06 Şubat 2026 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 33160
Ticaret Bakanlığından:
ÖZET:
Düzenlemelerle Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği‘nde önemli değişiklikler yapılmıştır. Yapılan bu değişiklikler, serbest bölgelerde faaliyet gösteren işletici ve B.K.İ. (Bölgesel Kiralama İşletmesi) şirketlerinin faaliyet ruhsatlarını, ek ruhsatlarla ilgili düzenlemeleri ve üstyapı kiralama işlemlerini kapsamaktadır. Ayrıca, Hazine’ye ait araziler üzerindeki üstyapıların kiralanması ve ruhsat sürelerinin uzatılmasıyla ilgili yeni hükümler getirilmiştir.
Önemli Değişiklikler:
- İşletici ve B.K.İ. Faaliyet Ruhsatları: İşletici veya B.K.İ.’ler, faaliyet ruhsatlarına ek olarak farklı ruhsatlar alabilir. Bu ruhsatların muhasebe kayıtları birleştirilemez.
- Geçici Madde 6: 27/A maddesinin yürürlüğe girmesinden önce yapılan faaliyet ruhsatı uzatımlarının geçerliliği sağlanırken, belirli süre uzatımları için özel düzenlemeler getirilmiştir.
- Üstyapı Kiralama ve Hazine Arazileri: B.K.İ.’nin üstyapı kiralama süresi sonunda, Hazine’ye ait araziler üzerindeki üstyapılar Hazine’ye intikal eder. Ayrıca, kira tarifeleri, bakım ve onarım düzenlemeleri netleştirilmiştir.
MADDE 1- 10/3/1993 tarihli ve 21520 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin 25 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“İşletici veya B.K.İ.’ler, İşletme veya Kuruluş ve İşletme Sözleşmesi akdedilmesini müteakip işletici veya B.K.İ. faaliyet ruhsatı alır. İşletici veya B.K.İ.’lerin gerçekleştireceği işyeri kiralama ve depo işletmeciliği faaliyetleri işletici veya B.K.İ. faaliyet ruhsatına ek olarak verilecek ruhsatlar altında, işletici veya B.K.İ. faaliyetinin gereği olarak bölgede yürüteceği hizmet faaliyetleri ise işletici veya B.K.İ. faaliyet ruhsatı altında ya da işletici veya B.K.İ. faaliyet ruhsatına ek olarak verilecek ruhsatlar altında yürütülür. İşletici veya B.K.İ. faaliyet ruhsatının muhasebe kayıtları ile ek ruhsatların muhasebe kayıtları hiçbir şekil ve surette birleştirilemez. Ek ruhsatlar, İşletme veya Kuruluş ve İşletme Sözleşmesinde aksi düzenlenmedikçe işletici veya B.K.İ. faaliyet ruhsatının tabi olduğu Özel Hesap yükümlülüklerine tabidir.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 27/A maddesinin on dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 6- 27/A maddesinin yürürlüğe girmesinden önce Bakanlık tarafından yapılan; İşletme veya Kuruluş ve İşletme Sözleşmesi ile işletici veya B.K.İ. faaliyet ruhsatları süre uzatımları ve üstyapı kiralama ile işletici veya B.K.İ. faaliyetinin gereği olarak bölgede yürütülen hizmet faaliyetlerine ilişkin faaliyet ruhsatlarının süre uzatımları, uzatma döneminin sonuna kadar geçerlidir. Bu sürelerin bitmesi ile birlikte yapılacak süre uzatım işlemleri, 27/A maddesi hükümlerine tabidir.
Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde; B.K.İ.’nin birinci fıkra kapsamında daha önce süresi uzatılan, B.K.İ. faaliyet ruhsatı haricindeki ruhsatlarına bağlı üstyapılar ruhsat süresi sonunda Hazineye intikal eder. Bu ruhsatların süresinin yeniden uzatılması, üstyapıların Hazineye intikal tarihini uzatmaz.
Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra İşletme veya Kuruluş ve İşletme Sözleşmesi süresinin toplamda 49 yıla tamamlanmasına yönelik olarak yapılacak süre uzatımlarıyla sınırlı olmak üzere; B.K.İ.’nin talep etmesi ve talebinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi hâlinde, üstyapının bulunduğu açık alan için kullanıcılara uygulanan kira tarifesi üzerinden hesaplanacak açık alan kirasının B.K.İ. tarafından ödenmesi, üstyapının tahakkuk eden brüt kira gelirlerinin herhangi bir indirim veya mahsup yapılmaksızın en az yüzde yirmisinin sözleşme kapsamında Özel Hesaba aktarılması ve üstyapının her türlü bakım onarım ihtiyacının B.K.İ. tarafından karşılanmasına yönelik hükümlere sözleşmede açıkça yer verilmek kaydıyla, B.K.İ.’ye ait ruhsatlara bağlı olup bu ruhsatların süresinin sona ermesi sonucunda Hazineye intikal eden veya edecek üstyapıların diğer kullanıcılara kiralanması amacıyla işletilmesi, süre uzatım dönemini aşmayacak şekilde Bakanlık tarafından uygun görülen tarihe kadar, kuruluş ve işletme sözleşmesi uzatılan B.K.İ.’ye bırakılabilir.”
MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.
FAQ – Sık Sorulan Sorular
- Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’ndeki değişiklikler nelerdir?
06 Şubat 2026 tarihinde yayımlanan değişiklikler, işletici ve B.K.İ.’lerin faaliyet ruhsatları ile üstyapı kiralama süreçlerine yönelik önemli düzenlemeler getirdi. Ayrıca, Hazine’ye ait araziler üzerindeki üstyapıların kiralanması ve süre uzatımları gibi konular da netleştirildi.
- İşletici ve B.K.İ. faaliyet ruhsatlarının farkı nedir?
İşletici veya B.K.İ. faaliyet ruhsatları, serbest bölgedeki faaliyetleri yürütmek için gerekli olan izinleri kapsar. Bu ruhsatların muhasebe kayıtları birbirinden ayrı tutulur ve belirli hizmetler için ek ruhsatlar verilebilir.
- Hazine arazilerindeki üstyapılar nasıl yönetilecek?
Hazine’ye ait serbest bölgelerdeki üstyapılar, ruhsat süresinin sonunda Hazine’ye intikal eder. Bu süre sonunda, ek ruhsatlarla kiralama yapılabilir ve üstyapıların bakım-onarım işlemleri B.K.İ. tarafından üstlenilir.
- Faaliyet ruhsatı uzatımı nasıl yapılır?
Faaliyet ruhsatı uzatımı, 27/A maddesinin geçici hükümlerine göre yapılır ve bu uzatımlar, belirtilen tarihler ve sürelerle geçerli olur.