SPK’nin 30 Eylül 2026 tarihli 2026/67 sayılı bültenine göre Tera Yatırım’ın faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Tera, Pusula, Atlas ve Hedef Portföy’ün tasfiye edilen fonlarında, mutabakatı tamamlanan yatırımcılara net yatırım tutarları esas alınarak 1 milyon TL’ye kadar ara ödeme yapılacak.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 30 Eylül 2026 tarihli ve 2026/67 sayılı bülteninde yatırım kuruluşları, fon tasfiyeleri ve sermaye artırımlarına ilişkin kararlarını açıkladı. Bültende idari para cezaları, lisans iptalleri ve üç internet sitesi için erişim engeli başvurusu da yer aldı.
Tera Yatırım’ın Faaliyetleri Geçici Durduruldu
Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ’nin sermaye piyasası faaliyetlerinin 30 Eylül 2026 saat 18.10 itibarıyla geçici olarak durdurulmasına karar verildi.
Kurul ayrıca, şirket tarafından hukuka aykırı gerçekleştirilen iş ve işlemlerde sorumluluğu bulunduğunu belirttiği Emir Münir Sarpyener, Hayriye Car ve Hakan Gövdere’nin tüm lisanslarını sürekli olarak iptal etti.
Fon Yatırımcılarına 1 Milyon TL’ye Kadar Ara Ödeme
Tera Portföy, Pusula Portföy, Atlas Portföy ve Hedef Portföy tarafından kurulan ve tasfiyesine karar verilen fonlarda, mutabakatı tamamlanan katılma payı sahiplerine ivedilikle ara ödeme yapılacak.
Merkezi Kayıt Kuruluşunun hesaplayacağı net yatırım tutarları esas alınarak:
- Net yatırım tutarı 1 milyon TL’nin altında olan yatırımcılarda bu tutar,
- Net yatırım tutarı 1 milyon TL ve üzerinde olan yatırımcılarda en fazla 1 milyon TL,
ara ödemeye esas alınacak.
Uygulama para piyasası fonlarından başlayacak. Nihai tasfiye ödemesinden mahsup edilecek ara ödeme karşılığında katılma payı iadesi yapılmayacak; pay iadeleri nihai ödemeler sırasında gerçekleştirilecek.
Tasfiyede Para Piyasası Fonlarına Öncelik
A1 Capital Portföy, Bulls Portföy ve Pardus Portföy tarafından kurulan ve tasfiye listesinde bulunan fonlarda, öncelik unvanında “para piyasası” ibaresi yer alan fonlara verilecek. Tasfiye, yatırımcı sayısı en fazla olan fondan en az olana doğru yürütülecek.
Tasfiye kapsamı dışında kalan ancak 17 Eylül 2026 tarihli kararlarla işlemlere kapatılan fonlar, tasfiye sürecinin ardından tüm dağıtım kanallarında eş zamanlı olarak alım ve/veya satıma açılabilecek. Tarih ve işlem esasları, ilgili portföy yönetim şirketince belirlenecek.
Tasfiye işlemlerinin tamamlanması için gerekmesi halinde bu fonlar, sürecin bitmesi beklenmeden de işleme açılabilecek.
Borlease İncelemesinde Yaklaşık 3 Milyon TL Ceza
Borlease Otomotiv AŞ hakkında yapılan inceleme sonucunda, şirket ve yedi kişiye toplam 2.996.438,23 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Cezaların gerekçesi, halka arz fiyatına esas varsayımların gerçekleşmesine ilişkin değerlendirme raporlarının gecikmeli yayımlanması veya hiç hazırlanıp yayımlanmaması olarak açıklandı.
Borlease Otomotiv, Azmi Yalçın ve Sarper Volkan Özten’e ayrı ayrı 739.534,41 TL; Özgür Cem Hancan, Müge Çetin, Fehmi Sertdemir, Murat Timur ve Murat Şahin’e ise ayrı ayrı 155.567 TL ceza verildi.
Hektaş’ın Tahsisli Sermaye Artırımına Şartlı Onay
Hektaş Ticaret Türk AŞ’nin, OYAK tarafından ödenen 2,38 milyar TL sermaye avansına karşılık yapılacak tahsisli sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesi başvurusu şartlı olarak olumlu karşılandı.
Pay satış fiyatının, 3,39 TL ile Borsa İstanbul prosedürü uyarınca belirlenecek baz fiyatın yüksek olanından düşük olmaması gerekiyor. İhraç belgesi, belirlenecek satış fiyatını içerecek şekilde düzeltilecek.
Üç İnternet Sitesi İçin Erişim Engeli Kararı
SPK, izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla şu internet sitelerine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı:
- aktifkurumsalyonetim.com
- referansaktifmenkul.com
- aktifmenkulcapital.com
Kaynak: SPK, 30 Eylül 2026 tarihli, 2026/67 sayılı bülten.