Akkuyu NGS’de İlk Elektrik Üretimi Öncesi Kritik Prova Tamamlandı
Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1. güç ünitesinde, gerçek yakıt yüklemesinin birebir provası niteliğindeki temsili yakıt yükleme operasyonu başarıyla tamamlandı. Reaktör sistemlerinin dayanıklılığı ve işleyişi test edilirken, ilk elektrik üretimi için hazırlık sürecinde önemli bir aşama geride bırakıldı.
Temsili Yakıt Demetleri Reaktöre Yüklendi
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1. güç ünitesinde gerçekleştirilen operasyon kapsamında, reaktör basınç kabına toplam 163 adet temsili nükleer yakıt demeti yerleştirildi. Devreye alma programının kritik aşamalarından biri olarak değerlendirilen çalışma, uzman ekipler tarafından 5 gün boyunca kesintisiz şekilde yürütüldü.
Sistemlerin Dayanıklılığı Test Edildi
Nükleer Düzenleme Kurumunun gözetiminde ve uluslararası güvenlik gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirilen operasyon sırasında tesisin mekanik, hidrolik ve termal sistemleri ile yapısal dayanıklılığı test edildi. Temsili yakıt yükleme işlemi, gerçek yakıtın yüklenmesi öncesindeki son hazırlık aşamalarından biri olarak öne çıktı.
Soğuk Ve Sıcak Test Süreci Başlayacak
Temsili yakıt yükleme operasyonunun tamamlanmasının ardından reaktörün üst bölümüne ait ekipmanların montaj çalışmalarına geçilecek. Bu sürecin ardından ise devreye alma programı kapsamında reaktör tesisinde soğuk ve sıcak testlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Bayraktar: Akkuyu NGS’yi Adım Adım İşletmeye Hazırlıyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin birinci ünitesinde devreye alma takviminin en önemli aşamalarından birinin başarıyla tamamlandığını belirtti.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Pelonis Ofis Tipi Uzaktan Kumandalı Vantilatör 36dB Sessiz Çalışma60-111cm Ayarlanabilir Yükseklik Dikey ve Yatay Eksende SalınımAmazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Günlük Tarihsiz Spiralli PlanlayıcıA5 Boyutu 120 YaprakAmazon'da İncele
Pelonis Masa Fanı, 38dB Sessiz Çalışma 100° Dikey Hareket3 Kademeli Güç Seçeneği SiyahAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
Bayraktar, santralin birinci ünitesinden ilk elektrik üretiminin 2026 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde nükleer enerjinin önemli bir rol üstleneceğini belirten Bayraktar, sıfır emisyonlu ve kesintisiz enerji üretiminin enerji sepetindeki payının artırılacağını kaydetti.
Yeni Nükleer Santral Ve Reaktör Hedefleri
Bakan Bayraktar, Akkuyu’nun yanı sıra Sinop ve Trakya’da planlanan yeni nükleer santral projeleri ile küçük modüler reaktörlerin de Türkiye’nin enerji üretim portföyüne dahil edilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki uzun vadeli hedeflerine de değinen Bayraktar, 2050 yılına kadar toplam nükleer kurulu gücün 20 bin megavata ulaştırılmasının amaçlandığını bildirdi.