03 Mart 2023 Tarihli Mevzuat Özetleri
Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
[email protected]
I-1.3.2023 gün ve 7438 sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE 375 SAYILI KHK ‘da DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (EYT Kanunu) Yayınlanmıştır.
Kanun;
– 9 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlamış olan sigortalılara özgü olarak yaşlılık/emekli aylığı bağlanabilmesi için gerekli olan sigortalılık süresi ve belirli sayıdaki gün için sigorta primi ödemiş olmak dışında (belirli yaşa erişmiş olmak gibi) bir koşul aranmaması;
– Yaşlılık/emeklilik aylığı bağlananların 10 gün içinde başvuruda bulunmaları ve çalıştırılmaları halinde işveren SGD primi ödemelerinin 5 puanlık bölümünün Hazineden karşılanacağına;
– 375 sayılı KHK yer alan kamu kurum/kuruluşlarındaki işlerinden emekli olanların emekli olduktan sonra çalıştırılmalarını yasaklayan kuralların kaldırılmasına;
Yönelik düzenlemeleri içermektedir.
II- OHAL KAPSAMINDA ALINAN BAZI ÖNLEMLERE İLİŞKİN BEŞ ADET (127-131 sayılarla) CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ YAYINLANMIŞTIR.
1- 127 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde kamu alımları, alacakları ve sosyal tesislere ilişkin alınan önlemler belirtilmiştir.
– OHAL ilan edilen illerde kamu ihalelerinde sözleşme öncesi süreçte yapılması gereken işlemlere ilişkin Kamu İhale Kanununda belirlenmiş süreler esnetilmiş, idarelere doğrudan sözleşme imzalama, yüklenici değişikliğinin gerekmesi halinde sözleşme feshedilmeden işe devam edilmesi, mücbir sebepler nedeniyle sözleşme imzalanmaması halinde yüklenici hakkında yasaklama kararı verilmemesi/teminatının iadesi vb. olanaklar getirilmiştir.
– Mücbir sebep nedeniyle yüklenicilere (OHAL dışındaki illerdeki işlerine ait olanlar dahil) sözleşmeyi fesih/ devir yetkisi verilmiştir.
-Bölgedeki idarelerin kamu ihale platformundan yapmaları gereken ihaleler konularında gerekli kolaylıklar sağlanması bağlamında Kamu İhale Kurumuna bazı yetkiler verilmiştir.
– OHAL bölgesinde vergi dairelerince kamu alacakları için bankalar vb. nezdindeki hacizler kaldırılmıştır.
– Kamu idareleri sosyal tesislerinde misafir edilen afetzedeler için bütçelerinden kaynak aktarabilecektir.
– OHAL bölgesindeki kamu idarelerinin (ÇŞİDB/Orman Gn.Md./Belediyeler/ YİK0B/SGK) ecrimisil, kira, satış kaynaklı gelirlerinin tahsilatı olağan üstü hal süresince ertelenmiştir.
2- 128 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde mahalli idareler, STK, göç ve idari yaptırımlar hakkında bazı önlemler alınmıştır.
– Fiili imkansızlık halinde mahalli idarelerin meclis toplantıları 31.03.2023 tarihine kadar yapılmayabilecektir.
– Bölgede veya bölgeye yönelik yardım faaliyetlerinde bulunan derneklerin yapmaları gereken genel kurul toplantı tarihleri; yardım toplama faaliyetleri kapsamında yapılması gereken bildirimlere ait süreler, OHAL süresince durdurulmuştur.
– Faaliyet konusuna bakılmaksızın tüm dernekler (yabancı STK İçişleri Bakanlığından alacakları izinle) afete ilişkin faaliyetlerde bulunabilecektir.
– 6.2.2023 tarihi itibarıyla OHAL bölgesinde ikamet edenlerin kimlik kartı/ikamet izni belgesi/pasaport/ sürücü ehliyeti/pasaport ve taşıt araçlarına ait belgelerinin yenilenmesi işlemleri ücretsiz yapılacaktır.
– Yabancıların sınır dışı edilmesi kararı alınması, idari gözetim süreleri, geri gönderme merkezlerine götürülme süreleri uzatılmıştır.
– Arama/kurtarma ve yardım faaliyetleri için OHAL ilan edilen illerdeki veya bu illere seyir halindeki araçların sürücüleri ve sahiplerinden trafik para cezası tahsil edilmeyecektir.
– Bölgede kayıtlı araçların muayene işlemleri olağanüstü halden bir ay sonrasına kadar uzatılmıştır.
3- 129 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yükseköğretim alanında bazı önlemler alınmıştır.
(Afetten etkilenen Devlet yükseköğrenim kurumlarındaki öğrencilerin 2022-2023 Öğretim yılı bahar dönemi katkı payı ve öğrenim ücreti Devlet tarafından karşılanacaktır.)
4- 130 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sosyal hizmetler alanında bazı önlemler alınmıştır.
ASHB tarafından OHAL bölgesinden başka illerdeki kuruluşlara yerleştirilen engellilerin özel bakım merkezlerine yerleştirilmesi, 65 yaşını dolduran vatandaşlara bakım hizmeti sunulabilmesi aranılan gelir ölçütü koşulu aranmayacaktır.
5- 131 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile eğitim alanında bazı önlemler alınmıştır.
– Depremde zarar gören faaliyetine ara veren öğretmenevi ve akşam sanat okulu çalışanlarının aylıklarının ödenmesi için MEB bütçesinden kaynak aktarılacaktır.
– Depremden etkilen parasız yatılı/burslu öğrenciler başka illere yerleştirilecektir.
– Annesi/babası vefat eden ilk ve orta okul öğrencilerine bu öğretim yılı sonuna kadar eğitim desteği ( burs) verilecektir.
– MEB bağlı okul/kurumlar tarafından depremzedelere yemek, konaklama vb. hizmetleri ücretsiz verilecektir.
Özel öğretim kurumu açmak için alınmış izin süreleri uzatılmış, kapatılmaları/devir teslimlerdeki oluşacak gecikmeler nedeniyle idari para cezası alınması uygulaması kaldırılmıştır.
III- Çankaya ilçesi Alacatlı Mah. Sümer Holding adına kayıtlı 27,6 dönüm arazi özelleştirme suretiyle 90 milyon TL bedelle satılmıştır.
IV- Kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda hayatını kaybeden sigortalının yakınlarının kamu kurum ve kuruluşlarının (belediyeler dahil) sürekli işçi unvanlı kadrolarında istihdam edilmelerine ilişkin hususları düzenleyen Yönetmelik güncellenmiştir.