Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi
Çek Bilgileri
Eylül 2020
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı geriledi.
Bankalara, 2020 yılının Ocak – Eylül döneminde ibraz edilen 427 bin keşideciye ait 10,4 milyon adet çekin toplam tutarı 696 milyar TL oldu.
Geçen yılın aynı dönemine göre; çek adedi yüzde 19, keşideci sayısı (tekilleştirilmiş) ise yüzde 11 gerilerken, çek tutarı yüzde 4 artmıştır.
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı azaldı.
Ocak – Eylül 2020 döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 23,3 bin keşideciye ait 162 bin adet çekin toplam tutarı 10,4 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 13,6 bin keşideciye ait toplam 3 milyar TL tutarındaki 44 bin adet çek daha sonra ödendi.
Geçen yılın aynı ayına göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı yüzde 53, çek adedi yüzde 65, tekil keşideci sayısı ise yüzde 50 geriledi.
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre geriledi.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Samsung Galaxy Tab S11 Yapay Zeka (AI) TabletWiFi, 12GB RAM, 128GB Depolama Alanı, Gri, 11 İnç, 120Hz Ekran, S Pen Dahil, IP68 (Samsung Türkiye Garantili)Amazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
Eylül 2020 ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; tutar olarak bir önceki yılın aynı ayına göre 1,5 puan azalarak yüzde 1,1, adet olarak ise 1,7 puan gerileyerek yüzde 1 oldu.
2020 yılı Ocak – Eylül döneminde, karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin, keşideci sayısının ve çek tutarının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu.
Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 5,2 ile Mardin, yüzde 3,8 ile Bayburt, yüzde 3,5 ile Hakkari, 3,3 ile Van ve yüzde 3,2 ile Ardahan oldu.