme yapmamaları için bu hususlara dikkat etmeleri önem arz etmek.
Kaynak
– http://www.migm.gov.tr/Dokumanlar/EmlakveCevreVergisi.pdf/
– http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6360.pdf