Türkiye’de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması, 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 18,8 artarak 17,6 milyar lira oldu
Türkiye’de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması, 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 18,8 artarak 17,6 milyar lira hesaplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “2014 Yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması” sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, kamu kuruluşları, vakıf üniversiteleri ve ticari sektördeki anket sonuçları ile devlet üniversitelerinin bütçe ve personel dökümlerine dayalı olarak Türkiye’de gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcaması geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 18,8 artarak, 17 milyar 598 milyon lira olarak gerçekleşti.
Türkiye’de söz konusu harcamanın gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı 2014’te yüzde 1,01 oldu. Bu oran bir önceki yıl yüzde 0,95 hesaplanmıştı.
Ar-Ge harcamalarında ticari kesim lider
Gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcamalarının yüzde 49,8’i ticari, yüzde 40,5’i yükseköğretim ve yüzde 9,7’si kamu kesimi tarafından gerçekleştirildi. Bir önceki yıl ticari kesim yüzde 47,5 ile yine ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 42,1 ile yükseköğretim, yüzde 10,4 ile kamu kesimi takip etmişti.
Ar-Ge harcamaları, finanse eden kesimler itibarıyla incelendiğinde, 2014’te harcamaların yüzde 50,9’unun ticari kesim, yüzde 26,3’ünün kamu kesimi, yüzde 18,4’ünün yükseköğretim kesimi, yüzde 3,4’ünün yurt içi diğer kaynaklar ve yüzde 1,1’inin yurt dışı kaynaklar tarafından karşılandığı görüldü.
Ar-Ge personeli arttı
Tam Zaman Eşdeğeri (TZE) cinsinden 2014’te toplam 115 bin 444 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Bir önceki yıla göre TZE cinsinden Ar-Ge personeli sayısındaki artış yüzde 2,2 oldu. Ar-Ge personelinin sektörler itibarıyla dağılımına bakıldığında ise TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin yüzde 53,7’si ticari kesimde, yüzde 35,7’si yükseköğretim kesiminde ve yüzde 10,6’sı kamu kesiminde yer aldı.
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Samsung Galaxy Tab S11 Yapay Zeka (AI) TabletWiFi, 12GB RAM, 128GB Depolama Alanı, Gri, 11 İnç, 120Hz Ekran, S Pen Dahil, IP68 (Samsung Türkiye Garantili)Amazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 1. Düzeye göre, aynı dönemde Ar-Ge harcamalarının en yüksek olduğu bölge yüzde 26,4 ile Ankara, Konya ve Karaman’ın dahil olduğu Batı Anadolu Bölgesi olurken, bu bölgeyi yüzde 22,7 ile Doğu Marmara ve yüzde 21,6 ile İstanbul Bölgesi takip etti.
Ar-Ge personel sayısına göre ise yüzde 23,6 ile İstanbul ilk sırada yer aldı. İstanbul’u yüzde 21,8 ile Batı Anadolu Bölgesi ve yüzde 14,3 ile Doğu Marmara Bölgesi izledi.