Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından ortaklaşa düzenlenen “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP II) kapsamında 30 ilde okulları dolaşarak çocukları bilgilendirecek Sosyal Güvenlik Otobüsü törenle uğurlandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlık Binası önünde düzenlenen tören Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, SGK Yönetim Kurulu Üyeleri ve SGK yöneticileri katıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, törende yaptığı konuşmada, hedeflerinin kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15’ler seviyesine kadar düşürmek olduğuna vurgu yaparak “Biz bu hedefe ulaştığımızda SGK’nın bütçe açığını tamamen kapatmış olacağımız gibi Kurumu bütçe fazlası veren hale getirmiş olacağız” dedi.
Sosyal Güvenlik Otobüsünün Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP II) kapsamında hazırlandığını belirten Bağlı, şunları söyledi:
“Kayıt dışı istihdam sadece müfettişlik müessesiyle çözülecek bir konu değildir. Ülkemizde 2002’de yüzde 52’liler seviyesinde olan kayıt dışı istihdam oranı, yapılan yasal düzenlemeler ve gösterilen kararlılık sayesinde yüzde 33’ler seviyesine indirildi. Kayıt dışı istihdamda 1 puanlık düşüşün ekonomimize 1,8 milyar lira katkısının olduğu düşünüldüğünde geline seviyenin önemi daha da iyi anlaşılıyor. Hedefimiz kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15’ler seviyesine kadar düşürmek. Biz bu hedefe ulaştığımızda SGK’nın bütçe açığını tamamen kapatmış olacağımız gibi Kurumu bütçe fazlası veren hale getirmiş olacağız. Bunun başarılabilmesi için de insanımızın sigortalı çalışmanın avantajları ve kayıt dışı çalışmanın problemlerinin iyi bilmesi lazım.”
Sosyal güvenlik bilincinin çocuk yaşlarda oluşmaya başladığına dikkati çeken Bağlı, bu bilincin oluşmasına katkı sağlamak için Sosyal Güvenlik Otobüsünün farklı bölgelerden toplam 30 ildeki ilkokulları ziyaret edeceğini bildirdi.
Bağlı, kayıtlı istihdamın teşviki kapsamında geçen yıl yaklaşık 30 ilde bin 800 köy muhtarı ve imamla görüşüldüğünü, bu illerdeki yerel basın mensuplarının yanı sıra üniversite ve meslek lisesi öğrencileriyle bir araya gelindiğini belirterek, “Sosyal Güvenlik Otobüsü aracılığıyla hedef kitlemize çocukları da dahil ediyoruz. İlkokul öğrencilerine yeni iletişim kanallarını kullanarak ulaşacağız. Burada bize ‘Kit’ ve ‘Kiti’ adını verdiğimiz maskotlarımız da bize yardımcı olacak” diye konuştu.
Temel amaçlarının kayıt dışı istihdamın işçiler için bir hak kaybı ve temel insanlık hakkının gaspı olduğunu anlatabilmek olduğunu dile getiren Bağlı, bunu başarılması halinde yeni yasal düzenlemeler ve cezai müeyyidelere ihtiyaç kalmayacağını vurguladı.
Başkan Bağlı, konuşmasının ardından tasarlanan Sosyal Güvenlik Otobüsünde incelemede bulundu.
Törenin açılış konuşmasını yapan SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, projenin kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda geleceğin teminatı olan çocuklara sosyal güvenliği anlatmak adına oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bilindiği gibi kayıt dışı istihdam ülkemizin ve Kurumumuzun önemli sorun alanlarından bir tanesidir. Bu sorunu ortadan kaldırmak ya da en aza indirgemek SGK’nın başlıca görevleri arasındadır. Bu sorunu tüm sosyal taraflarla diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte organize ederek, beraber çalışarak en aza indirgemek zorundayız” dedi.
Genel Müdür Açıkgöz, sosyal güvenlik sisteminin primlere dayalı olduğunu hatırlattı. Alınan primlerle emekli aylıklarını ödediklerini ve sağlık harcamalarını karşıladıklarını ifade eden Açıkgöz, Prim gelirlerini ne kadar artırırsak ve kayıt dışı istihdamı ne kadar azaltırsak vatandaşa daha kaliteli bir şekilde hizmet sunabiliriz” şeklinde konuştu.
KİTUP II Projesi kapsamında tasarlanan Sosyal Güvenlik Otobüsünün, 2015-2016 eğitim öğretim yılı sona kadar farklı bölgelerden toplam 30 ildeki ilkokulları ziyaret ederek, çocuklarda kayıtlı istihdam bilincinin gelişmesine katkı sağlaması hedefleniyor.