Birleşme ve Devralma Mevzuatı Güncellendi!
Birleşme-Devralma mevzuatının güncellenmesine dönük olarak Kurumumuz bünyesinde yürütülen çalışmaları tamamlandı. Yapılan güncelleme, 2010/4 sayılı Rekabet Kurumundan İzin Alınması Gerek Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’de, Bildirim Formu’nda ve Tebliğ’in açıklanmasına yönelik olarak çıkarılan bazı kılavuzlarda önemli değişiklikler içeriyor.
Tebliğ’de neler değişti?
- “İşlem Tarafı” tanımında değişiklik: Uygulamada bazı durumlarda tereddüde neden olduğu anlaşılan “işlem tarafı” tanımı, özellikle devre konu taraf bakımından detaylandırılıyor.
- Eşiklerde artış: Bildirime tabi işlemler için öngörülen ciro eşikleri, çeşitli makroekonomik göstergelerdeki değişiklikler dikkate alınarak güncelleniyor. Hali hazırda 250 milyon TL olan tekil eşik 1 milyar TL olarak belirlenirken; 750 milyon TL olan Türkiye cirosu eşiği 3 milyar TL’ye, 3 milyar TL olan dünya cirosu eşiği ise 9 milyar TL’ye yükseliyor.
- “Teknoloji Teşebbüsü İstisnası”nda yeni dönem: Teknoloji teşebbüsü istisnasının uygulaması “Türkiye’de yerleşik” teknoloji teşebbüsleri ile sınırlanırken bu nitelikteki teşebbüslerin konu olduğu işlemlerde artık 250 milyon TL’lik tekil ciro eşiğinin aranacağı düzenleniyor.
- Ortak girişimlerde koordinasyon analizi: Tebliğ’e eklenen yeni hükümle birlikte, ortak girişimlerde ana teşebbüsler arasındaki koordinasyon riskine dair yapılacak değerlendirmenin çerçevesi çiziliyor.
- Bildirim Formu’nda sadeleştirme: Yapılan güncelleme, Bildirim Formu’nda önemli bir sadeleştirmeyi de beraberinde getiriyor. Mevcut durumda taraflardan talep edilen bazı bilgiler Bildirim Formu’ndan tamamen çıkarılıyor. Tarafların etkilenen pazarlardaki toplam pazar paylarının düşük olması halinde ise çeşitli bilgileri sunmalarına artık gerek bulunmuyor. Ayrıca girişim sermayesi yatırım ortaklığı, girişim sermayesi yatırım fonu ya da risk sermayesi şirketi gibi teşebbüsler tarafından yapılan devralma işlemleri bakımından da Bildirim Formu’nun doldurulmasında bazı kolaylıklar öngörülüyor.
- Devam eden işlemler: Getirilen ek maddeyle birlikte, hali hazırda incelemesi devam eden işlemlerden, belirlenen yeni ciro eşiklerini ya da bildirim için gerekli diğer koşulları karşılamadığı anlaşılanlar bakımından yürüyen süreçlerin Kurul kararıyla sonlandırılacağı açıklığa kavuşturuluyor.
Değişiklikler ne zamandan itibaren geçerli olacak?
Bu değişiklikleri içeren tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdi. 2010/4 sayılı Tebliğ’in güncellenen hali ile uyumlu olarak kılavuzlarda yapılan değişiklikler ise müteakiben Kurumumuzun web sayfasında (www.rekabet.gov.tr) yayımlanacaktır.
Kaynak: Rekabet Kurumu
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Pelonis Ofis Tipi Uzaktan Kumandalı Vantilatör 36dB Sessiz Çalışma60-111cm Ayarlanabilir Yükseklik Dikey ve Yatay Eksende SalınımAmazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Günlük Tarihsiz Spiralli PlanlayıcıA5 Boyutu 120 YaprakAmazon'da İncele
Pelonis Masa Fanı, 38dB Sessiz Çalışma 100° Dikey Hareket3 Kademeli Güç Seçeneği SiyahAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam