Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğ (Seri No: 58)
Mevzuatın Adı: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 58)
16 Haziran 2026 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 33282
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
ÖZET:
16 Haziran 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 58) ile KDV istisnalarına ilişkin önemli düzenlemeler yapıldı. Tebliğ; vakıf taşınmazları, vergi muafiyetli vakıf üniversitelerinin sağlık kuruluşları, Darülaceze bağışları, kamulaştırılan taşınmazların devri ve ihracat iadesi uygulamalarında değişiklikler içeriyor.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği (Seri No: 58) Ne Getirdi?
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayımlanan Tebliğ ile Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde çeşitli istisna hükümleri güncellendi ve bazı alanlarda kapsam genişletildi.
- Türkiye Diyanet Vakfı Ve Mazbut Vakıflara İlişkin KDV İstisnasının Kapsamı Genişletildi
Tebliğin (II/B-15.1.3.) bölümünde yapılan değişiklikle:
- Daha önce yalnızca Türkiye Diyanet Vakfı mülkiyetindeki belirli işlemler için öngörülen düzenleme genişletildi.
- Artık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen ve temsil edilen mazbut vakıfların mülkiyetindeki taşınmazlar da kapsam içine alındı.
- Metindeki tekil “vakıf” ifadeleri çoğul yapıya dönüştürüldü.
Bu değişiklikle uygulama alanı yalnızca Türkiye Diyanet Vakfı ile sınırlı olmaktan çıkarıldı.
- Vergi Muafiyetli Vakıf Üniversitelerinin İşlemlerinde KDV Uygulaması Değişiyor (1 Ocak 2027)
Tebliğin (II/F) bölümünde yapılan düzenlemeler kapsamında:
- Eski metindeki “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” olarak güncellendi.
- Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumlarının işlemlerine ilişkin istisna kapsamı yeniden düzenlendi.
1 Ocak 2027’den İtibaren
Vergi muafiyeti tanınan vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumları tarafından işletilen;
- Hastaneler
- Nekahathaneler
- Klinikler
- Dispanserler
- Prevantoryumlar
- Sanatoryumlar
- Kan bankaları
- Organ nakli bankaları
- Anıtlar
- Botanik ve zooloji bahçeleri
- Parklar
- Veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuvarları
tarafından sunulan teslim ve hizmetler genel esaslara göre KDV’ye tabi olacak.
Ancak aynı kuruluşların doğrudan vergi muafiyetli vakıf tarafından işletilmesi halinde mevcut KDV istisnası uygulanmaya devam edecek.
- Darülaceze KDV İstisnası Ve Bağış Düzenlemelerine Açık Şekilde Dahil Edildi
Tebliğin çeşitli bölümlerinde yapılan teknik değişikliklerle:
- Sosyal amaçlı faaliyet istisnaları,
- Bağış uygulamaları,
- Dernek ve vakıflara ilişkin hükümler,
kapsamına Darülaceze açık biçimde eklendi.
Böylece Darülacezeye yönelik bağış ve ilgili işlemlerde uygulama metinleri ile mevzuat dili uyumlu hale getirildi.
- Kamulaştırılan Taşınmazların Devrinde KDV İstisnası Getirildi (1 Haziran 2026’dan Geçerli)
Tebliğe eklenen yeni (II/F-4.27.) bölümü ile önemli bir istisna getirildi.
Düzenlemenin Kapsamı
- 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında,
- Kamu yararı bulunan durumlarda,
- Kamulaştırılan taşınmazların,
- Kamulaştırmayı yapan Devlet veya kamu tüzel kişilerine devri
KDV’den istisna edildi.
İndirim Konusu Yapılmış KDV Nasıl İşlem Görecek?
Eğer taşınmazın edinimi sırasında yüklenilen KDV daha önce indirim konusu yapılmışsa:
- Teslim döneminde,
- KDV beyannamesindeki “Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV’nin İlavesi” satırı aracılığıyla indirim hesaplarından çıkarılacak.
- Çıkarılan tutar gelir veya kurumlar vergisi matrahında gider ya da maliyet olarak dikkate alınabilecek.
Yürürlük tarihi: 1 Haziran 2026 (geriye etkili uygulama).
- Teminat Karşılığı İthalatta Ödenen KDV İçin İade Süreci Netleştirildi
İhracat nedeniyle KDV iade uygulamasına ilişkin düzenleme kapsamında:
- ÖTV Kanunu kapsamında teminat karşılığı ithal edilen mallarda,
- Teminat hesabına esas alınan ÖTV üzerinden ödenen KDV’nin,
- İhracat nedeniyle iade hesabına dahil edilmesi halinde,
doğrudan yüklenimlerden kaynaklanan ve azami iade edilebilir tutarı aşan KDV için vergi inceleme raporu beklenmeden genel esaslara göre iade yapılabilecek.
Yürürlük Tarihleri
- Madde 2 (Vakıf üniversiteleri düzenlemesi): 1 Ocak 2027
- Madde 4 (Kamulaştırma istisnası): 1 Haziran 2026’dan geçerli olmak üzere yayım tarihinde
- Diğer tüm maddeler: 16 Haziran 2026 tarihinde yürürlüğe girdi
MADDE 1- 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-15.1.3.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfında bulunmakla birlikte, anılan Vakıf” ibaresi “Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfında veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün yönettiği ve temsil ettiği mazbut vakıflarda bulunmakla birlikte, anılan vakıflar” şeklinde, “söz konusu Vakfa” ibaresi “söz konusu vakıflara” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Tebliğin (II/F-1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiş, aynı Tebliğin (II/F-2.1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “gibi kuruluşlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “(Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumları tarafından işletilenler hariç)” ibaresi eklenmiş ve aynı bölümün ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“2/4/2026 tarihli ve 7577 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla 3065 sayılı Kanunun (17/2-a) maddesinde yapılan değişiklikle 1/1/2027 tarihinden itibaren Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumlarınca işletilen hastane, nekahathane, klinik, dispanser, prevantoryum, sanatoryum, kan bankası ve organ nakline mahsus bankalar, anıtlar, botanik ve zooloji bahçeleri, parklar ile veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuvarları gibi kuruluşlarca sunulan teslim ve hizmetler genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi tutulur. Öte yandan, bu kuruluşların doğrudan Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflarca işletilmesi halinde bu kuruluşların teslim ve hizmetlerinde istisna uygulanmasına devam edilir.”
MADDE 3- Aynı Tebliğin;
a) (II/F-5.) bölümünün başlığında yer alan “Faaliyetinde Bulunan” ibaresinden sonra gelmek üzere “Darülacezeye,” ibaresi, aynı bölümün birinci paragrafında yer alan “faaliyetinde bulunan” ibaresinden sonra gelmek üzere “Darülacezeye,” ibaresi eklenmiştir.
b) (II/F-2.5.1.) bölümünün başlığında yer alan “Bağışın Yapılacağı” ibaresinden sonra gelmek üzere “Darülaceze,” ibaresi, aynı bölümün birinci paragrafında yer alan “bağışının” ibaresinden sonra gelmek üzere “Darülacezeye,” ibaresi eklenmiştir.
c) (II/F-2.5.3.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “yapılan” ibaresinden sonra gelmek üzere “Darülaceze,” ibaresi eklenmiştir.
ç) (II/F-2.5.4.) bölümünün başlığında yer alan “Dernek ve Vakıflarca” ibaresi “Darülaceze, Dernek ve Vakıflarca” şeklinde, aynı bölümünün birinci paragrafında yer alan “Dernek ve vakıflar” ibaresi “Darülaceze, dernek ve vakıflar” şeklinde, ikinci paragrafında yer alan “dernek ve vakıf” ibaresi “Darülaceze, dernek ve vakıf” şeklinde değiştirilmiştir.
d) (II/F-2.5.5.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “Dernek ve Vakıflara” ibaresi “Darülacezeye, Dernek ve Vakıflara” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- Aynı Tebliğe (II/F-4.26.) bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm eklenmiştir.
“4.27. 4/11/1983 tarihli ve 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu Kapsamında Taşınmazların Kamulaştırmayı Yapan Devlet ve Kamu Tüzel Kişilerine Devrinde İstisna
3065 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasına 7577 sayılı Kanunla eklenerek 1/6/2026 tarihinde yürürlüğe giren (ğ) bendi ile 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında kamu yararının bulunduğu hallerde kamulaştırılan taşınmazların kamulaştırmayı yapan Devlet ve kamu tüzel kişilerine devri KDV’den istisna edilmiştir.
Bu çerçevede, KDV mükelleflerine ait taşınmazların 2942 sayılı Kanun kapsamında kamulaştırılması KDV’den istisna tutulur, KDV mükelleflerince taşınmazın iktisabında yüklenilen ve indirime konu edilen KDV, teslimin yapıldığı dönem KDV beyannamesinin “Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV’nin İlavesi” satırı aracılığıyla indirim hesaplarından çıkarılır. İndirim hesaplarından çıkarılan KDV gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınır.”
MADDE 5- Aynı Tebliğin (IV/A3-1.1.) bölümünün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“3065 sayılı Kanunun (21/ç) maddesi kapsamında 4760 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin (4) numaralı fıkrası uyarınca teminat karşılığı ithal edilen malların teminatının hesaplanmasına esas ÖTV tutarı üzerinden ödenen KDV’nin söz konusu malların ihracı nedeniyle KDV iade hesabına dâhil edilmesi durumunda, doğrudan yüklenimler nedeniyle iade talebinde bulunulan tutarın azami iade edilebilir vergi tutarını aşan KDV için vergi inceleme raporu aranmadan genel esaslara göre iade talebi sonuçlandırılır.”
MADDE 6- Bu Tebliğin;
a) 2 nci maddesi 1/1/2027 tarihinde,
b) 4 üncü maddesi 1/6/2026 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 7- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.
FAQ – Sık Sorulan Sorular
KDV Tebliği Seri No: 58 hangi tarihte yayımlandı? 16 Haziran 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.
Kamulaştırılan taşınmaz satışında KDV alınacak mı? 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamındaki şartların sağlanması halinde kamulaştırmayı yapan Devlet veya kamu tüzel kişisine yapılan devir KDV’den istisna olacak.
Vakıf üniversitelerinin işlemleri ne zaman KDV’ye tabi olacak? Tebliğde belirtilen sağlık ve benzeri kuruluşlar açısından yeni uygulama 1 Ocak 2027 tarihinde başlayacak.
Darülaceze ile ilgili değişiklik ne getirdi? Darülaceze; bağış, sosyal faaliyet ve ilgili KDV istisna hükümlerine açık şekilde dahil edildi.
Teminat karşılığı ithal edilen mallarda KDV iadesi nasıl uygulanacak? Belirli şartların sağlanması halinde azami iade tutarını aşan KDV için vergi inceleme raporu beklenmeden genel esaslara göre iade yapılabilecek.