Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi hayata geçiyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçı gemilerinin konumunun, hızının izleneceği, av faaliyetlerinin ve avladığı ürünlerin takip edilebileceği bir sistemi hayata geçirecek. Bakanlık, bu sistemi kullanmayı zorunlu kılan tebliğ taslağını hazırlayarak Başbakanlığa gönderdi.
Bakanlık, hazırladığı ve 3 Mayıs’ta Başbakanlığa gönderdiği tebliğ taslağında, denizlerde su ürünleri avlama ruhsatına sahip, boy uzunluğu 12 metre ve üzerinde olan balıkçı gemilerine “Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS)” cihazının taktırılması ve aktif/işlevsel durumda tutulmasını mecburi kılıyor.
Belirlenen zamanda ve istenen yerde bulunan balıkçı gemileri için cihazların temini ve takılmasına ilişkin masraflar ve BAGİS ile ilgili GSM ve Uydu abonelik ve haberleşme giderleri 31 Aralık 2018 tarihine kadar Bakanlık tarafından karşılanacak.
Program tarihinden sonra takılan cihazların temini ve balıkçı gemilerine takılması ile ilgili masraflar balıkçı gemisi yetkilisine ait olacak. Ayrıca daha sonra takılacak cihazların Bakanlıkça istenen özelliklere sahip ve BAGİS ile uyumlu olması gerekecek.
Bakanlıkça istenen BAGİS cihazını taktırmayanlara, cihazı çalışır ve işler durumda bulundurmayanlara, istenen bilgileri doğru ve zamanında Elektronik Seyir Defteri’ne girilmemesi ve zamanında Bakanlıkça belirlenen adrese gönderilmemesi dâhil tebliğ kapsamındaki hükümlere aykırı hareket edenlere idari yaptırım uygulanacak.
“Balıkçının seyir defteri kayıt altına alınacak”
Bakan Çelik, sürdürülebilir balıkçılık yönetimi için, balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesinin, denetlenmesinin ve bu faaliyetlere ilişkin verilerin kayıt altına alınmasının büyük önem arz ettiğini belirterek, Türkiye’nin sahip olduğu 8 bin 333 kilometrelik sahil şeridinin, balıkçıların avcılık yaptığı ulusal ve uluslararası suların genişliği ve balıkçılık filosunun büyüklüğü göz önüne alındığında izleme, denetim ve veri toplama çalışmalarının zamanında ve etkin şekilde yapılabilmesi için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uzaktan izleme sistemi teknolojilerinden yararlanmanın kaçınılmaz hale geldiğini dile getirdi.
Bu amaçla, Bakanlıkça “Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi’ni (BAGİS)” kurulum çalışmaları yürütüldüğüne dikkati çeken Çelik, Türkiye’nin üyesi olduğu balıkçılıkla ilgili uluslararası kuruluşlara ilişkin bu konudaki ulusal yükümlülükleri karşılamak için de bu sisteme ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Çelik, BAGİS’in, denizlerde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı gemilerinin seyir bilgileri ile avcılık faaliyetleri ve avlanan su ürünlerine ait verilerinin GSM ve Uydu iletişim araçları vasıtasıyla izlenmesini ve dijital ortamda kayıt altına alınmasını sağladığını ifade etti.
Denizlerden elde edilen üretimin yaklaşık yüzde 90’nını sağlayan, boy uzunluğu 12 metre ve üzerinde olan su ürünleri avlama ruhsatına sahip balıkçı gemilerinin izleme kapsamında olacağını vurgulayan Çelik, sistemin, balıkçı gemilerine takılan Gemi İzleme Cihazı ve Elektronik Seyir Defteri’nden oluşan BAGİS Cihazı ile Bakanlıkta kurulan Gemi İzleme Merkezinden oluşacağını söyledi.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Pelonis Ofis Tipi Uzaktan Kumandalı Vantilatör 36dB Sessiz Çalışma60-111cm Ayarlanabilir Yükseklik Dikey ve Yatay Eksende SalınımAmazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Günlük Tarihsiz Spiralli PlanlayıcıA5 Boyutu 120 YaprakAmazon'da İncele
Pelonis Masa Fanı, 38dB Sessiz Çalışma 100° Dikey Hareket3 Kademeli Güç Seçeneği SiyahAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
Çelik, balıkçı gemilerine takılan gemi izleme cihazının, gemiye ait konum, hız ve yön bilgilerini 10 dakika aralıklarla öncelikle GSM üzerinden, GSM kapsama alanı dışında ise Uydu üzerinden Gemi İzleme Merkezine göndereceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Gönderilen bu seyir bilgileri vasıtasıyla balıkçı gemilerinin faaliyetleri elektronik haritalar üzerinde kesintisiz izlenebilecek. Sistem sayesinde, balıkçı gemisinin faaliyetlerine ilişkin raporlama ve geçmişe dönük sorgulamalar yapılabilecek. Ayrıca, sistemin bir parçası olan Elektronik Seyir Defteri vasıtasıyla da balıkçı gemisinin av faaliyetleri ve avladığı ürünler ile ilgili bilgiler dijital ortamda Gemi İzleme Merkezine gönderilecek, böylelikle avlanılan ürünlere ait istatistiki veriler anlık olarak toplanabilecek. BAGİS kapsamındaki gemiler, sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının su ürünleri denetiminde yetkili birimleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı birimleri tarafından izlenebilecek. Bu sistemde, balıkçı gemilerinin birbirlerinin avcılık faaliyetlerini izlemeleri ve görmeleri mümkün olmayacak. Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren balıkçıların BAGİS cihazı, elektronik seyir defteri ve ilgili diğer maliyetlere maruz kalmaması ve İdari yaptırımlara muhatap olmamaları için Bakanlıkça bildirilecek program çerçevesinde randevularına riayet etmeleri Balıkçılarımız ve ülke balıkçılığımız için önemlidir. Balıkçı Gemilerini İzleme Sisteminin ülkemiz balıkçılığına hayırlı olmasını dilerim.”