Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık. “İnşallah İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde ülkemizin dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı ilaçları geliştirme imkanı bulacağız”
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde yerli ilaç ve tedavi yöntemleri konusunda araştırmalar yapmak üzere kurulan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nin (iBG-İzmir) açılışı nedeniyle düzenlenen toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık katıldı.
Tıp Fakültesi Dekanlığında düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Işık, 150 milyon liraya mal olan bu yatırımın Türkiye için hayırlı olmasını dilediğini belirtti.
İzmir için 9 Eylül’ün önemli bir tarih olduğuna ve Kuvayımilliye ruhunu simgelediğine değinen Işık, Türkiye’nin bugün de zor şartlardan geçtiğini, zorlukların yine birlik ve beraberlikle aşılabileceğini kaydetti.
Dünya biyoteknoloji pazarı değerlendirmesi
iBG-İzmir’de, biyoteknolojik ilaçlar, yenileyici tıp, hücre tedavileri, medikal mikro aygıtlar ve nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisi gibi alanlarda çalışmalar yapılacağını hatırlatan Bakan Işık, “Merkezin hedefi, 2023 yılında Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki en üst düzey biyomedikal inovasyon merkezlerinden biri olmaktır. İnşallah burada ülkemizin dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı ilaçları geliştirme imkanı bulacağız” dedi.
Bakan Işık, 21. yüzyılın biyoteknoloji asrı olarak tanımlanabileceğini, ABD’nin 2011 yılında biyoteknoloji alanında yaptığı kamu harcamasının 18 milyar dolara ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:
“2012 yılında 304 milyar dolar olan küresel biyoteknoloji pazarının 2017 yılında 468 milyar dolara çıkacağı öngörülmektedir. Yine dünya ilaç pazarında biyoteknolojik ürünlerin payı günümüzde yüzde 20’lere yaklaşmış durumdadır. Ülkemizde ise biyoteknolojik ürünlerin toplam pazar büyüklüğü 2014’te 2,6 milyar liraya ulaşmıştır. Biz şu hususu çok önemsiyoruz, Türkiye artık yükte hafif pahada ağır ürünler üretmek zorundadır.”
Türkiye’nin biyoteknolojik ilaca ödediği rakam
Türkiye’nin 2014 yılında 4,7 milyar dolarlık ilaç ithal ettiğini ve her 1 kilogram biyoteknolojik ilaca ortalama 1 milyon dolar ödediğini dile getiren Bakan Işık, “Kutu bazında Türkiye’de tüketilen ilaçların yüzde 73,5’i yerli üretimle karşılanıyor. Ancak ithal edilen ürünlerin yüksek katma değerli olması, bu sektörde geçen yıl yaklaşık 4 milyar dolar ticaret açığı vermemize neden oldu” ifadelerini kullandı.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Pelonis Ofis Tipi Uzaktan Kumandalı Vantilatör 36dB Sessiz Çalışma60-111cm Ayarlanabilir Yükseklik Dikey ve Yatay Eksende SalınımAmazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Günlük Tarihsiz Spiralli PlanlayıcıA5 Boyutu 120 YaprakAmazon'da İncele
Pelonis Masa Fanı, 38dB Sessiz Çalışma 100° Dikey Hareket3 Kademeli Güç Seçeneği SiyahAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
Yüksek gelir seviyesine sahip bir ülke haline gelebilmek için yüksek katma değerli sektörlere yönelmek durumunda olduklarını aktaran Fikri Işık, bilim adamlarının da ürettiklerini ticarileştirmesini, ticarileşme konusuna “şaşı” bakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.