Türkiye, COP31 Zirvesine Ev Sahipliği Yapacak: İklim Değişikliği Mücadelesinde Yeni Dönem Başlıyor
Türkiye, ilk kez 2026 yılında COP31 Zirvesi’ne ev sahipliği yaparak, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım atıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında düzenlenecek zirve, 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya’daki EXPO alanında yapılacak. Türkiye’nin COP31 öncelikleri, diyaloğa dayalı bir yaklaşım ve hızlı eylem olacak. Bakan Kurum, İstanbul’daki basın toplantısında, COP31’in “Uygulama COP’u” olarak şekilleneceğini vurgulayarak, sadece kararların alındığı değil, uygulamaya konulduğu bir zirve hedeflediklerini belirtti.
Bakan Kurum, COP31 sürecinin Türkiye’nin iklim diplomasisinde önemli bir rol üstleneceğini söyledi. Türkiye, gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ekonomiler arasında bir köprü işlevi görecek ve zirveye katılan ülkeler iklim krizine karşı taahhütlerini tartışacak. Türkiye’nin ev sahipliği, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir projelerin daha güçlü şekilde gündeme gelmesini sağlayacak ve dünya çapında iklim finansmanını çekme potansiyelini artıracak.
COP31, sadece iklim değişikliği ile mücadele için önemli kararların alınacağı bir platform olmayacak, aynı zamanda Antalya’yı iki hafta boyunca küresel iklim diplomasisinin merkezi yapacak. 197 ülkenin temsilcileri bir araya gelirken, Türkiye’nin bu süreçteki liderliği, uluslararası tanınırlığını pekiştirecek ve ekonomik anlamda da önemli fırsatlar yaratacak.