Özlü Sanayi Üretimi Beklentinin Üzerinde Arttı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bugün açıklanan sanayi üretim verilerinin, ekonomik büyümenin Orta Vadeli Program öngörüleri ile uyumlu hareket ettiğini gösterdiğini belirterek, “Sanayimiz, 15 Temmuz gibi ciddi bir hadisenin etkilerinden sadece bir ay içinde sıyrılmayı başardı.” ifadesini kullandı.
Özlü, yaptığı yazılı açıklamada, ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirerek, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 arttığını anımsattı.
Sanayi üretiminin, temmuzda yaşanan düşüşün ardından tekrar normale döndüğünün altını çizen Özlü, “Sanayimiz, 15 Temmuz gibi ciddi bir hadisenin etkilerinden sadece bir ay içinde sıyrılmayı başarmıştır. Aylık bazda değişimlere bakıldığında sanayi üretimindeki artış beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Özellikle sermaye malları ve dayanıklı tüketim malları üretimindeki ciddi artış, ekonomiye olan güvenin tekrar arttığının somut ve açık bir göstergesidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Özlü, Avrupa Birliği’ndeki ihracat pazarlarında yaşanan gelişmelerin dayanıklı tüketim malları üretimindeki artışa olumlu etkisi olduğuna değinerek, bugün açıklanan sanayi üretim verilerinin ekonomik büyümenin Orta Vadeli Program öngörüleri ile uyumlu hareket ettiğini gösterdiğini belirtti.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Samsung Galaxy Tab S11 Yapay Zeka (AI) TabletWiFi, 12GB RAM, 128GB Depolama Alanı, Gri, 11 İnç, 120Hz Ekran, S Pen Dahil, IP68 (Samsung Türkiye Garantili)Amazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
Özellikle yaşanan başarısız darbe girişimi, çevre ülkelerdeki karışıklıklar ile turizm sektöründeki sorunların büyüme hızını biraz yavaşlattığına dikkati çeken Özlü, üçüncü çeyreğin son ayı olan eylüle ait öncü göstergelerin, normalleşmenin hızla devam ettiğine ve ekonomik büyümeye yönelik olumlu sinyaller geldiğine işaret ettiğini bildirdi.
Özlü, dördüncü çeyrek itibarıyla büyümenin tekrar hız kazanacağının altını çizerek, şunları kaydetti:
“Dördüncü çeyrekte, üretimdeki artış devam edecek ve sanayi sektörü ülke büyümesine katkıda bulunacaktır. Türkiye sanayisi bu başarıyı dünyada küresel faiz oranlarının artırılmasının konuşulmaya başlandığı, çevre ülkelerde karışıklığın arttığı, petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmeye başladığı, Brexit gibi dünya ticaret çevrelerinde yapısal değişikliğe gidildiği bir dönemde yakalayacaktır. Türkiye dinamik, güçlü ve yatırımcıya bir çok fırsat sunan bir ekonomik yapıya sahiptir. Gelebilecek iç ve dış şoklara karşı dayanıklıdır. Kamunun bütçe ve borç dinamikleri çok güçlüdür. Darbe girişimine, terör saldırıların, dünya ekonomisindeki birçok olumsuz gelişmeye rağmen, yapısal reformları birer birer hayata geçiriyoruz. Özel sektörümüz iç pazardaki gelişmelerin de etkisiyle büyümeye devam ediyor. Toparlanmaya başlayan ihracat pazarlarımız, özel sektörün büyümesinin önünü açıyor. Tüm bu nedenlerle Türkiye, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının notu ne olursa olsun, sermaye çekmeye devam etmektedir. Türkiye’ye dönük olumsuz haberlere ve not düşürmelere rağmen Türkiye’ye gelen sermayedeki artış bu kuruluşlara verilen en iyi cevaptır.”