Mevzuatın Adı: Dosyaya Giriş Hakkının Düzenlenmesine ve Ticari Sırların Korunmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2010/3)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2025/3)
04 Ekim 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 33037
Rekabet Kurumundan:
MADDE 1- 18/4/2010 tarihli ve 27556 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dosyaya Giriş Hakkının Düzenlenmesine ve Ticari Sırların Korunmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2010/3)’in 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, haklarında soruşturma veya nihai inceleme yürütülen tarafların dosyaya giriş haklarını kullanmalarına dair usul ve esaslar ile 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun uygulanması sırasında elde edilen bilgilerin ticari sır niteliklerinin tespiti ve ticari sır olarak tasnif edilen bilgi ve belgelerin korunmasına yönelik usul ve esasların belirlenmesidir.”
MADDE 2- Aynı Tebliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 4054 sayılı Kanunun uygulanması çerçevesinde soruşturma ya da nihai incelemeler kapsamında elde edilen her türlü bilgi ve belge için dosyaya giriş hakkının kullanılması ile 4054 sayılı Kanunun uygulanması sırasında elde edilen belge ve bilgiler bakımından yapılan ticari sır değerlendirmesinde uygulanır.”
MADDE 3- Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
“a) Dosya: Soruşturma ve nihai inceleme kapsamında elde edilen, oluşturulan ya da bir araya getirilen tüm bilgi ve belgeleri,”
MADDE 4- Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Dosyaya giriş hakkı, Kanun kapsamında yürütülmekte olan soruşturmalarda ve nihai incelemelerde tarafların süresi içinde yaptıkları yazılı talepler üzerine tanınır. Dosyaya giriş hakkı, soruşturma ve nihai inceleme kapsamında yeni deliller elde edilmediği müddetçe bir kez kullandırılır.”
MADDE 5- Aynı Tebliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 6- (1) Taraflar, dosyaya giriş hakkı kapsamında, Kurum bünyesinde kendileri ile ilgili düzenlenmiş her türlü evraka ve elde edilmiş olan her türlü delile erişebilir.
(2) Aklayıcı ya da suçlayıcı kısımları hariç olmak üzere kurum içi yazışmalar ile ticari sırlar dosyaya giriş hakkı kapsamında yer almaz.”
MADDE 6- Aynı Tebliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 7- (1) Kurum içi yazışmalar; Kurulun aldığı nihai kararlar bakımından hazırlayıcı işlem niteliğinde olan birimler arası yazışmalardır. Kurum bünyesinde düzenlenen ilk inceleme ve önaraştırma gibi tüm raporlar kurum içi yazışma olarak değerlendirilir.
(2) Aşağıdaki belgeler de kurum içi yazışma olarak kabul edilir:
a) 16/12/2023 tarihli ve 32401 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Aktif İşbirliği Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası ve 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde elde edilen bilgi ve belgeler.
b) Kanunun 14 üncü maddesi kapsamında Kurumun diğer kamu kurumları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları veya özel sektör gerçek ve tüzel kişileri gibi bilgisine başvurulanlarla yaptığı yazışmalar.
c) 15/7/2021 tarihli ve 31542 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Soruşturmalarda Uygulanabilecek Uzlaşma Usulüne İlişkin Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası ile 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan belgeler.
ç) Kanunun 15 inci maddesi kapsamında düzenlenen tutanaklar ve ekleri.”
MADDE 7- Aynı Tebliğin 8 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Dosyaya giriş hakkının kullanılmasına ilişkin süre ve usul
MADDE 8- (1) Soruşturma raporu tebliğ edilen tüm taraflar, Kurum bünyesinde kendileri ile ilgili düzenlenmiş her türlü evrakın ve elde edilmiş olan her türlü delilin bir nüshasının kendilerine verilmesini isteyebilir.
(2) Taraflar nihai olarak, ilk yazılı savunma süreleri veya soruşturma heyetinin ek yazılı görüş göndermesi durumunda ikinci yazılı savunma sürelerinin dolmasına kadar dosyaya giriş talebinde bulunabilirler.
(3) Dosyaya giriş talepleri, EK-1’de yer alan dosyaya giriş talep formunun doğru ve eksiksiz olarak doldurulması suretiyle yapılır. Bu suretle yapılmayan başvurular kabul edilmez.”
MADDE 8- Aynı Tebliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Dosyaya giriş talepleri, EK-1’deki dosyaya giriş talep formunda yer alan hususlar göz önünde bulundurularak, soruşturma heyeti tarafından değerlendirilir. Talebin kabul edilmesi halinde, dosyaya giriş yöntemi, zamanı ve dosyaya girişe ilişkin diğer hususlar yazılı olarak talep sahibine bildirilir.”
MADDE 9- Aynı Tebliğin 10 uncu maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Dosyaya giriş hakkı, ilgilinin talebi de dikkate alınarak; dosya mevcudunda bulunan ve ticari sırlardan arındırılarak erişime açılan evrakın fotokopi yolu ile çoğaltılmış nüshalarının veya elektronik kopyalarının verilmesi ya da gönderilmesi suretiyle kullandırılabilir.
(2) Dosyaya giriş talebi kabul edilen kurum içi yazışmalar, Kurum merkezinde incelenebilir.
(3) Dosyaya giriş hakkı kapsamında taraflara giriş hakkı sağlanacak belgelerin niteliği ve sayfa sayısı tutanakla veya taraflara gönderilecek yazıyla kayıt altına alınır.”
MADDE 10- Aynı Tebliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yalnızca” ibaresi “taraflara yalnızca” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 11- Aynı Tebliğin geçici birinci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) Bu fıkrayı ihdas eden Tebliğ ile yapılan düzenlemeler, devam eden soruşturmalar hakkında uygulanmaz.”
MADDE 12- Aynı Tebliğin ekinde yer alan EK-1’i ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 13- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 14- Bu Tebliğ hükümlerini Rekabet Kurumu Başkanı yürütür.
Eki için tıklayınız