175 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile Enflasyon Düzeltmesi İşlemlerinde Kullanılacak 2024/Temmuz, 2024/Ağustos ve 2024/Eylül Aylarına Ait Ortalama Ticari Kredi Faiz Oranları Belirlenmiştir
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası ve geçici 33 üncü maddesi uyarınca, 2023 hesap dönemi sonunda ve düzeltme şartlarının gerçekleşmesine/varlığına bağlı olarak (geçici vergi dönemleri dâhil) izleyen hesap dönemlerinde, bilançoların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasına ilişkin usul ve esaslar 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiş ve uygulamaya yönelik bazı hususlar ile örnekli açıklamalara 165 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde yer verilmiştir.
Bu Sirkülerle de enflasyon düzeltmesi işlemlerinde kullanılacak 2024/Temmuz, 2024/Ağustos ve 2024/Eylül aylarına ait ortalama ticari kredi faiz oranları açıklanmaktadır. (GİB)
T.C.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ /175
1. Giriş
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası ile geçici 33 üncü maddesi uyarınca, 2023 hesap dönemi sonunda ve düzeltme şartlarının gerçekleşmesine/varlığına bağlı olarak (geçici vergi dönemleri dâhil) izleyen hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tablolar ve yapılacak düzeltme işlemlerinin usul ve esasları 30/12/2023 tarihli ve ikinci mükerrer 32415 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiş ve uygulamaya yönelik bazı hususlar ile örnekli açıklamalara 20/2/2024 tarihli ve 165 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde yer verilmiştir.
Söz konusu düzeltme işlemlerinde kullanılacak ortalama ticari kredi faiz oranlarının belirlenmesi bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
2. Ortalama Ticari Kredi Faiz Oranları
165 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin (12.3.) bölümünde ortalama ticari kredi faiz oranlarının belirlenerek ilgili dönemlerde Başkanlığımızca ayrıca açıklanacağı belirtilmiştir.
Bu kapsamda 2024/Temmuz, 2024/Ağustos ve 2024/Eylül aylarına ilişkin ortalama ticari kredi faiz oranlarına aşağıda yer verilmiştir.
Duyurulur.
Bekir BAYRAKDAR
Bakan a.
Gelir İdaresi Başkanı
Sahte Belge ve Yanıltıcı Belgenin Kara Para (Suç Gelirlerinin) Aklanması Aşamasına Etkileri – Ali ÇAKMAKCI, YMM
Türk Lirası’nda Dijitale Geçiş İçin Proje Çağrısı – Talha APAK, YMM
Yazarımız YMM Faruk TAŞYÜREK’in Muhasebe ve Vergi Mevzuatı Kitabının 2. Baskısı Çıktı
Belediyelerde Gelir Artış ve Mali Disiplin Çalışmaları-3 – Murat DÜZGÜN, Veznedar
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında Uygulanan İdari Para Cezalarına İlişkin Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Tehlikeli Yüklerin Denizyoluyla Taşınması ve Yükleme Emniyeti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
31 Ağustos 2025 Tarihi İtibarıyla Hazine Alacak Verileri ve Merkezi Yönetim Borç Stoku
İşyeri Devrinde Müteselsil Sorumluluk – Yargıtay Kararı
İşyeri Tescil Programlarında 4857 Sayılı Kanun Kapsamında İşveren Vekili Tanımlanması
İzaha Davet Yazısı Sonrası Verilen Beyannamelere İhtirazi Kayıtla Dava Açmak Mümkün mü? Deniz ÇEVİK, Vergi Müfettiş Yardımcısı