T.C
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Defterdarlığı
Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı: E-38418978-125[6-2024/]-….
Tarih: 03.02.2025
Konu: Pos cihazı veya cep telefonu uygulaması üzerinden alınan bahşişlerin vergilendirilmesi
ÖZET:
Ankara Defterdarlığı’nın 03.02.2025 tarihli özelgesine göre POS bahşiş vergilendirilmesi ve cep telefonu uygulaması bahşiş vergilendirilmesi kapsamında, müşteriler tarafından nakit/POS/uygulama üzerinden verilen bahşişler ücret niteliğindedir. Bu nedenle bahşişler, çalışanın işverenden aldığı ücretle birleştirilerek gelir vergisi stopajına (GVK 61 ve 94; tarife 103-104) tabi tutulur. Kurumlar vergisi yönünden, POS/uygulama üzerinden ayrı tahsil edilen bahşişler şirket kayıtlarında gelir olarak izlenebilir; personele ödenen tutarlar ücret gideri olarak indirime konu edilebilir. KDV yönünden, bahşiş teslim/hizmet bedelinden ayrı ise KDV’ye tabi değildir; ancak bahşiş tutarı teslim/hizmet bedeline eklenirse KDV matrahına dahil edilir (KDVK 24/c).
POS bahşiş vergilendirilmesi, bahşiş ücret midir, bahşişte gelir vergisi stopajı, bahşiş KDV’ye tabi mi, cep telefonu uygulaması bahşiş
1) Kurumlar Vergisi Yönünden (KVK)
Özelge, kurum kazancının tespitinde GVK ticari kazanç hükümlerine atıf yaparak şu sonuca varıyor:
- POS/uygulama üzerinden “teslim ve hizmet bedelinden ayrı” tahsil edilen bahşişlerin, şirket kayıtlarında diğer gelir hesaplarında izlenmesi mümkündür.
- Çalışanlara ödenen bahşiş tutarlarının da ücret gideri olarak kaydedilip indirime konu edilmesi mümkündür.
Pratik sonuç: İşletme açısından “emanet” gibi pasifte izleme yerine, özelge perspektifi gelir yaz / personele öde / ücret gideri yaz yaklaşımına izin veriyor.
2) Gelir Vergisi Yönünden (GVK) – Bahşişin Ücret Niteliği
Özelgenin ana omurgası şudur:
- GVK 61’e göre ücret, işverene tabi ve işyerine bağlı çalışana hizmet karşılığı sağlanan para/menfaatlerdir; adının bahşiş/servis ücreti olması niteliği değiştirmez.
- GVK 94’e göre ücret ödemeleri üzerinden tevkifat yapılır.
- Ayrıca 94 Seri No.lu GVK Tebliği hatırlatılarak; garsonların ücret yanında “servis ücreti/garson ücreti/bahşiş” alması halinde toplam üzerinden tevkifat yapılacağı vurgulanır.
Özelgenin net hükmü:
Nakit, POS veya cep telefonu uygulamasıyla alınması fark etmeksizin bahşiş ücret sayılır; çalışanın diğer ücret ödemeleriyle birleştirilerek stopaja tabi tutulur.
3) Asgari Ücret İstisnası ve Damga Vergisi İstisnası
Özelge, bahşişlerin ücret sayılması nedeniyle şu kapıyı da açık bırakıyor:
- Aylık ücret gelirleri toplamına (bahşiş dahil), şartları dahilinde GVK 23/1-18 ücret istisnası uygulanabilir.
- Paralel olarak, ücretlere ilişkin kağıtlarda damga vergisi istisnası da (7349 sayılı Kanun’la yapılan atıf) uygulanabilir.
Önemli çerçeve: İstisna, ücret toplamı içinde değerlendirilir; bahşişin ödeme kanalı (nakit/POS/uygulama) istisna uygulamasını “kendiliğinden” engellemez.
4) KDV Yönünden – Bahşiş KDV’ye Tabi mi?
Özelge iki durumu ayırıyor:
A) Bahşiş, teslim/hizmet bedelinden ayrı ise:
- Bu tutar teslim/hizmetin karşılığı olarak değerlendirilemeyeceğinden KDV’ye tabi değildir.
B) Bahşiş, teslim/hizmet bedeline eklenirse:
- KDVK 24/c gereği “servis ve benzer adlar altında” sağlanan menfaatler KDV matrahına dahil edilir.
Özet: Bahşiş KDV’ye tabi mi?
- Ayrı tahsil: Hayır
- Bedelin parçası/eklentisi: Evet, matraha dahil
İlgi: …
İlgide kayıtlı özelge talep formlarında; Şirketinizde çalışan personele müşteriler tarafından nakit ve pos cihazları üzerinden bahşiş ödemesinde bulunulduğu ve ….’nin geliştirdiği yazılım kullanılarak garsonların bahşişlerinin pos cihazları ve/veya ayrı bir cep telefonu uygulaması üzerinden teslim ve hizmet bedelinden ayrı olarak tahsil edileceği belirtilerek, pos cihazları ve/veya cep telefonu uygulaması kullanılarak işletmenin diğer kazançlarından bağımsız olarak tahsil edilen bahşişlerin vergilendirilmesi hususunda görüş talep edilmektedir.
KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı 38 inci maddesinde, bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı, ticari kazancın bu şekilde tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hükmüne yer verilmiştir.
Gelir Vergisi Kanununun “İndirilecek Giderler” başlıklı 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında ise, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmış olup bu kapsamda indirilebilecek giderler, işletme ile ilgili olan ve kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılan giderlerdir.
Buna göre, pos cihazı ve/veya cep telefonu uygulaması üzerinden teslim ve hizmet bedelinden ayrı olarak tahsil edilen bahşişlerin, Şirketinizin kayıtlarında diğer gelir hesaplarında takip edilmesi ve çalışanlara ödenen tutarların da ücret gideri olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN;
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;
– “Ücretin tarifi” başlıklı 61 inci maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.
…”,
– “Vergi tevkifatı” başlıklı 94 üncü maddesinde; “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
1.Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre,
…”
hükümlerine yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 94 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, çalıştıkları müesseselersen ücret alan garsonların bu ücretlerinin yanında servis ücreti, garson ücreti veya bahşiş gibi adlarla ücret alınması halinde, her iki ücretin toplamı üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirileceği belirtilmiştir.
Aynı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına 7349 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile eklenen (18) numaralı bendinde; “Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).” hükmü yer almaktadır.
7349 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasında yer alan “ücretlere ilişkin kağıtlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “(Bu maddenin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen ücretlerde istisna, aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır.)” hükmü eklenmiştir.
319 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, söz konusu istisnanın uygulamasına yönelik ayrıntılı açıklama ve örnek uygulamalara yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, Şirketinize ait otellerde çalışan personele müşteriler tarafından bazen bahşiş kutusuna bırakılmak suretiyle veya doğrudan verilmek suretiyle bazen de kredi kartına ödeme yapılmak suretiyle verilen bahşişlerin ücret olarak kabul edilerek, çalışanların restorandan aldıkları ücretlerle birleştirilmesi ve Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri uyarınca gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.
Öte yandan, nakden, pos cihazı veya cep telefonu üzerinden yapılması söz konusu bahşiş ödemelerinin ücret niteliğini değiştirmeyecek olup bir ay içerisinde alınan bahşiş gelirleri ve ücret niteliğindeki diğer ödemeler de dahil olmak üzere ücret gelirleri toplamına, 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde yer alan gelir vergisi istisnasının ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablosunda yer alan damga vergisi istisnasının uygulanması mümkün bulunmaktadır.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
Katma Değer Vergisi Kanununun;
– 1/1 maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,
– 4/1 maddesinde, hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,
– 20 nci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin ise, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği,
– 24/c maddesinde, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin KDV matrahına dahil edilmesi gerektiği,
hükme bağlanmıştır.
Buna göre; teslim ve hizmet bedelinden ayrı olarak, pos cihazı ve/veya cep telefonu uygulaması üzerinden ödemesi yapılan bahşişler, herhangi bir teslim ya da hizmet bedeli olarak değerlendirilemeyeceğinden KDV’ye tabi tutulmayacaktır.
Bununla birlikte, alınan bahşiş tutarının yapılan teslim ya da ifa edilen hizmet bedeline eklenmesi halinde, KDV Kanununun 24/c maddesi gereğinde KDV matrahına dahil edilmesi gerektiği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
FAQ – Sık Sorulan Sorular
1) POS cihazı üzerinden alınan bahşiş ücret sayılır mı?
Evet. Özelgeye göre POS üzerinden tahsil edilmesi, bahşişin ücret niteliğini değiştirmez; ücretle birleştirilerek vergilendirilir.
2) Cep telefonu uygulamasıyla toplanan bahşişin vergisi farklı mı?
Hayır. Nakit/POS/uygulama ayrımı, bahşişin ücret sayılmasını ve stopaj yükümlülüğünü değiştirmez.
3) Bahşişler için gelir vergisi stopajı yapılacak mı?
Evet. Bahşişler çalışanın diğer ücretleriyle toplanır ve toplam ücret üzerinden GVK 94 kapsamında tevkifat yapılır.
4) Bahşişler kurum kazancında nasıl izlenebilir?
Özelge, POS/uygulama üzerinden ayrı tahsil edilen bahşişlerin şirket kayıtlarında gelir olarak izlenebileceğini; personele ödenen tutarların ücret gideri olarak indirilebileceğini belirtir.
5) Bahşiş KDV’ye tabi mi?
- Bahşiş teslim/hizmet bedelinden ayrı tahsil ediliyorsa KDV’ye tabi değildir.
- Bahşiş tutarı bedelin bir parçası haline getirilirse KDV matrahına dahil edilir.
6) Bahşişler asgari ücret gelir vergisi istisnasına dahil edilebilir mi?
Özelgeye göre bahşişler ücret sayıldığı için, ücret gelirleri toplamı içinde kalmak üzere GVK 23/18 istisnası (şartları dahilinde) uygulanabilir.
7) Bahşiş ödemeleri bordroda gösterilmeli mi?
Özelge mantığı gereği bahşişler ücret kabul edildiğinden, stopaj ve istisna uygulamalarının sağlıklı yürütülmesi için ücret unsuru olarak ücret hesaplamalarına dahil edilmesi gerekir.