Nisan 2018 Karşılıksız Çıkan Çek Tutarı
Türkiye Bankalar Birliği
Risk Merkezi
Çek Bilgileri
Nisan 2018
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Samsung Galaxy Tab S11 Yapay Zeka (AI) TabletWiFi, 12GB RAM, 128GB Depolama Alanı, Gri, 11 İnç, 120Hz Ekran, S Pen Dahil, IP68 (Samsung Türkiye Garantili)Amazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
İbraz edilen çek tutarı artmaya devam ediyor
Yılın ilk dört ayında bankalara ibraz edilen 445 bin keşideciye ait 7,2 milyon adet çekin toplam tutarı 301 milyar TL oldu. 2017 yılının aynı dönemine göre; çek tutarı yüzde 27, keşideci sayısı yüzde 1, çek adedi ise yüzde 14 arttı.
Karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı azaldı.
2018 Ocak – Nisan döneminde, bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 21 bin keşideciye ait 138 bin adet çekin toplam tutarı 6,4 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 10 bin keşideciye ait toplam 897 milyon TL tutarındaki 22,9 bin adet çek daha sonra ödendi.
Geçen yılın aynı dönemine göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı yüzde 1 artarken, keşideci sayısı yüzde 25, adet ise yüzde 19 azaldı.
Karşılıksız işlemi yapılan çek adetinin ibraz edilen çeklere oranı düştü.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puan artarak yüzde 2,2, adet olarak ise 0,1 puan azalarak yüzde 2 oldu.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ve keşideci sayısının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu.
Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 8,6 ile Osmaniye, yüzde 7,3 ile Mardin, yüzde 5,2 ile Artvin, yüzde 4,8 ile Gümüşhane ve yüzde 4,7 ile Yalova oldu.