Covid-19 Sebebiyle Karantinaya Alınan Meslek Mensupları
Korona virüs testi pozitif çıkan ya da bu salgın dolayısıyla resmi karantinaya alınan meslek mensuplarının mücbir sebep başvurularında izlemesi gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir.
1- Mücbir sebep başvurularının kabul edilebilmesi için ilk şart, meslek mensubunun COVID-19 testinin pozitif çıktığına ilişkin sağlık raporu ya da bu hastalık dolayısıyla karantinaya alındığına dair karantina raporu veya hastanede bu hastalık nedeniyle tedavinin devam ettiğine ilişkin sağlık raporunun olması gerekmektedir.
2- Bu raporlar elinde olan meslek mensupları bir dilekçe ile interaktif vergi dairesinden mücbir sebep dilekçesi vermelidir. Dilekçeler interaktif vergi dairesindeki “genel amaçlı dilekçe” doldurulmak suretiyle verilebilmektedir.
3- Dilekçede durum kısaca anlatılmalı, kendileri ve aracılık-sorumluluk sözleşmesi imzaladıkları müşterilerinin mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi talep edilmelidir. Dilekçenin açıklamalar bölümü için hazırlanan bir örnek ekte sunulmuştur (Ek: Talep Dilekçe Örneği).
4- Dilekçeye raporun eklenmesi zorunludur. Müşteri listesinin de dilekçeye ek yapılmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Samsung Galaxy Tab S11 Yapay Zeka (AI) TabletWiFi, 12GB RAM, 128GB Depolama Alanı, Gri, 11 İnç, 120Hz Ekran, S Pen Dahil, IP68 (Samsung Türkiye Garantili)Amazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
5- Vergi İdaresi, beyan ve bildirimlerinin son gününün rapor başlangıç ve bitiş tarihleri arasında kalması halinde meslek mensubunun şahsına ve aracılık sorumluluk sözleşmesi imzaladığı müşterilerine rapor süresi kadar ek süre vermektedir.
6- Mücbir sebep başvurusunun kabul edilip edilmediği genellikle sistem üzerinden cevaplanmaktadır.
7- Şartları taşımasına rağmen başvuruları kabul edilmeyen meslek mensuplarının Birliğimizle iletişime geçmesi halinde gerekli destek sağlanacak ve konunun idari yönden çözümü için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.
Kaynak: TÜRMOB
Talep Dilekçe Örneği
………………………………..VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
Konu: Mücbir sebep başvurusu
Adı Soyadı:
T.C/VKN:
Adres:
Cep Telefonu:
Onay Tarihi: .
İVD İşlem Numarası:
Dairenizin sicil numaralı gelir vergisi mükellefiyim. Ekli raporunun tetkikinden de görüleceği üzere COVID-19 pandemisi nedeniyle tarafıma ……../……../…………. – ……../……../…………. tarihlerini kapsayacak şekilde sağlık/karantina raporu verilmiştir (Ek-1: Rapor Örneği).
Rapor süresi içerisinde fiilen çalışmama olanak bulunmadığından, şahsımın ve kendileri ile aracılık-sorumluluk sözleşmesi imzaladığım müşterilerin mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, son günü rapor tarihleri içerisinde kalan, şahsıma ve aracılık-sorumluluk sözleşmesi imzaladığım müşterilerime ait beyan ve bildirimler için rapor süresi kadar ek süre verilmesi hususunda gereğini arz ederim.
Adı-Soyadı
Ek : Sağlık/karantina raporu
Müşteri listesi (zorunlu değildir)