TÜBİTAK’tan SAHA 2026’da 13 Stratejik İş Birliği İmzası
TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın himayelerinde düzenlenen SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda, savunma, havacılık ve uzay sanayisinin ihtiyaç duyduğu kritik sistem ve teknolojilere yönelik 13 stratejik iş birliği anlaşması imzaladı.
Türkiye ve Avrupa’nın en büyük savunma, havacılık ve uzay sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul organizasyonuyla İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarda, TÜBİTAK ile paydaş kurum ve kuruluşlar arasında hayata geçirilen iş birlikleri için imza töreni düzenlendi.
Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk savunma sanayisinin en önemli gücünün ekosistem yapısı olduğunu belirterek; büyük savunma sanayi şirketleri, KOBİ’ler, teknoloji girişimleri, üniversiteler, araştırma merkezleri, enstitüler ve laboratuvarların ortak Ar-Ge ve üretim kabiliyetine dikkat çekti.
Bakan Kacır, TÜBİTAK ve paydaşları arasında atılan imzaların Türkiye’yi savunma sanayisindeki kritik ihtiyaçlarını yerli ve millî imkânlarla karşılama hedefine daha da yaklaştıracağını ifade etti.
13 Stratejik İş Birliği Anlaşması İmzalandı
“Millî Teknoloji Hamlesi” doğrultusunda imzalanan anlaşmalar, savunma sanayisinden uzay teknolojilerine, elektronik harpten eğitim teknolojilerine kadar geniş bir alanı kapsıyor.
TÜBİTAK MAM İle Millî Savunma Bakanlığı Arasında KBRN İş Birliği
TÜBİTAK MAM ile Millî Savunma Bakanlığı arasında “KBRN Toplu Korunma Sistemleri İcrasına İlişkin İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Protokolle, Millî Savunma Bakanlığına bağlı sığınakların kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı modernizasyonunun gerçekleştirilmesi, yeni kurulacak sığınakların askeri standartlara uygunluk hesaplamalarının yapılması ve KBRN koruma sistem yerleşim planlarının oluşturulması hedefleniyor.
MİLSEC-3KX Ses Emniyet Kripto Cihazı Tedarik Edilecek
TÜBİTAK BİLGEM ile Millî Savunma Bakanlığı arasında “MİLSEC-3KX Ses Emniyet Kripto Cihazı Tedariki Sözleşmesi” imzalandı.
Sözleşme kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak üzere 350 adet MİLSEC-3KX cihazı tedarik edilecek. Cihazlar, telsiz haberleşmesini kriptolayarak NATO ve millî unsurlarla güvenli haberleşme imkânı sağlayacak.
İMECE-3 Uydusu İçin ASELSAN Dönüölçer Ekipmanı Kullanılacak
TÜBİTAK UZAY ile ASELSAN arasında “Yüksek Çözünürlüklü Takım Uydu Geliştirilmesi Projesi Kapsamında ASELSAN Dönüölçer Ekipmanı Tedarik Sözleşmesi” imzalandı.
Sözleşmeyle ASELSAN tarafından geliştirilen dönüölçer ekipmanının, TUGEP projesi kapsamında geliştirilen İMECE-3 uydusunda kullanılması amaçlanıyor. Böylece kritik atalet ölçüm teknolojilerinde yerli ve millî çözümlerin uzay platformlarına entegrasyonu hedefleniyor.
GÖKSUR İçin TÜBİTAK SAGE Ve ASELSAN İş Birliği
TÜBİTAK SAGE ile ASELSAN arasında “GÖKSUR Yetkinlik Kazanımına Yönelik İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Protokol, GÖKSUR Tam Atım Füze Geliştirme Sözleşmesi kapsamında tarafların uzmanlık alanlarındaki tecrübe ve bilgi birikimlerini bir araya getirmesini amaçlıyor.
TÜBİTAK UZAY İle ROKETSAN Arasında Uzay Teknolojileri Protokolü
TÜBİTAK UZAY ile ROKETSAN arasında “Uzay Teknolojileri Alanında İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Protokolle, uydu ve uzay teknolojileri alanında iş birliğinin güçlendirilmesi, teknik yetkinliklerin ve altyapıların etkin kullanılması, ortak proje geliştirilmesi ve kritik teknolojilerin yerlileştirilmesi hedefleniyor.
Pardus İşletim Sistemi Eğitimde Yaygınlaştırılacak
TÜBİTAK BİLGEM ile Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü arasında “Eğitimde Pardus İşletim Sistemi Yaygınlaştırma Projesi” sözleşmesi imzalandı.
Sözleşme kapsamında okullardaki etkileşimli tahtalarda kullanılan Pardus ETAP işletim sisteminin geliştirilmesi, bakım ve destek süreçleri yürütülecek. Türkiye genelinde yaklaşık 650 bin etkileşimli tahtanın Pardus altyapısına dönüştürülmesi hedeflenirken, okul laboratuvarlarındaki bilgisayarların da Pardus Masaüstü ortamına geçirilmesi planlanıyor.
Elektronik Harp Alanında TÜBİTAK SAGE Ve EHSİM İş Birliği
TÜBİTAK SAGE ile EHSİM arasında elektronik harp alanında iş birliği protokolü imzalandı.
Protokolle, elektronik harp konusunda operasyonel konseptler oluşturulması, düşman haberleşme ve radar sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi ile dost sistemlerin güvenli çalışmasının sağlanmasına yönelik yapılabilirlik çalışmalarının başlatılması hedefleniyor.
İleri Malzeme Ve Tahrik Sistemleri İçin Araştırma Protokolü
TÜBİTAK MAM ile DELTA-V arasında “Sürdürülebilir Yüksek Performanslı Enerji ve Tahrik Sistemleri için Çok Fonksiyonlu İleri Malzeme Teknolojileri Araştırma Protokolü” imzalandı.
Protokol; yüksek ve ultra yüksek sıcaklık seramik matrisli kompozit malzemeler ile ileri hidrojen üretim, depolama ve itki teknolojileri alanlarında ortak Ar-Ge ve ürün geliştirme faaliyetlerini kapsıyor.
KAAN Motoru İçin Yeni Nesil Termal Bariyer Kaplama Geliştirilecek
TÜBİTAK MAM ile TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. arasında “Yeni Nesil EB-PVD Termal Bariyer Kaplama Geliştirilmesi” sözleşmesi imzalandı.
Sözleşme kapsamında, KAAN Millî Muharip Uçağı motorunun kritik bileşenlerinden türbin kanatçıkları için yeni nesil termal bariyer kaplama proseslerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
TF-10000 Turbofan Motoru İçin Tek Kristal Türbin Kanatçığı Üretilecek
TÜBİTAK MAM ile TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. arasında “TEI-TF10000 Turbofan Motoru Tek Kristal Türbin Kanatçığı Dökümü Sözleşmesi” imzalandı.
Sözleşmeyle, TEI tarafından geliştirilen millî turbofan motoru TF-10000’e ait türbin kanatlarının TÜBİTAK MAM tarafından üretilmesi hedefleniyor.
TÜBİTAK MAM Ve ASFAT Arasında Ar-Ge İş Birliği
TÜBİTAK MAM ile ASFAT arasında “Ortak Ar-Ge, Ürün Geliştirme ve Ticarileştirme Faaliyetlerine İlişkin İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Protokol; ortak Ar-Ge, ürün geliştirme, ticarileştirme, tanıtım çalışmaları ve fuar katılımlarına ilişkin iş birliği alanlarını kapsıyor.
TF-2000 Projesi İçin Degaussing Sistemi Tedariki
TÜBİTAK BİLGEM ile ASFAT arasında “TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi Degaussing Sistemi Tedariki Alt Yüklenicilik Sözleşmesi” imzalandı.
Degaussing sistemi, geminin manyetik izini azaltarak manyetik mayınlara karşı korunmasını sağlayan stratejik bir savunma sistemi olarak öne çıkıyor.
Açık Deniz Karakol Gemileri İçin Degaussing Sistemi
TÜBİTAK BİLGEM ile ASFAT arasında “Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi 7-10. Gemiler Degaussing Sistemi Tedariki Alt Yüklenicilik Sözleşmesi” de imzalanan anlaşmalar arasında yer aldı.
TEI-TS1400 Motoru İçin İlk Teslimat Yapıldı
Törende ayrıca, TÜBİTAK MAM ile TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. arasında yürütülen çalışma kapsamında, TEI-TS1400 motorunda kullanılmak üzere üretilen NGV kanatlarına uygulanan termal bariyer kaplamalar da gösterildi. TÜBİTAK MAM altyapısı ve kabiliyetleriyle yapılan uygulamanın ardından ilk teslimatın başarıyla gerçekleştirildiği bildirildi.