Belediye Gelirleri Kanununa Göre Alınan Bazı Vergilere İlişkin Belediye Grupları Yeniden Belirlendi
ÖZET:
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 95 inci maddesine göre belediyeler, vergi tutarlarının belirlenmesinde nüfusları ile ekonomik ve sosyal gelişme durumlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca beş gruba ayrılmakta ve Resmi Gazete’de ilan olunmaktadır.
Bu şekilde ayrılan belediye grupları, her üç yılda bir gözden geçirilerek yenilenmektedir.
Bu düzenleme kapsamında 4 Mart 2026 tarihli ve 33186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2026/1 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinde, Türkiye İstatistik Kurumunun 2025 yılına ait Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları esas alınarak nüfuslarına göre belediyelerin dahil oldukları gruplar yeniden belirlenmiştir.
Belediye Gelirleri Kanununa göre ilan ve reklam vergisi, biletle girilmesi zorunlu olmayan yerlerden günlük alınan eğlence vergisi, işgal harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı ve İşyeri açma izni harcı, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla mahallin çeşitli semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca tespit edilmektedir.
Bu vergi tutarlarına ilişkin son düzenleme, 18.02.2014 tarihli ve 28917 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/5896 sayılı BKK ile yapılmıştır. Bu tarihten sonra yeni bir düzenleme yapılmamıştır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 95 inci maddesine göre belediyeler, Kanunda yer alan vergi tutarlarının belirlenmesinde nüfusları ile ekonomik ve sosyal gelişme durumlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca beş gruba ayrılmakta ve Resmi Gazete’de ilan olunmaktadır.
Belediye meclislerinin önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca tespit edilen bu vergi ve harçlar aşağıdaki gibidir
| 15 inci maddesi |
İlan ve Reklam Vergisi |
| 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (III) numaralı bendi |
Eğlence Vergisi
(III – Biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden (Günlük, TL) |
| 56 ncı maddesi |
İşgal harcı |
| 60 ıncı maddesi |
Tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı |
| 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi |
Çeşitli harçlara ait tarifelerSONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele Pelonis Ofis Tipi Uzaktan Kumandalı Vantilatör 36dB Sessiz Çalışma60-111cm Ayarlanabilir Yükseklik Dikey ve Yatay Eksende SalınımAmazon'da İncele Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele Günlük Tarihsiz Spiralli PlanlayıcıA5 Boyutu 120 YaprakAmazon'da İncele Pelonis Masa Fanı, 38dB Sessiz Çalışma 100° Dikey Hareket3 Kademeli Güç Seçeneği SiyahAmazon'da İncele Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele Amazon Associate #reklam
3. İşyeri açma izni harcı: (beher metrekare için işin mahiyetine göre)
Ancak bu miktar hiçbir suretle beşbin metrekareye isabet edecek tutarı aşamaz. |
Bu maddelerde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla mahallin çeşitli semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca tespit edilmektedir.
Maddede tespit edilen bu tutarların, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacağı yönünde düzenleme olmakla birlikte halen 18.02.2014 tarihli ve 28917 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/5896 sayılı BKK ile belirlenen tutarlar uygulanmakta olup, bu tutarlarda bu güne kadar yeni bir belirleme yapılmamıştır.
2464 sayılı Kanunun 95 nci maddesine göre de belediyeler, nüfusları ile ekonomik ve sosyal gelişme durumlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca beş gruba ayrılmakta ve Resmi Gazete’de ilan olunmaktadır. Bu şekilde ayrılan belediye gruplarının, her üç yılda bir yukarıdaki usule göre gözden geçirilerek yenilenmektedir.
Bu düzenlemeler kapsamında 4 Mart 2026 tarihli ve 33186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2016/1 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinde, Türkiye İstatistik Kurumunun 2025 yılına ait Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları esas alınarak nüfuslarına göre belediyelerin aşağıdaki gruplara ayrıldığı belirtilmiştir.
| a) Nüfusu 250.000’den fazla olan belediyeler |
1. grup. |
| b) Nüfusu 100.001 – 250.000 arasında olan belediyeler |
2. grup. |
| c) Nüfusu 50.001 – 100.000 arasında olan belediyeler |
3. grup. |
| ç) Nüfusu 10.001 – 50.000 arasında olan belediyeler |
4. grup. |
| d) Nüfusu 10.000’e kadar olan belediyeler |
5. grup. |
Belediyelerin hangi gruplara içerisinde yer aldığının belirlenmesinde sanayi veya ticaret ya da turizm yönünden önem arz eden belediyeler ile ilçe merkezi olan belediyeler, mensup oldukları gruptan bir üst gruba yükseltilmiştir. Nüfusu 100.001’den az olan il merkezi belediyeleri 2. grup olarak belirlenmiştir.
Tebliğde yer alan Belediye Grupları listesi Sirkülerimiz ekinde yer almaktadır. Belediyelerin yer aldıkları gruba göre 2014/5896 sayılı BKK’yı dikkate alarak uygulayacakları vergi tutarları aşağıdaki gibidir:
Tamamı İçin Tıklayınız
Kaynak: TÜRMOB