Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD ekonomisinin toparlandığını belirterek, “Bunu dünya için iyi haber diye düşünüyorduk. Ama o da şimdi ayrı bir dert oldu, eskiden Fed ne zaman faiz artıracak diye fal bakarken şimdi 2016’da kaç defa artıracak diye kafa yormaya başladık” dedi.
TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve konsey üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin, aynı malları, aynı şirketlerle, aynı pazarlara satarak, ihracatını 150 milyar dolardan 500 milyar dolara yükseltebilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, inovasyon kültürünü toplumun her kesimine yaymak gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin yeni bir büyüme hikayesine ve yeni bir sanayi politikasına ihtiyacı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, 25 Öncelikli Dönüşüm Programı’nı ve 2016 Eylem Planı’nı son derece önemsediklerini ve olumlu bulduklarını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, kamu ve özel sektör işbirliği içinde çalışarak, Türkiye’ye yeniden yüksek büyüme temposunu kazandıracaklarını dile getirdi.
Reel sektör açısından zor bir yılı geride bıraktıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “2015’i en iyi nasıl tarif ederiz diye baktığımızda ‘Düşe kalka yol aldığımız bir yıl oldu’ diyebiliriz” ifadesini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, yurt içinde, siyasi istikrarın kasım ayında sağlandığını belirterek, “Yurt dışındaysa her gün yeni bir çalkantı ve belirsizlik ile karşı karşıya kaldık. Avrupa’da ekonomik büyüme belirgin değil. Bıçak sırtında bir durum var. Çin ekonomisi bile yavaşlıyor. Gerçi ABD ekonomisi toparlanıyor. Bunu dünya için iyi haber diye düşünüyorduk. Ama o da şimdi ayrı bir dert oldu. Eskiden Fed ne zaman faiz artıracak diye fal bakarken şimdi 2016’da kaç defa artıracak diye kafa yormaya başladık” şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, emtia fiyatlarındaki gerilemenin, pek çok gelişmekte olan ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini kaydederek, petrol ve doğalgaz gibi emtia fiyatlarının gerilemesinin ithalat faturasını düşürdüğünü ancak ihracatın üçte birinin, yurt dışı müteahhitlik işlerinin yüzde 85’inin, turistlerin yarısının petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerden geldiğini, dolayısıyla enerji gideri azalırken, ihracatta sıkıntılar yaşamaya başladıklarını bildirdi.
Suriye, Irak ve Ukrayna’daki gelişmelerin ayrı birer risk unsuru olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
“Son olarak da Rusya meselesi çıktı. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali bir durum yaşıyoruz. Tüm bunları görünce, geçenlerde okuduğum, şöyle bir fıkra aklıma geliyor. Tanrı bu bereketli ve stratejik coğrafyayı Türklere bahşetmiş. Ama öbür milletlere haksız olmasın, denge sağlansın diye de etrafımıza, böyle komşular vermiş. Şimdi Rusların haksızken haklı görünme çabalarını, Suriye, Ermenistan ve Irak’taki yönetim trajedisini görünce, ‘Allah yardımcımız olsun, beterinden saklasın’ diyorum. Bir de son günlerde yeniden alevlenen terör sıkıntısı var. Özellikle de bölgedeki iş camiası bundan çok derinden etkilenmektedir. Bu sadece bir ekonomik sorun değil. Çünkü sosyal yapıyı ayakta tutan da bu ekonomik dinamiktir.”
Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa başkanlarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kanaat önderleri konumunda olduğunu dile getirerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bölgedeki sıkıntıları ve önerilerini anlattıklarını, Davutoğlu’nun da kendilerine müjdeyi verdiğini belirtti. Üyelerinin kayıpları ve mağduriyetlerinin giderileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Üyelerimizin vergi ve prim borçlarının ödeme günü mayıs ayına kadar uzatılıyor. Bu kapsamda buradaki üyelerimizin yalnız olmadıklarını hükümetimizin bu aldığı tedbirlerle gördük” dedi.
-“Vergisini düzgün ödeyen mükellefe indirim uygulansın”
TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı Ekrem Demirtaş da iki seçim, tekrar uyanan terör belası, mülteci sorunu ve Rusya krizi yüzünden iş dünyasının zor bir yıl geçirdiğini belirterek, huzur, barış ve istikrar başta olmak üzere, ekonomik açıdan da önemli beklentilerinin olduğunu ifade etti.
Demirtaş, 2015 yılında büyümenin yüzde 3 seviyesinde olmasını beklediklerini ancak isteklerinin yüzde 5 ve üstü olduğunu söyledi.
Yavaş büyüme ve sanayide daralmanın, piyasada durgunluk yarattığını dile getiren Demirtaş, “Üyelerimizin morali her açıdan bozuk. Güneydoğu’da yaşananlar, her gün gelen şehit haberleri, ödenmeyen çekler, tahsil edilemeyen alacaklar ile karsız ve yetersiz satışlar… O nedenle durgunluğa karşı enflasyonu azdırmadan, genişlemeci ekonomik politikalar ile iç talebin canlandırılmasını istiyoruz. Aslında bu isteğimiz tüm dünya için. Çünkü uzmanlara göre gelecek 2 yıl dünya ekonomisi durgunluğa girecek” diye konuştu.
Gelir İdaresi Başkanlığının, geçtiğimiz günlerde vergi kanunları ile ilgili görüşlerini sorduğunu ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:
“Vergisini düzgün ödeyen mükellefe, SSK uygulamasında olduğu gibi indirim uygulanmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra 10 yıla yakın süredir ekonomik krizin etkisi ile vergi borcunu ödeyemeyen ama ödemek isteyen mükelleflere, Londra yaklaşımından esinlenerek benim bildiğim 3 kez yeniden yapılandırma kolaylığı getirildi. Ama 3 yıl vade ve yüksek faiz ile yapılan yapılandırmanın faizini ödemekten yorulan dürüst mükelleflerimiz istemeyerek de olsa yapılandırmayı bozdular. Hem yüksek faiz ile yapılan taksitlendirmeyi ödeyeceksiniz hem de güncel borcu aylık yüzde 1,4 gibi yüksek faiz ile ödemek imkansız. O nedenle yılların tortusunu yok etmek için faizsiz, 3-6-9 yıllık bir taksitlendirme yapılması pek çok üyemizin beklentisi. Bağ-Kur borçluları prim borçlarının silinmesi ve pek çok kesime yapılan cesur yaklaşımı bu konuda da bekliyoruz.”