Ön Bilgi
5510 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işyeri işverenlerine yönelik;
- Kayıtlı istihdamın artırılması,
- Gönüllü uyumun ve düzenli prim ödeme kültürünün yaygınlaştırılması,
- Kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının artırılması,
- Bölgesel gelişmişlik düzeyi farklılıklarının azaltılması,
- Bölgesel, stratejik ve öncelikli yatırımların özendirilmesi
amaçlarıyla çeşitli sigorta primi teşvik, destek ve indirimleri uygulanmaktadır.
Bunun yanında primlerin düzenli ödenmesinin özendirilmesi amacıyla 5510 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılara yönelik de prim indirimi uygulanmaktadır.
2026’da Aktif SGK Teşvik, Destek ve İndirimleri
SGK’nın 4 Ağustos 2026 itibarıyla güncellenen sunumunda uygulaması devam eden toplam 15 teşvik, destek ve indirim yer almaktadır. Bunların 14’ü 4/a sigortalı çalıştıran işverenlere, biri zorunlu 4/b sigortalılarına yöneliktir.
- Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası işveren hissesi indirimi (2026’da imalat dışı işyerlerinde 2 puan; imalat sektöründe 5 puan)
- Yurt dışına götürülen/gönderilen sigortalılar için 5 puan indirim
- 4/b (Bağ-Kur) 5 Puan Prim İndirimi – 2026
- Yatırımlarda devlet yardımları kapsamındaki prim desteği
- Asgari ücret desteği
- İşsizlik ödeneği alanların istihdamı teşviki
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için işsizlik sigortası primi teşviki
- Genç, kadın ve mesleki belge sahibi kişilerin istihdamı teşviki
- Engelli sigortalıların istihdamı teşviki
- Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine ilişkin prim desteği
- Kültür yatırımları ve girişimlerine yönelik prim teşviki
- Sosyal hizmetlerden yararlananların istihdamı teşviki
- Sosyal yardım alanların istihdamı teşviki
- İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi
- Turizm Ücret Desteği (4447 sayılı Kanun geçici m.36; 2026 Mayıs–Aralık dönemi) (Kaynak: SGK)
Yeni geçici turizm desteği (4447 geçici 36)
7590 sayılı Kanunun 11. maddesiyle eklenen düzenleme; 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında turizm işletmesi belgesine sahip özel sektör konaklama tesisi işyerlerinde, 2026 Mayıs-Aralık ayları içinde tesisin faaliyette bulunduğu dönemlerle sınırlı olarak uygulanır.
- Destek tutarı: İlgili ayda uzun vadeli sigorta kollarına tabi bildirilen sigortalıların prim ödeme gün sayısı x 116,67 TL.
- Birlikte kullanım: Diğer prim teşvikleri uygulandıktan sonra kalan SGK primini aşamaz.
- Temel koşullar: Beyannamenin ve primlerin süresinde verilmesi/ödenmesi; destek işyerine ait vadesi geçmiş borcun bulunmaması veya yapılandırmanın düzenli sürmesi.
- Kapsam dışı: Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar, yabancı uyruklu sigortalılar ve yurt dışında çalışan sigortalılar.
- Dönem: 2026/Mayıs döneminden geçerli olmak üzere 31 Temmuz 2026 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Özet
3294 Sayılı Kanun Kapsamında Sosyal Yardım Alanların İstihdamında Sigorta Primi Desteği
03294 kodlu SGK teşviki: koşullar, ortalama hesabı, 2026 tutarları ve uygulama notları
| SGK BİLDİRİM KODU | AZAMİ DESTEK | 2026 ALT SINIR BİRLEŞİK AVANTAJI |
| 03294 | 12 teşvik ayı | 7.184,03 TL / ay (5510 + 03294) |
Özel sektör işverenince, düzenli nakdî sosyal yardım alınan hanede bulunan ve işe giriş tarihinde kanundaki koşulları taşıyan kişinin istihdamında, prime esas kazanç alt sınırına kadar sigorta primi işveren hissesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanır.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”orange” icon_fontawesome=”fa fa-gg”]Kod ve tutar notu: 03294 ayrı bir kanun numarası değil, MUHSGK/APHB’nin SGK bölümünde kullanılan teşvik kodudur. Hukuki dayanak 3294 sayılı Kanunun ek 5’inci maddesidir. 7.184,03 TL, 2026 PEK alt sınırında 5510 genel indirimi ile 03294 desteğinin birlikte oluşturduğu toplam avantajdır; 5510 indiriminin kendi koşulları ayrıca sağlanmalıdır.[/vc_message][vc_column_text]
Bu rehber, 3294 sayılı Kanunun ek 5’inci maddesindeki desteği bordro ve MUHSGK uygulaması açısından açıklar. Uygulamanın genel bir bitiş tarihi yoktur. Sigortalının 26.04.2016 veya sonrasında işe alınması, işe giriş tarihinde İŞKUR’a kayıtlı işsiz ve 5510 sayılı Kanunun 60/1-c/1 kapsamında olması, son bir yıl içinde düzenli nakdî yardım alınmış bir hanede ikamet etmesi ve işyerinde önceki takvim yılı ortalamasına ilave çalıştırılması temel şartlardır.
2026 hesaplarında günlük PEK alt sınırı 1.101,00 TL, aylık alt sınır 33.030,00 TL ve aylık üst sınır 297.270,00 TL’dir. Tam sigorta kollarındaki toplam prim oranı %38,75; işverenin sosyal sigorta hissesi %21,75’tir. 03294 işveren işsizlik sigortası payını karşılamaz.
1. Teşvikin Temel Bilgileri
Tablo 1 – Teşvikin Temel Bilgileri
| Konu | Açıklama |
| Yasal dayanak | 3294 sayılı Kanun ek madde 5 |
| İkincil mevzuat | Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdamına İlişkin Yönetmelik |
| SGK düzenlemeleri | 2018/8, 2021/18 ve 2023/17 sayılı Genelgeler |
| Uygulama başlangıcı | 26 Nisan 2016 |
| Bitiş tarihi | Kanunda genel bir bitiş tarihi yok |
| SGK bildirim kodu | 03294 |
| Kapsamdaki işyeri | Özel sektör işvereni |
| Kapsamdaki sigortalılık | 5510 sayılı Kanun 4/1-a, tam sigorta kolları |
| Karşılanan prim | PEK alt sınırına kadar sigorta primi işveren hissesi |
| Finansman | Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; 5510 genel indirimi önce uygulanır |
| Azami süre | Sigortalı bazında en çok 12 teşvik ayı / bir yıllık destek |
| İlave istihdam | İşe giriş yılından önceki takvim yılı ortalamasının üzerinde çalışma |
| Başvuru | e-SGK / İşveren sistemindeki teşvik tanımlama veya teşvik yönetimi ekranı; menü adı sistem sürümüne göre değişebilir |
| Vergi teşviki | Yok; normal ücret vergilemesi yapılır |
Hane ölçütü: Teşvik için sosyal yardımı işe alınan kişinin bizzat almış olması şart değildir. Düzenli nakdî yardım alan kişinin ikamet ettiği hanede bulunan başka bir hane üyesi de diğer koşulları taşıyorsa kapsama girebilir.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”orange” icon_fontawesome=”fa fa-gg”]Dikkat! 03294, 2828 sayılı Kanuna dayanan 02828 kodlu sosyal hizmet hak sahipliği teşvikinden farklıdır. 03294’te İŞKUR kaydı, 60/1-c/1 statüsü, düzenli nakdî yardım alınan hane ve önceki takvim yılı ortalamasına ilave çalışma şartları vardır.[/vc_message][vc_column_text]2. Sigortalı Yönünden Yararlanma Şartları
Aşağıdaki koşullar işe giriş tarihi itibarıyla birlikte sağlanmalıdır:
- Sigortalı 26.04.2016 veya sonraki bir tarihte işe alınmış olmalıdır.
- İşe giriş tarihinden önceki son bir yıl içinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulunca belirlenen düzenli nakdî yardımlardan en az bir kez yararlanılmış bir hanede ikamet etmelidir.
- İşe giriş tarihinde 5510 sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında bulunmalıdır (kısaca 60/1-c/1).
- İşe giriş tarihinde Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olmalıdır.
- Özel sektör işverenince 4/1-a kapsamında, tam sigorta kollarına tabi olarak istihdam edilmelidir.
Tablo 2 – Düzenli Nakdî Yardım ve Hane Şartının Okunması
| Kriter | Kural | Uygulama notu |
| Yardım dönemi | İşe girişten geriye doğru son bir yıl | İşe giriş günü esas alınır; işe girişten sonraki yardım dikkate alınmaz. |
| Yardım sıklığı | En az bir ödeme | Programın düzenli yardım niteliğinde olması gerekir. |
| Yardımı alan kişi | Sigortalı veya aynı hanedeki kişi | Hane ve ikamet kaydı elektronik sistemden doğrulanır. |
| Yardım türü | Nakdî ve düzenli | Tek seferlik veya aynî yardım tek başına yeterli değildir. |
| Örnek programlar | Şartlı eğitim/sağlık, eşi vefat etmiş kadın, muhtaç asker ailesi/çocuğu, öksüz-yetim | Nihai uygunluk Fonu Kurulu ve Bakanlık kayıtlarına göre belirlenir. |
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”orange” icon_fontawesome=”fa fa-gg”]Tarih kontrolü: İŞKUR kaydı ile 60/1-c/1 statüsü işe giriş tarihinde mevcut olmalıdır. İşe girişten sonra yapılan kayıt veya statü değişikliği, işe giriş günündeki eksikliği geriye dönük olarak tamamlamaz.[/vc_message][vc_column_text]
3. İşyeri Yönünden Yararlanma Şartları
- İşyeri özel sektör işverenine ait olmalıdır.
- Kapsamdaki sigortalı, işe giriş yılından önceki takvim yılındaki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılmalıdır.
- 03294 kodlu MUHSGK/APHB yasal süresi içinde verilmelidir.
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca karşılanmayan prim tutarları yasal süresinde ödenmelidir.
- İlgili işyeri bakımından yasal ödeme süresi geçmiş prim, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunların fer’ileri bulunmamalı; tecil, taksitlendirme veya yapılandırma varsa ödemeler düzenli sürdürülmelidir.
- Kayıt dışı sigortalı çalıştırıldığına veya sahte sigortalı bildirimine ilişkin yasaklama doğuran bir tespit bulunmamalıdır.
Borçsuzluk: Birleşik hesapta yer alan 5510 indirimi için Türkiye genelinde borç kontrolü yapılır. 03294 bakımından ise kontrol ilgili işyeri sicili ile asıl/alt işveren sorumluluk yapısı dikkate alınarak yürütülür. 2021/18 sayılı Genelgeye göre asıl işveren, hem kendi hem alt işverenlerin borçlarından; her alt işveren ise yalnızca kendi borçlarından kaynaklanan şartlar yönünden değerlendirilir.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”orange” icon_fontawesome=”fa fa-gg”]5510 bileşeni için ayrı kontrol: Tablolardaki birleşik avantajın 5510 genel indirimine ait %2 veya %5’lik kısmı için 5510 sayılı Kanunun 81/1-(ı) bendindeki koşullar ayrıca aranır. Bu kapsamda Türkiye geneli borç kontrolü, süresinde bildirim/ödeme ve ihale-kamu işyeri sınırlamaları ayrıca doğrulanmalıdır.[/vc_message][vc_column_text]
4. Önceki Takvim Yılı Ortalama Hesabı
Ortalama, işe girişten önceki hareketli 12 aya göre değil, işe giriş yılından bir önceki takvim yılının Ocak-Aralık dönemine göre hesaplanır. Sigortalı Ağustos 2026’da işe girerse 2025/Ocak-Aralık dönemi esas alınır; 2026 işe giriş ayı ve 2026’nın önceki ayları ortalamaya dâhil edilmez.
Tablo 3 – Ortalama Sigortalı Sayısı Hesap Adımları
| Adım | Kural | Örnek / not |
| 1. Dönemi seç | İşe giriş yılından önceki takvim yılı | 2026 işe girişinde 2025/Ocak-Aralık |
| 2. Payı bul | Dikkate alınan belge türlerindeki aylık sigortalı sayılarının toplamı | Aynı kişinin mükerrer sayılmaması için sicil ve belge kayıtları kontrol edilir. |
| 3. Paydayı bul | Bildirim yapılmış ay sayısı | 12 aydan yalnızca 9’unda bildirim varsa 9’a bölünür. |
| 4. Yuvarla | 0,01-0,49 aşağı; 0,50-0,99 yukarı | 3,49 -> 3; 3,50 -> 4 |
| 5. Eşiği izle | Ortalamanın üzerindeki toplam çalışan sayısı | Ortalama 3 ise bir kişi için en az 4 çalışan gerekir. |
Hesap örneği: 2025 yılında bildirilen aylık sayılar toplamı 39 ve bildirim yapılan ay sayısı 12 ise ortalama 39/12 = 3,25 -> 3’tür. 2026’da işe alınan bir kapsam sigortalısı için destek, toplam çalışan sayısının en az 4 olduğu aylarda uygulanabilir. Aynı işe giriş yılında iki kapsam sigortalısı için ikisine birden destek isteniyorsa toplam sayının en az 5 olması gerekir.
Sicil ve alt işveren dipnotu: İşe girişten önceki takvim yılında hiç bildirim yapılmamış yeni veya boş bir işyerinde ortalama 0 kabul edilir. Ortalama ile yararlanma ayındaki çalışan sayısı işyeri sicili bazında izlenir. Asıl işveren ile her bir alt işverenin ortalaması ve cari ay toplamı ayrı hesaplanır.
Belge türleri: 2023/17 sayılı Genelge uyarınca ortalama ve cari ay çalışan sayısında 7, 19, 22, 25, 42, 43, 44, 46, 47, 49 ve 50 numaralı belge türleri dikkate alınmaz. 48 numaralı belge türü bu istisna listesinden çıkarılmıştır ve çalışan sayısına dâhil edilir. Ancak 48 numaralı belge SGDP kapsamındaki kişiye ilişkin olduğundan, bu kişi için 03294 kodu seçilemez.
5. Destek Süresi ve İşveren Değişikliği
Destek sigortalı bazında izlenir ve azami 12 teşvik ayıdır. Kesintisiz çalışmada işe giriş ayı ilk destek ayı kabul edilir; takip eden 11 ayla birlikte bir yıllık dönem tamamlanır. 2021/18 sayılı Genelge, işten ayrılış ile başka işverendeki yeni işe giriş arasında çalışılmayan ay varsa, diğer şartlar sağlandığı sürece kullanılmamış ayların yeni işverende tamamlanmasına izin veren örnek içermektedir.
- İşten ayrılıp başka bir özel sektör işvereninde işe başlayan sigortalı için, yeni işveren diğer şartları sağlıyorsa sistemde kalan teşvik ayları kullanılabilir.
- 2021/18 sayılı Genelgedeki örnekte iki ay yararlanıp işten ayrılan sigortalının başka işverende kalan on ay için destekten yararlanabileceği açıklanmıştır.
- İşsiz geçen ara ayda destek uygulanmaz. Çalışılan bir ayda ortalama, borç, süresinde bildirim veya diğer koşullar sağlanmazsa o ay için hak doğmaz; sürenin uzadığı varsayılmamalı ve sistemdeki kalan ay sayısı kontrol edilmelidir.
- Aynı işverenin başka siciline hizmet akdi sona ermeden nakilde, yeni işyeri sicilinde sigortalı ve işyeri koşulları yeniden değerlendirilir.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”orange” icon_fontawesome=”fa fa-gg”]Süre kontrolü: Süre bordrodan tahmin edilmemelidir. Her işe girişte e-SGK ekranındaki kullanılan/kalan destek süresi ile yeni işyeri bakımından ortalama şartı yeniden kontrol edilmelidir.[/vc_message][vc_column_text]
6. e-SGK Tanımlama ve MUHSGK Bildirimi
Hak sahipliği elektronik veri paylaşımıyla kontrol edilse de işverenin e-SGK üzerinden tanımlama ve beyan işlemlerini tamamlaması gerekir:
- e-SGK / İşveren sistemine giriş yapılır.
- Menü adı sistem sürümüne göre değişebileceğinden, İşveren İşlemleri içindeki teşvik tanımlama veya teşvik yönetimi ekranı açılır. Bu ekran 2018/8 sayılı Genelgede ‘Sosyal Yardım Teşvik Yönetimi’ olarak adlandırılmıştır.
- Sigortalının T.C. kimlik numarasıyla sorgulama ve tanımlama yapılır.
- Yardım alınan hane, 60/1-c/1 statüsü, İŞKUR kaydı ve işe giriş tarihi sonucunun olumlu olduğu kontrol edilir.
- Önceki takvim yılı ortalaması ve cari ay çalışan sayısı bordro kayıtlarıyla doğrulanır.
- MUHSGK/APHB’nin SGK bölümünde 03294 seçilir ve belge yasal süresinde onaylanır.
- Tahakkukta 5510 genel indirimi, Bakanlıkça karşılanan 03294 payı ve işverene kalan tutar ayrı ayrı karşılaştırılır.
Aktivasyon: SGK müdürlüğüne ayrıca fiziki başvuru kural olarak aranmaz. Bununla birlikte e-SGK tanımlaması yapılmadan kod kullanılmamalıdır. Sistem olumsuz sonuç verirse 03294 ile riskli bildirim yapılmamalı; Bakanlık, İŞKUR ve SGK kayıt eşleşmesi düzeltilmelidir.
Elektronik hak sahipliği kontrolü: İşveren sorguyu e-SGK üzerinden yapar; sosyal yardım ve hane bilgileri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi kayıtlarından web servisi aracılığıyla SGK’ya iletilir. Sonuç olumsuz veya uyumsuz görünürse sigortalının ilgili SYDV’de yardım ödeme kaydı ile hane/ikamet eşleşmesini kontrol ettirmesi önerilir. Yardım kararının işe giriş tarihinde hâlen aktif olması şart değildir; işe girişten önceki son bir yılda uygun düzenli nakdî yardımdan en az bir kez yararlanılmış olması gerekir.
7. 2026 Prim Oranları ve Karşılanan Kısım
2026 yılında tam sigorta kollarına tabi bir 4/1-a sigortalısında toplam prim oranı %38,75’tir. 03294, PEK alt sınırına kadar işverenin sosyal sigorta prim hissesini karşılar; işsizlik sigortası işveren payı kapsam dışındadır.
Prim oranlarındaki tarihsel değişim: Kısa vadeli sigorta kolları primi, 7524 sayılı Kanunun 28 ve 60’ıncı maddeleriyle 1 Eylül 2024’ten itibaren %2’den %2,25’e; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasının işveren payı ise 7566 sayılı Kanunun 23 ve 38’inci maddeleriyle 1 Ocak 2026’dan itibaren %11’den %12’ye çıkarılmıştır. Böylece tam sigorta kollarındaki standart toplam prim oranı 1 Eylül 2024’te %37,50’den %37,75’e, 1 Ocak 2026’da ise %38,75’e yükselmiştir.
Tablo 4 – 2026 Prim Bileşenleri ve 03294 Kapsamı
| Prim kolu | Sigortalı | İşveren | Toplam | 03294 |
| Malullük, yaşlılık ve ölüm | %9,00 | %12,00 | %21,00 | İşveren payı, alt sınıra kadar |
| Genel sağlık sigortası | %5,00 | %7,50 | %12,50 | İşveren payı, alt sınıra kadar |
| Kısa vadeli sigorta kolları | – | %2,25 | %2,25 | Alt sınıra kadar |
| İşsizlik sigortası | %1,00 | %2,00 | %3,00 | 03294 kapsamında değil |
| Toplam | %15,00 | %23,75 | %38,75 | 03294 kapsamı: işveren %21,75 |
Oran notu: İşverenin %21,75’lik sosyal sigorta hissesi PEK alt sınırına kadar karşılanır. Sigortalı hissesi toplam %15 ve işveren işsizlik sigortası hissesi %2 tahakkukta kalır. Bu nedenle PEK alt sınırında, 5510 ve 03294 birlikte eksiksiz uygulandığında toplam tahakkuk %17’dir.
5510 + 03294: Uygulama sıralıdır. Önce 5510 genel indirimi gerçek PEK üzerinden uygulanır; sonra 03294, PEK alt sınırına kadar kalan işveren sosyal sigorta hissesini tamamlar. 2026’da imalat dışı işyerinde %2 + %19,75; imalat işyerinde %5 + %16,75 birleşik avantaj oluşur.
Oran geçişi: 7538 sayılı Kanunun 10 ve 17’nci maddeleriyle, imalat dışındaki işyerlerinde 5510 indirimi 1 Şubat 2025’ten itibaren %5’ten %4’e düşürülmüş; imalat işyerlerinde %5 uygulaması 31.12.2026’ya kadar korunmuştur. Bu nedenle Ocak 2025’te genel oran %5, Şubat-Aralık 2025 döneminde imalat dışı oran %4’tür. 7566 sayılı Kanunun 23 ve 27’nci maddeleriyle 1 Ocak 2026’dan itibaren imalat dışı oran %2’ye indirilmiş, imalatta %5 uygulaması devam etmiştir.
8. 2026 Tutarları ve Hesaplama Örnekleri
2026 özel sektör günlük PEK alt sınırı 1.101,00 TL, aylık alt sınır 33.030,00 TL ve aylık üst sınır 297.270,00 TL’dir. Aşağıdaki tutarlar 30 gün, tam sigorta kolları ve her iki uygulamanın ayrı koşullarının sağlandığı varsayımıyla hesaplanmıştır.
2026 PEK tavan değişikliği: 7566 sayılı Kanunun 24’üncü maddesiyle 5510 sayılı Kanunun 82’nci maddesindeki genel günlük üst sınır katsayısı 1 Ocak 2026’dan itibaren 7,5’ten 9’a çıkarılmıştır. Buna göre günlük PEK üst sınırı 9.909,00 TL, aylık PEK üst sınırı 297.270,00 TL’dir.
Tablo 5 – 2026 PEK Alt/Üst Sınırında Birleşik Toplam Prim Avantajı
| Senaryo | PEK | Teşviksiz prim | Toplam avantaj | SGK’ya kalan |
| PEK alt sınırı / imalat dışı | 33.030,00 TL | 12.799,13 TL | 7.184,03 TL | 5.615,10 TL |
| PEK alt sınırı / imalat | 33.030,00 TL | 12.799,13 TL | 7.184,03 TL | 5.615,10 TL |
| PEK üst sınırı / imalat dışı | 297.270,00 TL | 115.192,13 TL | 12.468,83 TL | 102.723,30 TL |
| PEK üst sınırı / imalat | 297.270,00 TL | 115.192,13 TL | 20.396,03 TL | 94.796,10 TL |
İmalat dışı birleşik formül: (%2 x gerçek PEK) + (%19,75 x PEK alt sınırı).
İmalat birleşik formül: (%5 x gerçek PEK) + (%16,75 x PEK alt sınırı).
Alt sınır ve hesap ayrımı: Gerçek PEK alt sınıra eşitse imalat dışı (%2 + %19,75) ve imalat (%5 + %16,75) birleşimleri her iki durumda da %21,75 olduğundan toplam avantaj 7.184,03 TL’dir. Sektör farkı, PEK alt sınırını aşan kazançlarda ortaya çıkar. Tablo 5’teki toplam avantajın tamamı 03294 desteği değildir: 5510 bileşeni gerçek PEK, 03294 bileşeni ise PEK alt sınırı üzerinden hesaplanır.
Eksik gün ve şubat ayı: Destek matrahı, bildirilen prim ödeme gün sayısı x 1.101,00 TL ile sınırlıdır. Tam ay çalışan aylık ücretlinin şubat ayı 28 veya 29 gün çekse de prim ödeme günü kural olarak 30, destek alt sınırı 33.030,00 TL’dir. Rapor, ücretsiz izin, işe giriş/çıkış veya başka bir nedenle 30 günden az prim günü bildiriliyorsa fiilen bildirilen gün sayısı esas alınır; örneğin 15 prim gününde alt sınır 16.515,00 TL’dir. Eksik gün nedeni mevzuata uygun seçilmeli ve dayanak kayıt veya belgeler gerektiğinde ibraz edilmek üzere saklanmalıdır. Gerçek PEK daha yüksekse aşan matrahın primleri işverende kalır.
9. SGK ve Vergi Açısından Kod / Özellik Seçimi
Tablo 6 – SGK ve Vergi Bildiriminde Seçilecek Alanlar
| Alan | Seçim | Açıklama |
| SGK – Kanun/teşvik numarası | 03294 | MUHSGK/APHB’nin SGK bildirim bölümünde seçilir. |
| SGK – Dayanak | 3294 sayılı Kanun ek madde 5 | 03294 ayrı bir kanun değil, SGK bildirim kodudur. |
| Vergi – Kanun numarası/özellik | Seçilmez | Özel gelir vergisi stopajı veya damga vergisi istisnası yoktur. |
| Ücret vergilemesi | GV/DV istisnası: genel hükümler | GV: işçi primleri sonrası asgari ücret matrahı; DV: brüt 33.030 TL’ye isabet eden kısım. |
| Muhasebe | Bakanlıkça karşılanan prim gider yazılmaz | 3294 ek 5 uyarınca gelir/kurumlar vergisinde gider veya maliyet sayılmaz. |
Vergi istisnasının kapsamı: 03294’e özgü bir gelir vergisi veya damga vergisi istisnası bulunmaz. Genel hükümler uyarınca gelir vergisi istisnası, brüt asgari ücretten işçi SGK ve işsizlik sigortası primi düşüldükten sonra kalan matraha isabet eden vergiyle sınırlıdır; parasal tutar ilgili aydaki kümülatif vergi dilimine göre değişebilir. Damga vergisi istisnası ise aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır.
10. Kapsam Dışı İşyerleri ve Sigortalılar
- 5335 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki kurum ve kuruluşlara ait işyerleri.
- Bu kurum ve kuruluşların yaptırdığı her türlü alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri.
- Sosyal güvenlik destek primine tabi emekli çalışanlar.
- Yurt dışında çalıştırılan sigortalılar.
- Tam sigorta kollarına tabi olağan 4/1-a bildirimi dışında kalan, 03294 seçimine kapalı özel statülü bildirimler.
48 numaralı belge ayrımı: 48 numaralı belgeyle bildirilen SGDP’li yer altı çalışanı, 2023/17 sonrasında ortalama ve cari ay çalışan sayısına dâhil edilir; ancak sigortalının kendisi SGDP’li olduğundan 03294 koduyla bildirilemez.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”orange” icon_fontawesome=”fa fa-gg”]İhale kontrolü: Mahiyet kodu özel görünse bile iş fiilen kamu kurumunun alım veya yapım işi ise 03294 uygulanmamalıdır. İşyerinin hukuki niteliği ile ihale sözleşmesi beyanname öncesinde ayrıca incelenmelidir.[/vc_message][vc_column_text]
11. Diğer Teşvikler, Asgari Ücret Desteği ve Geriye Dönük İşlemler
- Aynı sigortalı ve aynı ay için birden fazla özel teşvik kodu seçilmez. 03294 hesabındaki 5510 genel indirimi, mevzuatın öngördüğü sıralı uygulamadır.
- 2026 Asgari Ücret Desteği ayrı bir destektir. İşyeri 5510 sayılı Kanunun geçici 112’nci maddesindeki koşulları sağlıyorsa ayrıca mahsup edilebilir.
- 2026 Asgari Ücret Desteği günlük 42,33 TL, 30 gün için tam hesapla 1.269,90 TL’dir; SGK güncel sayfasında aylık tutar 1.270 TL olarak gösterilmiştir. Bu tutar Tablo 5’e dâhil değildir.
- 03294 kodlu MUHSGK/APHB yasal süresinden sonra verilirse ilgili ay için destek uygulanmaz.
- 5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesinin 7316 sayılı Kanunla değişen güncel hâli uyarınca, 1 Mayıs 2021’den itibaren yararlanılmayan dönemler için geriye yönelik teşvik talep edilemez ve yararlanılan teşvik başka bir teşvikle değiştirilemez.
- 2018/8 sayılı Genelgenin 03294’e özgü geçiş açıklamaları da genelgenin yayımından sonraki dönemlerde kanun numarasız veya başka kodla verilen ayların sonradan 03294’e çevrilmesine izin vermez.
- Yersiz yararlanılan tutarlar 5510 sayılı Kanunun 89’uncu maddesine göre gecikme cezası ve gecikme zammıyla tahsil edilir.
- Kayıt dışı istihdam veya sahte sigortalı tespiti, 5510 sayılı Kanunun Ek 14’üncü maddesi çerçevesinde teşvik yasaklaması ve geri alma riski doğurur.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”orange” icon_fontawesome=”fa fa-gg”]Risk notu: Kod seçimi ‘sonradan değiştiririz’ yaklaşımına uygun değildir. Hak sahipliği, e-SGK aktivasyonu, önceki takvim yılı ortalaması, cari ay çalışan sayısı ve borç koşulları MUHSGK onayından önce doğrulanmalıdır.[/vc_message][vc_column_text]
12. 03294 ile 02828 Arasındaki Fark
Tablo 7 – Sosyal Yardım (03294) ve Sosyal Hizmet (02828) Karşılaştırması
| Kriter | 03294 | 02828 |
| Yasal dayanak | 3294 ek 5 | 2828 ek 1’inci madde, özellikle altıncı fıkra |
| Hedef grup | Düzenli nakdî yardım alınan hanede bulunan uygun kişi | Bakanlıkça belirlenen sosyal hizmet hak sahibi |
| İŞKUR kaydı | Gerekli | Aranmaz |
| İlave istihdam | Önceki takvim yılı ortalaması | Aranmaz |
| Karşılanan prim | İşveren sosyal sigorta hissesi | Sigortalı + işveren sigorta ve işsizlik hisseleri |
| Matrah sınırı | PEK alt sınırı | PEK alt sınırı |
| Azami süre | 12 teşvik ayı | 60 teşvik ayı |
| SGK kodu | 03294 | 02828 |
13. Mevzuat ve Kaynakça
Aşağıdaki kaynaklar 14 Ağustos 2026 tarihinde kontrol edilmiştir:
— Güncel Sigorta Primi Teşvik, Destek ve İndirimleri – 4 Ağustos 2026 tarihli güncel resmî özet; 3294 desteğinin koşulları ve yürürlük durumu.
— SGK – Sigorta Primi Teşvikleri 2026 Sunumu – 2026 prim oranları, 03294 birleşik oranları ve PEK alt/üst sınırı örnekleri.
— SGK – 2026 Prime Esas Kazanç Miktarları – Günlük/aylık PEK alt ve üst sınırları ile 2026 prim örnekleri.
— 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu – UYAP Mevzuat güncel metni; ek madde 5.
— 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kaunu – 81’inci madde, Ek 14, Ek 17, 82 ve 89’uncu maddeler dâhil güncel metin.
— Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdamına İlişkin Yönetmelik – 22.06.2017 tarihli ve 30104 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan metin.
— SGK 2018/8 sayılı Genelge – 03294 şartları, ortalama, başvuru, hesap ve diğer uygulama esasları.
— SGK 2021/18 sayılı Genelge – Destek süresi örnekleri ve asıl/alt işveren için ayrı ortalama hesabı.
— SGK 2023/17 sayılı Genelge – 48 numaralı belge türünün ortalama ve cari ay sayımına dâhil edilmesi.
— 7524 sayılı Kanun (m.28 ve m.60)– KVSK prim oranını %2’den %2,25’e çıkaran ve değişikliği 1 Eylül 2024’te yürürlüğe koyan hükümler.
— 7538 sayılı Kanun (m.10 ve m.17) – İmalat dışındaki 5510 indiriminin 1 Şubat 2025’ten itibaren dört puana düşürülmesi ve imalat işyerlerindeki beş puanlık indirimin 31.12.2026’ya kadar sürmesi.
— 7566 sayılı Kanun (m.23, m.24, m.27 ve m.38) – 1 Ocak 2026’dan itibaren toplam MYÖ prim oranını %20’den %21’e ve işveren MYÖ payını %11’den %12’ye çıkaran; imalat dışı 5510 indirimini iki puana indiren, genel PEK üst sınır katsayısını 7,5’ten 9’a çıkaran ve geçici 108’de teknik uyum sağlayan hükümler.
— 7573 sayılı Kanun (m.8) – 29.01.2026 tarihli ve 33152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan; 5510 sayılı Kanuna geçici 112’nci maddeyi ekleyerek 2026 Asgari Ücret Desteğini düzenleyen hüküm.
— SGK 2026/8 sayılı Genelge – Asgari Ücret Desteği – 5510 geçici 112 kapsamındaki 2026 Asgari Ücret Desteğinin uygulama usul ve esasları.
— 7316 sayılı Kanun (m.10) – 5510 Ek 17’yi değiştirerek geriye yönelik teşvikten yararlanma ve teşvik değiştirme imkânını 1 Mayıs 2021’den itibaren kaldıran hüküm.
— 7349 sayılı Kanun (m.2 ve m.4) – Asgari ücretin gelir vergisi matrahına isabet eden kısmı ile brüt asgari ücrete isabet eden damga vergisi istisnasının kanuni dayanağı.
— Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde Eksik Günlerin Bildirilmesine İlişkin Duyuru – Eksik gün ve şubat ayındaki prim ödeme gün sayısına ilişkin resmî örnekler.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]FAQ – Sık Sorulan Sorular
03294 bir kanun numarası mıdır? Hayır. MUHSGK/APHB’de kullanılan SGK teşvik kodudur. Hukuki dayanak 3294 sayılı Kanunun ek 5’inci maddesidir.
Sosyal yardımı işe alınan kişinin kendisinin alması şart mı? Hayır. Düzenli nakdî yardımdan yararlanan kişinin ikamet ettiği hanede bulunmak yeterli olabilir. Sigortalının diğer şartları da taşıması gerekir.
Her sosyal yardım 03294 için yeterli midir? Hayır. Yardımın Fonu Kurulunca belirlenen nakdî ve düzenli yardım programlarından olması gerekir. Tek seferlik veya aynî yardım tek başına yeterli değildir.
Yardım ne zaman alınmış olmalıdır? İşe giriş tarihinden geriye doğru son bir yıl içinde en az bir kez ödenmiş olmalıdır.
İŞKUR kaydı ne zaman bulunmalıdır? Sigortalı işe giriş tarihinde Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olmalıdır.
60/1-c/1 koşulu ne zaman aranır? İşe giriş tarihinde aranır. Sonradan bu statüye geçilmesi işe giriş tarihindeki eksikliği geriye dönük tamamlamaz.
İşe giriş için son tarih var mı? Uygulamanın genel bir bitiş tarihi bulunmamaktadır; sigortalının 26.04.2016 veya sonrasında işe alınmış olması gerekir.
Ortalama hangi döneme göre hesaplanır? İşe giriş yılından önceki takvim yılının Ocak-Aralık dönemi esas alınır. İşe girişten önceki hareketli 12 ay veya işe giriş ayı kullanılmaz.
Önceki yılda yalnızca dokuz ay bildirim varsa ne olur? Toplam sigortalı sayısı bildirim yapılmış dokuz aya bölünür; payda otomatik olarak 12 alınmaz.
Küsuratlı ortalama nasıl yuvarlanır? 0,01-0,49 arası aşağı, 0,50-0,99 arası yukarı yuvarlanır. Örneğin 4,49 -> 4; 4,50 -> 5 kabul edilir.
Yeni açılan işyerinde ortalama kaçtır? Önceki takvim yılında hiç bildirim yoksa ortalama 0 kabul edilir; diğer bütün şartlar ayrıca aranır.
Aynı ay iki kapsam sigortalısı için yararlanılabilir mi? Evet. Ancak cari ay toplamı, yuvarlanmış ortalamanın en az iki kişi üzerinde olmalıdır. Ortalama 3 ise iki kişi için toplam en az 5 olmalıdır.
Alt işverenler yararlanabilir mi? Evet. Asıl işveren ve her alt işverenin ortalaması ile cari ay çalışan sayısı ayrı hesaplanır; borç koşulları da 2021/18 sayılı Genelgedeki sorumluluk yapısına göre kontrol edilir.
Destek kaç ay sürer? Azami 12 teşvik ayıdır. Kesintisiz çalışmada işe giriş ayı ilk ay sayılır.
İşveren değişirse kalan süre kullanılabilir mi? Evet. Yeni işveren bütün şartları sağlarsa sistemde kalan teşvik aylarından yararlanabilir.
İşsiz geçen ara aylar destek süresinden sayılır mı? 2021/18 sayılı Genelgedeki işveren değişikliği örneğinde kullanılmayan ayların yeni işverende tamamlanmasına izin verilmiştir. Bununla birlikte çalışılan bir ayda şartın sağlanmaması nedeniyle sürenin otomatik uzadığı varsayılmamalı; e-SGK kalan süre ekranı esas alınmalıdır.
İşverenin SGK borcu varsa yararlanılır mı? Birleşik hesaptaki 5510 indirimi için Türkiye geneli borç koşulu; 03294 için ilgili işyeri sicili ile asıl/alt işveren sorumluluk yapısı ayrı ayrı kontrol edilir. Usulüne uygun tecil/taksitlendirme veya yapılandırma varsa ve ödemeler düzenliyse yararlanılabilir.
03294 hangi primleri karşılar? PEK alt sınırına kadar işveren sosyal sigorta hissesi karşılanır. 2026 oran yapısında 5510 genel indirimiyle birlikte işveren sosyal sigorta payındaki toplam avantaj %21,75’e ulaşır. %2 işveren işsizlik sigortası payı ile %15 sigortalı hissesi kapsam dışındadır.
Ücret asgari ücretin üzerindeyse ne olur? 03294 kısmı PEK alt sınırıyla sınırlıdır. Aşan matrahın primleri işverende kalır; şartları varsa gerçek PEK üzerinden 5510 genel indirimi uygulanır.
5510 indirimi ile birlikte uygulanır mı? Evet. Önce 5510 genel indirimi, ardından PEK alt sınırındaki kalan işveren sosyal sigorta hissesi için 03294 uygulanır. Her uygulamanın kendi koşulları ayrı ayrı sağlanmalıdır.
2026 Asgari Ücret Desteğiyle birlikte yararlanılır mı? İşyeri 5510 geçici 112’deki ayrı koşulları sağlıyorsa asgari ücret desteği ayrıca mahsup edilebilir. Günlük 42,33 TL, 30 gün için 1.269,90 TL olan bu tutar 03294 hesabının parçası değildir.
SGDP’li emekli çalışan için 03294 seçilebilir mi? Hayır. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar kapsam dışıdır.
48 numaralı belge türü neden çalışan sayısına dâhil, fakat 03294’e uygun değil? 2023/17 sayılı Genelge 48 numaralı belgeyi ortalama ve cari ay sayımında dışlanan belge türleri listesinden çıkarmıştır. Ancak 48 numaralı belge SGDP’li sigortalıya ilişkin olduğundan, bu sigortalının kendisi için 03294 seçilemez.
Kamu ihalesi kapsamında çalışan sigortalı için yararlanılır mı? Hayır. 5335/30 ikinci fıkra kapsamındaki kurumların yaptırdığı alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri destek kapsamı dışındadır.
SGK müdürlüğüne fiziki başvuru gerekir mi? Elektronik tanımlama ve veri kontrolü esastır. Kural olarak fiziki belge ibrazı aranmaz; fakat e-SGK tanımlaması yapılmadan kod kullanılmamalıdır. Menü adı sistem sürümüne göre değişebilir.
e-SGK sorgusunda sosyal yardım bilgisi olumsuz görünürse ne yapılır? 03294 koduyla riskli bildirim yapılmamalıdır. Sigortalının ilgili SYDV’de yardım ödeme kaydı ile hane/ikamet eşleşmesini kontrol ettirmesi; Bakanlık, İŞKUR ve SGK kayıt uyumsuzluğunun giderilmesinden sonra e-SGK sorgusunun yenilenmesi önerilir.
Şubat ayında destek 28 veya 29 gün üzerinden mi hesaplanır? Tam ay çalışan aylık ücretli için prim ödeme günü kural olarak 30’dur. 30 günden az prim günü ancak işe giriş/çıkış, rapor, ücretsiz izin veya benzeri geçerli bir nedenle bildirildiğinde destek matrahı bildirilen gün sayısı x 1.101,00 TL olarak hesaplanır.
Beyanname geç verilirse destek alınabilir mi?
Hayır. 03294 kodlu belgenin yasal süresinde verilmesi şarttır.
Başka kodla verilen ay sonradan 03294’e çevrilebilir mi?
Hayır. 5510 Ek 17’nin 1 Mayıs 2021’den beri yürürlükte olan hükmü, geriye yönelik teşvikten yararlanmayı ve yararlanılmış teşviki başka bir teşvikle değiştirmeyi yasaklamaktadır.
Vergi tarafında özel bir kanun numarası seçilir mi?
Hayır. 3294 ek 5 özel gelir vergisi stopajı veya damga vergisi istisnası sağlamaz. Genel hükümler uyarınca gelir vergisi istisnası asgari ücretin işçi primleri sonrası matrahına, damga vergisi istisnası ise brüt asgari ücrete isabet eden kısma uygulanır.
Bakanlıkça karşılanan prim gider yazılır mı? Hayır. Gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider veya maliyet sayılmaz.
[/vc_message][vc_column_text]
Sorumluluk Beyanı: Bu rehber genel bilgilendirme amaçlıdır; hukuki veya mali danışmanlık değildir. Rehber genel mevzuat ve SGK’nın 2026 hesap örneklerine göre hazırlanmıştır. Somut uygulamada yardım/hane kaydı, İŞKUR ve 60/1-c/1 statüsü, sektör/NACE, borç ve tahakkuk e-SGK ekranından ayrıca doğrulanmalıdır.
