T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı: 39044742-KDV.9-1539
Tarih: 02/06/2014
Konu: İnternet sitesi tasarım ve güncelleme işlemlerinde tevkifat uygulaması
İlgi : …/…/…. tarihli özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın internet sitesi tasarımı yaptığı tasarım yaptığı sitelerde yer alan metin ve görsellerin güncellenmesi işinin de yapıldığı belirtilerek, yapmış olduğunuz bu işlemlerle ilgili KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususundaki Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.
KDV Kanununun 9 uncu maddesinde, gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Samsung Galaxy Tab S11 Yapay Zeka (AI) TabletWiFi, 12GB RAM, 128GB Depolama Alanı, Gri, 11 İnç, 120Hz Ekran, S Pen Dahil, IP68 (Samsung Türkiye Garantili)Amazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2.) bölümünde, kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın) sorumlu tutulmuş, kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler ise Tebliğin (3.2.) bölümünde sayılmıştır.
Söz konusu Tebliğin (3.2.3.) bölümünde, Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmiştir.
Anılan Tebliğin (3.2.3.2.) bölümünde yer alan “Örnek 2” de, Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara, otomasyon sisteminin ve bilgisayarların kullanımında gerekli olan işletim sistemi yazılımlarına ilişkin olarak verilen değişiklik, sorun giderme, yenileme, bakım, güncelleme ve benzeri hizmetlere ilişkin bedel üzerinden hesaplanan KDV’nin (5/10)’u oranında tevkifata tabi tutulacağı ifade edilmiştir.
Öte yandan, 63 No.lu KDV Sirkülerinin “(2.2.2.3.) Makine, Teçhizat, Demirbaş ve Taşıtlara Ait Tadil, Bakım ve Onarım Hizmetleri” başlıklı bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Söz konusu Sirkülerin “3.2.13.” başlıklı bölümünde ise KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde firmanızın vermiş olduğu internet sitesi tasarım ve güncelleme hizmetlerinin 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.3) bölümünde yer alan açıklamalar doğrultusunda tevkifat kapsamına girmeyecek olup, bahse konu hizmetlerin 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilmesi durumunda alıcılar tarafından hizmet bedelleri üzerinden 5/10 oranında tevkifat uygulanacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.