Mevzuatın Adı: Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ
03 Eylül 2026 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 33359
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:
MADDE 1- 26/11/2023 tarihli ve 32381 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“k) Öncelikli Finansman Belgesi: Bakanlık tarafından belirlenmiş öncelik kriterlerine göre, finansman programlarına başvuran projeler için kredi tahsisatının yapılmasının uygun olduğunu gösterir belgeyi,”
MADDE 2- Aynı Tebliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 4- (1) Aracı bankalara finansman başvurusu öncesinde Bakanlıktan TSP Belgesi değerlendirmesini almak üzere yapılacak başvurular, aşağıdaki bentlerden biri kapsamında teşvik belgesi sahibi olan yatırımcılar tarafından yapılabilir:
a) 29/5/2025 tarihli ve 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda tanımlanan Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi veya 17/10/2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar.
b) Stratejik Öncelikli Ürün Listesi (Ek.1) kapsamında bir ürün üretilmesini ve/veya Teknoloji Alanları Listesinde (Ek.2) yer alan teknoloji alanlarında geliştirme faaliyetlerine, bu teknolojilere dayalı sistemlerin üretilmesine veya üretim sürecinde bu teknolojilerin yoğun bir şekilde kullanılmasına dönük yatırım yapılmasını ve/veya Kritik Hammadde Listesinde (Ek.3) yer alan elementlerin elde edilmesi, işlenmesi veya yüksek katma değer sağlayacak süreçlerden geçirilmesini hedefleyen projeler.
(2) Aracı bankalara finansman başvurusu öncesinde Bakanlıktan Öncelikli Finansman Belgesi almak üzere yapılacak başvurular, imalat sanayine yönelik bir teşvik belgesi sahibi olan yatırımcılar tarafından yapılabilir.
(3) Yatırım teşvik mevzuatı kapsamındaki desteklerden yararlanma imkânı bulunmayan yatırımcılar için ilgili projeye yönelik halihazırda düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesi olmadan birinci fıkranın (b) bendi kapsamında başvuru yapılabilmesi mümkündür. Ayrıca, birinci fıkranın (a) bendi kapsamında davet mektubu verilenler ile destek kararı alınmış olan projeler için teşvik belgesi düzenlenmemiş olsa dahi başvuru yapılabilmesi ve ön başvurunun değerlendirilmesi mümkün olup bu projeler için teşvik belgesi düzenlendikten sonra kesin başvuru değerlendirmesi yürütülür.
(4) Finansman Programından yararlanmak isteyen yatırımcıların, Bakanlık değerlendirmesini müteakip Bakanlıktan alacakları TSP Belgesi veya Öncelikli Finansman Belgesi ile birlikte aracı bankaya finansman başvurusu yapması gerekir.
(5) Finansman başvurusu öncesinde projelerine ilişkin Bakanlık değerlendirmesini almak üzere başvuruda bulunmak isteyen yatırımcılar, başvurularını Bakanlık tarafından oluşturulan elektronik portal üzerinden yapar.
(6) Başvuru tarihi itibarıyla Ar-Ge harcamaları dahil öngörülen toplam yatırım tutarının; TSP Belgesine yönelik başvurularda en az 1 milyar TL, Öncelikli Finansman Belgesine yönelik yapılacak başvurularda ise en az 100 milyon TL olması şartı aranır. Ayrıca, TSP Belgesi için yapılan başvurularda, son verilen mali yıl bilançosunda yer alan özkaynak ya da ödenmiş sermaye tutarının en az 50 milyon TL olması gerekir.
(7) Finansman Programından yararlanan yatırımcılara, söz konusu finansman kullanımlarından doğan faiz veya kâr payı ödemeleri için ilgili teşvik belgesi kapsamında herhangi bir faiz veya kâr payı desteği sağlanmaz.
(8) Teknik Komite tarafından uygun görülmesi halinde, proje sahibinin yatırım konusu nihai ürün veya ara girdilere yönelik stratejik stoklara yapacağı yatırım tutarı da TSP proje büyüklüğünün belirlenmesi aşamasında hesaplamaya dahil edilebilir.
(9) Bu Tebliğ kapsamında aynı anda birden çok Finansman Programı için teknik değerlendirme süreci yürütülmesi halinde bu programlardan yalnızca birine başvuru yapılabilir.”
MADDE 3- Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, beşinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiş ve aynı maddenin mevcut yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Finansman başvurusu öncesinde yatırım projesine ilişkin Bakanlık TSP Belgesine yönelik başvurular, Teknik Komite tarafından puanlanır ve başvuru sahibi yatırımcıya bildirimde bulunulur.”
“(6) Bakanlığa yapılacak Öncelikli Finansman Belgesi başvurularında birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarda yer alan değerlendirme süreci uygulanmaz. Ek-5’te belirlenen teşvik programları kapsamında düzenlenmiş teşvik belgesine sahip yatırımlar için ek bir değerlendirme yapılmaksızın Öncelikli Finansman Belgesi düzenlenir. Öncelikli Finansman Belgesi için diğer başvurularda, Ek-6’da yer alan kriterlere göre puan hesaplanarak 50 veya üzerinde puan alanlar için Öncelikli Finansman Belgesi düzenlenir.”
“(8) Finansman Programının sona ermesi, durdurulması veya programa tahsis edilmiş olan limitlerinin dolması durumunda yapılan duyuru kapsamında başvuru alınmasına son verilir; gerektiğinde mevcut Öncelikli Finansman Belgesi başvurularından puanlama yapılanlar arasında puana göre sıralama yapılarak yüksek puandan başlamak suretiyle başvurular değerlendirilebilir.”
MADDE 4- Aynı Tebliğe ekteki ekler eklenmiştir.
MADDE 5- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.
Ekleri için tıklayınız