Mevzuatın Adı: Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğ (Seri No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 4)
06 Kasım 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 33069
Ticaret Bakanlığından:
ÖZET: Tebliğ İle Yapılan Başlıca Değişiklikler:
1. Beyan Bilgisi:
Posta yoluyla gelen eşyaların beyanında artık altılı tarife alt pozisyonu (GTİP) bilgisine yer verilmesi zorunlu hale getirildi.
2. Gümrük Müdürlükleri:
Hava yolu ile gelen hızlı kargo eşyalarının işlemleri yalnızca havalimanı gümrük müdürlüklerinde yapılacak.
Kara yolu ile gelen hızlı kargo eşyalarının işlemlerine yetkili gümrük müdürlükleri ise Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenecek.
3. Konsinye İhracat Düzenlemesi:
Konsinye ihracat işlemleri belirlenen muafiyet ve rejim kodlarıyla, proforma fatura eklenerek ve basitleştirilmiş gümrük beyannamesi ile yapılacak.
Konsinye olarak gönderilen eşyalar, ihracat tarihinden itibaren 1 yıl içinde satılmak zorunda; süre uzatılmayacak.
Satılamayan eşyalar, gümrük mevzuatına göre geri getirilecek.
Geri getirilen eşyalar için Tebliğin 13. maddesi hükümleri uygulanacak.
4. Müeyyide Düzenlemesi:
Basitleştirilmiş gümrük beyanı kapsamındaki her taşıma senedi ayrı ayrı değerlendirilecek.
Aynı nitelikteki hatalar birden fazla senette bulunuyorsa, ceza (Kanun 241/1) yalnızca tek beyanname için uygulanacak.
5. Yürürlük ve Yürütme:
-
- Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Ticaret Bakanı hükümleri yürütür.
MADDE 1- 22/4/2022 tarihli ve 31817 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğ (Seri No: 1)’in 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş, sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“Posta yoluyla gelen eşyanın beyanında altılı tarife alt pozisyonu bilgisine yer verilir.”
“(8) Bu Tebliğ kapsamında hava yolu ile hızlı kargo taşımacılığına konu eşyanın gümrük işlemleri havalimanı gümrük müdürlüklerinden gerçekleştirilir. Kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığına konu eşyanın gümrük işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili gümrük müdürlükleri Bakanlıkça (Gümrükler Genel Müdürlüğü) belirlenir.”
“(17) 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin yedinci fıkrası ile düzenlenen konsinye ihracat, bu maddenin yedinci fıkrasında belirtilen limitler dahilinde, Bakanlıkça (Gümrükler Genel Müdürlüğü) belirlenen muafiyet kodu ile rejim kodu kullanılarak ve proforma fatura eklenerek basitleştirilmiş gümrük beyannamesi ile beyan edilir.
(18) Bu Tebliğ kapsamında gerçekleştirilen konsinye ihracat işlemlerinde konsinye olarak gönderilen eşyanın ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir ve bu süre uzatılmaz.
(19) Bu Tebliğ kapsamında konsinye olarak gönderilen eşyanın, konsinye ihraç izin süresi içinde satılamaması halinde, eşyanın gümrük mevzuatı çerçevesinde geri getirilmesi gerekir.
(20) Bu Tebliğ kapsamında konsinye olarak gönderilen eşyanın herhangi bir nedenle geri getirilmesi durumunda, bu Tebliğin 13 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları çerçevesinde işlem yapılır.”
MADDE 2- Aynı Tebliğin 17 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(5) Üçüncü fıkra kapsamında uygulanacak müeyyide, basitleştirilmiş gümrük beyanı kapsamı her bir taşıma senedi bazında ayrı değerlendirilir. Ancak, Kararın 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında yapılan beyanda, basitleştirilmiş gümrük beyannamesi içeriği birden fazla taşıma senedinde düzeltmeye konu veri alanının aynı mahiyette olması durumunda, Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası yalnızca basitleştirilmiş gümrük beyannamesi için uygulanır.”
MADDE 3- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.