“Enerjide Bağımsız Türkiye İçin En Önemli Görev Enerji Uzmanlarına Düşüyor”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji vizyonunda en kritik rolün enerji uzmanlarına ait olduğunu belirterek, “Enerjide bağımsız bir Türkiye hedefiyle yürüdüğümüz yolda en önemli görev onlara düşüyor” dedi.
Enerji Uzmanları Derneği çatısı altında EPDK bünyesinde faaliyet gösteren düşünce ve gelişim platformu EPIX tarafından düzenlenen “Enerji, Vizyon ve Bir Portre” temalı söyleşide enerji uzmanları bir araya geldi. Programa EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra enerji sektöründe görev yapan yaklaşık 700 genç uzman katıldı.
“86 Milyona Kesintisiz Enerji İçin Çalışıyoruz”
Bayraktar, 7 gün 24 saat Türkiye’nin 86 milyon nüfusuna kesintisiz elektrik ve doğal gaz ulaştırmak, 32 milyon araca yakıt sağlamak için yoğun mesai yürüttüklerini belirtti. Türkiye’nin enerji faturasını düşürme, katma değerli üretimi artırma ve karbon nötr ekonomi hedefleri doğrultusunda politikalar geliştirdiklerini vurguladı.
“Enerjide Türk Yolu Modeli”
Türkiye’nin kendi enerji modelini oluşturduğunu ifade eden Bayraktar, “Bu modelde yenilenebilir enerji, verimlilik, petrol ve doğal gazda arama–üretim faaliyetlerinin güçlendirilmesi, nükleer enerjinin sisteme dahil edilmesi ve madenlerin katma değerli işlenmesi var. Vizyonumuz budur” diye konuştu.
Gabar’da Üretim 80 Bin Varile Ulaştı
2016’da enerji stratejisinde köklü bir değişikliğe gidildiğini hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin denizlerde kendi filosuyla arama faaliyetlerine başladığını, Gabar’da yapılan keşifle üretimin sıçrama yaşadığını söyledi.
“2016’da 30–36 bin varil olan günlük üretim, sadece Gabar’dan bugün 80 bin varile ulaştı. Yani 2,5 katına çıkardık” dedi.
Kaya Gazında Yeni Dönem
Diyarbakır ve Trakya’da “kaya gazı ve kaya petrolü” konusunda yeni çalışmalar başlattıklarını açıklayan Bayraktar, “Bu alan Amerika’yı dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticisi yaptı. Bizim çalışmalarımız da Gabar’ın üzerine çıkabilecek potansiyele sahip” ifadelerini kullandı.
“Enerjide Merkez Ülke Olabiliriz”
Türkiye’nin coğrafi konumu, enerji altyapısı ve piyasa yapısıyla enerjide merkez ülke olabileceğini vurgulayan Bakan, “Gaza gaz ile rekabet ettirebilecek altyapımız var. Bu bizi zaten doğal bir merkez yapıyor. Elektrikte de enterkoneksiyon kapasitemizi ve üretim kabiliyetimizi artırdık” dedi.
“Büyük Resmi Görün” Mesajı
Enerji uzmanlarının sektörün her aşamasında kritik rol oynadığını belirten Bayraktar, şu mesajları verdi:
“Verileri gören, analiz eden, dünyadaki gelişmelere göre politika önerileri getiren sizlersiniz. Büyük resmi okumanız çok önemli. Bu yetkin ekiple daha iyi işler çıkarmamız gerekiyor.”
Kaynak: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı