Vergi Denetim Kurulunun SBİMP-III programı kapsamında 34 bin 315 mükellefe bilgi isteme yazısı gönderildi. Gönüllü uyum sonucunda toplam 28,7 milyar TL vergi matrahı düzeltildi.
SBİMP-III Programı Sonuçlandı
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK) tarafından risk analizine dayalı ve gönüllü uyumu önceleyen denetim anlayışı kapsamında yürütülen Sahte Belge ile Mücadele Gözetim Programı III (SBİMP-III) tamamlandı.
Program kapsamında şüpheli işlemlere alıcı sıfatıyla taraf olduğu değerlendirilen 34 bin 315 mükellefe bilgi isteme yazısı tebliğ edildi.
Risk Analizinde KURGAN Sistemi Kullanıldı
Gözetim programında, VDK Risk Analiz Merkezi bünyesinde geliştirilen KURGAN sisteminin geçmiş dönem verileri üzerinden oluşturduğu risk çıktıları esas alındı.
KURGAN tarafından üretilen risk sinyallerinin, tek başına bir işlemin sahte olduğunu veya mükellefin sahte belge kullandığını gösteren bir tespit niteliği taşımadığı belirtildi.
Mükelleflere riskli görülen işlemleri araştırmaları, işlemin gerçekliğine ilişkin bilgi ve belgeleri incelemeleri ve gerekli görmeleri durumunda beyannamelerini vergi incelemesi başlamadan önce düzeltmeleri için imkân sağlandı.
Toplam Matrah Düzeltmesi 28,7 Milyar TL
Bilgi isteme yazısı tebliğ edilen mükelleflerin önemli bir bölümü, gözetim kapsamındaki alış faturalarına ilişkin düzeltme beyannamesi verdi.
Düzeltmeler sonucunda herhangi bir sahte belge kullanma incelemesine gerek kalmadan vergisel yükümlülükler gönüllü olarak yerine getirildi.
| Matrah türü |
Düzeltilen tutar |
| KDV matrahı |
25.984.538.488 TL |
| Gelir ve kurumlar vergisi matrahı |
2.746.046.244 TL |
| Toplam vergi matrahı |
28.730.584.732 TL |
Beyannamelerin Yüzde 97,46’sı İhtirazi Kayıtsız Verildi
Program kapsamında verilen düzeltme beyannamelerinin yüzde 97,46’sında ihtirazi kayıt bulunmadı.
Bu oran, elde edilen matrah düzeltmesinin büyük ölçüde mükelleflerin gönüllü uyumuyla gerçekleştiğini gösterdi.
| Program sonucu |
Tutar veya oran |
| Bilgi isteme yazısı tebliğ edilen mükellef |
34.315 |
| İhtirazi kayıtsız düzeltme beyannamesi |
%97,46 |
| Toplam matrah düzeltmesi |
28,7 milyar TL
|
2025 Yılı Sonuçlarının Üzerine Çıkıldı
SBİMP-III kapsamında gönüllü uyum yoluyla düzeltilen 28,7 milyar TL’lik matrah, VDK’nin 2025 yılında sahte belge incelemeleri sonucunda belirlediği 7,9 milyar TL matrah farkının yaklaşık 3,63 katına ulaştı.
Düzeltilen tutar, 2025 yılında sahte belge kullanımı yönünden izaha davet edilen mükellefler tarafından artırılan 3,65 milyar TL’lik matrahın yaklaşık 7,86 katı oldu.
SBİMP-III sonucunda düzeltilen matrah, 2025 yılındaki sahte belge incelemeleri ile izaha davet uygulamalarının toplam matrah etkisinin yaklaşık 2,49 katı olarak gerçekleşti.
Vergi İnceleme Kapasitesine Katkı Sağlandı
Gözetim kapsamındaki mükelleflerin incelemeye sevk edilmeden vergisel yükümlülüklerini düzeltmesiyle vergi müfettişlerinin zaman ve emeğinin daha yüksek risk taşıyan alanlara yönlendirilmesine imkân sağlandı.
Mükelleflerden alınan bilgi ve belgeler, şüpheli işlemlerin satıcı tarafı hakkında yürütülebilecek sahte belge düzenleme incelemeleri için karşıt inceleme altyapısının oluşturulmasında da kullanıldı.
Karşıt İnceleme İhtiyacı Azaltıldı
Gönüllü düzeltme dışında kalan işlemlerde alıcılar hakkındaki karşıt inceleme ve delil toplama çalışmaları tamamlandı.
Böylece satıcılar nezdinde daha sonra yürütülecek sahte belge düzenleme incelemelerinde aynı alıcılar hakkında yeniden karşıt inceleme yapılması ihtiyacının azaltılması hedeflendi.
Toplanan bilgi ve belgelerin, vergi incelemelerinin daha kısa sürede ve daha güçlü delil altyapısıyla sonuçlandırılmasına katkı sağlaması öngörülüyor.
İncelemeden Önce Düzeltme İmkânı Sağlandı
Bilgi isteme yazısı gönderilen mükelleflere riskli işlemlerini araştırmaları, satıcılarıyla ilgili kontrolleri yapmaları, belgelerini hazırlamaları ve gerekiyorsa beyannamelerini düzeltmeleri için süre tanındı.
VDK, risk analizi, erken gözetim, gönüllü uyum ve etkin vergi incelemesini birbirini tamamlayan süreçler olarak ele alan uygulamaların sürdürüleceğini bildirdi.
Kaynak: Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı