Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iç ve dış piyasalarda artan risk algısı ve geçen yılın aynı döneminde sanayi üretiminin yüksek olması nedeniyle oluşan baz etkisine rağmen sanayi üretiminin beklentilerden daha fazla arttığını bildirdi.
Işık, eylül ayına ait sanayi üretim endeksine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, eylülde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 arttığını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre değişmediğini hatırlattı.
Eylülde sanayi üretiminin beklentilerden daha iyi bir performans sergilediğine işaret eden Işık, iç ve dış piyasalarda artan risk algısı ve geçen yılın aynı döneminde sanayi üretiminin yüksek olması nedeniyle oluşan baz etkisine rağmen sanayi üretiminin beklentilerden daha fazla arttığını belirtti.
Işık, eylül ayının, dış piyasalardaki tedirginliklerin yanı sıra seçimler nedeniyle iç piyasalarda da risk algısının yüksek olduğu bir ay olduğuna dikkati çekerek, “Yüksek risk algısının yansımaları güven endekslerinde kendini göstermiş ve eylül ayında keskin şekilde düşmüştür. Nitekim belirsizlik algısı iç talebi eylül ayında aşağı yönlü bastırmıştır ve bu da sanayi üretiminin potansiyelinin altında kalmasına yol açmıştır” ifadelerini kullandı.
Çevre ülkelerde yaşanan siyasi sorunlar, avro/dolar paritesinin getirmiş olduğu baskı, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan performans düşüklüğü, düşen emtia fiyatları ve en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nin hala istenilen seviyede büyüyememesi gibi faktörlerin de ihracata dönük üretimi baskı altında tuttuğunu belirten Işık, tüm bunlara rağmen özellikle imalat sanayinin büyümeye devam etmesinin sevindirici olduğunu kaydetti.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Samsung Galaxy Tab S11 Yapay Zeka (AI) TabletWiFi, 12GB RAM, 128GB Depolama Alanı, Gri, 11 İnç, 120Hz Ekran, S Pen Dahil, IP68 (Samsung Türkiye Garantili)Amazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
Işık, “Her ne kadar sanayi üretimi eylül ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş olsa da Türkiye sanayisi daha hızlı büyüyebilecek, daha fazla üretebilecek güce sahiptir” değerlendirmesini yaptı.
Sanayi üretimi öncülüğünde büyüme
1 Kasım seçimleri sonrasında, hükümet kurmaya dönük tedirginliklerin giderilmesiyle istikrara dair güvenin tekrar tesis edildiğini, iç piyasadaki belirsizlik kaynaklarından birinin ortadan kalktığını vurgulayan Işık, bu durumun hem üreticilerin ve yatırımcıların geleceğe dönük uzun vadeli kararlar almasının önünü açacağını, hem de ülkeye dönük risk primini aşağı çekerek yatırımların finansmanını kolaylaştıracağını belirtti.
Bugün açıklanan verilerle üçüncü çeyrek büyümesine dair en önemli öncü göstergenin de geldiğini ve sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,3 arttığını anımsatan Işık, “Bir önceki çeyrekte büyümenin öncülüğünü sanayi üretimi yapmıştı. Bugün açıklanan rakamlar, bu çeyrekte de ülkenin sanayi üretimi öncülüğünde büyüyeceğini göstermektedir” ifadelerine yer verdi.
Bakan Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sanayi üretiminin kompozisyonunda dış ticaretin ağırlığı artacaktır. Özellikle ana ticaret pazarımız Avrupa Birliği pazarlarındaki toparlanma işaretleri ihracatımıza olumlu yansıyacaktır. Son açıklanan Orta Vadeli Program da bu gerçekten yola çıkılarak hazırlanmıştır. Türkiye’ye karşı içeride ve dışarıda öngörülebilirliğin, dolayısıyla güvenin artacağı bir döneme giriyoruz. Nitekim seçim sonuçları sonrasında uluslararası kuruluşlardan da bunu teyit eden açıklamalar gelmektedir. Türkiye güçlü ve istikrarlı hükümetiyle, sanayiyi ön plana alan politikalarıyla, yüksek potansiyele sahip sanayi sektörüyle ve elbette sanayicilerimizin değerli gayretleriyle, önümüzdeki dönemi en iyi şekilde geçirecek, dünya ekonomileri arasında çok daha iyi bir seviyeye ulaşacaktır.”