Mevzuatın Adı: Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 11517)
11 Temmuz 2026 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 33307
Cumhurbaşkanı Kararı
Karar Sayısı: 11517
Ekli “Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesi ile 439 sayılı Kanun hükümleri gereğince karar verilmiştir.
10 Temmuz 2026
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR
SONGMICS Ofis sandalyesi, çalışma masası sandalyesi, müdür koltuğuYüksekliği ayarlanabilir, ev ofisi, çalışma odası, krem beyazı, kamel kahverengisiAmazon'da İncele
Samsung Galaxy Tab S11 Yapay Zeka (AI) TabletWiFi, 12GB RAM, 128GB Depolama Alanı, Gri, 11 İnç, 120Hz Ekran, S Pen Dahil, IP68 (Samsung Türkiye Garantili)Amazon'da İncele
Lenovo LOQ 15ARP10E NotebookNVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6 65W | AMD Ryzen 7 7735HS | 16GB DDR5 RAM | 512GB NVMe M2 SSD | FreeDOSAmazon'da İncele
Apple iPhone 17 Pro 512 GBProMotion teknolojisine sahip 6.3 inç ekran, A19 Pro Çip, Çığır Açıcı Pil Ömrü, Center Stage Ön Kamera özellikli Pro Fusion Kamera Sistemi; Kozmik TuruncuAmazon'da İncele
Amazon Associate #reklam
ÖZET:
Karar ile Millî Eğitim Bakanlığı yönetici ve öğretmenlerinin ders ve ek ders ücretlerine ilişkin hükümler güncellenmiştir. Başlıca değişiklikler şunlardır:
- İlkokul 2. ve 3. sınıfta Türkçe ve matematik derslerinde asgari öğrenme çıktılarını sağlayamayan öğrenciler için, her öğretim yılında 160 saate kadar destek eğitimi verilmesine ve bu kapsamda ek ders ücreti ödenmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
- Yarıyıl ve yaz tatillerinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin alabilecekleri ek ders saatleri yeniden belirlenmiştir.
- Erken çocukluk dönemi eğitimine yönelik görevler ek ders kapsamında değerlendirilmiştir.
- Okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının ek ders ücretleri ile özel eğitim öğretmenleri, olgunlaşma enstitüsü öğretmenleri ve eğitim müfettişlerinin ek ders görevlerine ilişkin hükümler güncellenmiştir.
- Açık öğretim okulları, ölçme değerlendirme merkezleri ve öğretmenevi/akşam sanat okulu yöneticileri ile öğretmenlerine ödenecek ek ders ücretleri yeniden düzenlenmiştir.
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanı da ek ders görevlendirmesi kapsamına dahil edilmiştir.
- Millî Eğitim Akademisinde öğretmen adaylarının uygulamalı eğitimlerinde görev alan uygulama öğretmenleri ile okul müdürlerine ek ders ücreti ödenmesine ilişkin yeni düzenleme getirilmiştir.
Sonuç: Düzenleme ile öğretmen ve yöneticilerin ek ders uygulamaları güncellenmiş; destek eğitimleri, Millî Eğitim Akademisi uygulamaları ve çeşitli eğitim kurumlarındaki ek ders görevlendirmelerine ilişkin yeni esaslar belirlenmiştir.
MADDE 1– 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “kız teknik öğretim okul ve” ibaresi “mesleki ve teknik ortaöğretim” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2– Aynı Kararın 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (7) numaralı alt bendi ile aynı fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“7) İlkokul 2 nci ve 3 üncü sınıfta bulunmakla birlikte Türkçe ve matematik derslerinden Bakanlıkça belirlenen asgari öğrenme çıktılarını edinememiş olduğu tespit edilen öğrencilere bu dersler için her öğretim yılında toplam 160 saati geçmemek ve 10 öğrenciye kadar bir öğretmenin görevlendirilmesi kaydıyla verilecek eğitimler kapsamında,”
“b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde; eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kuramlarında görevlendirilen yöneticilere haftada 10 saate, alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olan öğretmenlere haftada 44 saate ve diğer öğretmenlere haftada 30 saate kadar,”
MADDE 3– Aynı Kararın 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “kapsamında” ibaresinden sonra gelmek üzere “erken çocukluk dönemi eğitimi ile” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 4– Aynı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı ve (6) numaralı alt bentleri ile aynı fıkranın (e) bendi ve (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“3) Her türdeki anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlan, özel eğitim okul ve kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlan müdür ve müdür başyardımcılarının haftada 25 saati,”
“6) Her türdeki anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, mesleki ve teknik ortaöğretim kuramları, özel eğitim okul ve kurumlan ile okul öncesi eğitim kurumlan müdür yardımcılarının haftada 20 saati,”
“e) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada 15 saati,
f) Olgunlaşma enstitülerinin öğrenci bulunmayan “Araştırma ve Geliştirme”, “Tanıtım ve Pazarlama” ve “Tasarım ve Üretim” bölümlerinde görevli öğretmenlerin ders yılı süresince haftada 15 saati,”
“g) Öğretmenlerden; Millî Eğitim Akademisine bağlı eğitim ve uygulama merkezlerinde müdürlük görevini ikinci görev kapsamında yürütenlerin haftada 30 saati, müdür yardımcılığı görevini ikinci görev kapsamında yürütenlerin haftada 20 saati,
ğ) Bakanlık taşra teşkilatında görevli eğitim müfettişi (bakanlık müfettişi kadrosunun özlük haklarından yararlananlar hariç) ve eğitim müfettiş yardımcısı kadrolarında bulunanların eğitim kurumlarında yürütmüş oldukları inceleme, araştırma, rehberlik ve denetim faaliyetleri için sırasıyla haftada 15 ve 10 saati,”
MADDE 5- Aynı Kararın 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 14- (1) Açık öğretim okulu, öğretmenevi ve akşam sanat okulu müdürlükleri, ölçme değerlendirme merkezleri ile akşam sanat okulu müdürlükleri yöneticilerine haftada 20 saat ek ders ücreti ödenir.
(2) Açık öğretim okulu, ölçme değerlendirme merkezleri ile ders araç ve gereçleri üretilen akşam sanat okulu öğretmenlerine haftada 18 saat ek ders ücreti ödenir.”
MADDE 6– Aynı Kararın 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi ve (c) bendinde yer alan “Bilişim Teknolojileri” ibarelerinden sonra gelmek üzere “, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri” ibareleri eklenmiştir.
MADDE 7– Aynı Karara aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 2- (1) 10/10/2024 tarihli ve 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında Millî Eğitim Akademisinde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınan öğretmen adaylarının, hazırlık eğitiminde edindikleri bilgi, beceri, tutum ve davranışları eğitim öğretim ortamına yansıtmaları amacıyla Bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında aldıkları uygulamalı derslerde Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde görev alan;
a) Hazırlık eğitimi uygulama öğretmenlerinin haftada 5 saati,
b) Hazırlık eğitimi okulu müdürünün haftada 3 saati,
ek ders görevi sayılır ve ek ders ücreti ödenir.”
MADDE 8- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 9– Bu Karar hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.