Dörtyol FSRU, 8. Hizmet Yılını Geride Bıraktı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı BOTAŞ’ın işlettiği Hatay’daki Dörtyol Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU), 8. hizmet yılını tamamladı. 7 Şubat 2018’de faaliyete geçen terminal, Türkiye’nin ilk yerli ve milli FSRU gemisi Ertuğrul Gazi ile günde 28 milyon metreküp doğal gaz gazlaştırma kapasitesine sahip. Bu kapasite, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden 17 ilin doğal gaz ihtiyacını karşılıyor.
Dörtyol FSRU, Türkiye’nin enerji tedarikinde çeşitlendirme stratejisini güçlendiriyor. Terminal, gemiden gemiye transfer işlemleri ve ham petrol yüklemeleriyle dünya çapında tek olma özelliği taşıyor. Ayrıca, 518 kilometre uzunluğundaki Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı da yıllık 31,5 milyon varil kapasiteyle terminalle entegre şekilde faaliyet gösteriyor.
Türkiye’nin ilk yerli FSRU gemisi Ertuğrul Gazi ile 2021’den bu yana 115 operasyonla toplam 10,8 milyar metreküp gaz transferi gerçekleştirildi. Bugüne kadar yapılan 141 gemiden gemiye transfer operasyonu ile şebekeye 13,4 milyar metreküp doğal gaz aktarılmış durumda.
BOTAŞ, kapasiteyi iki katına çıkarmayı planlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni bir FSRU gemisinin eklenmesiyle günlük gazlaştırma kapasitesinin 56 milyon metreküpe çıkarılacağını açıkladı.